”Lahjoitusvaroilla saamme paljon aikaan”

Helmi Säästöpankki haastoi toukokuussa Kauppakeskus Karisman kävijöitä heittämään kanssaan hyvää! Haastetempauksessa yleisön tarvitsi ainoastaan heittää hernepussia; jokaisesta osumasta kilahti Helmi Säästöpankin lahjoittamat eurot Päijät-Hämeen keskussairaalan lastenosastolle.

Kuvassa vasemmalta: Päijät-Hämeen keskussairaalan Lastentautien ylilääkäri Mikko Lavonius, Lastentautien poliklinikan ja päiväosaston osastonhoitaja Pirjo Merta sekä Helmi Säästöpankin toimitusjohtaja Risto Seppälä.

Lahjoitus luovutettiin sairaalalle 8. kesäkuuta ja potti tullaan suuntaamaan lasten viihtyvyyteen. Jututimme lastentautien ylilääkäri Mikko Lavoniusta. 

Mitä toipumisen kannalta merkitsee, että lapsi voi olla lapsi ja leikkiä myös sairauden keskellä?

- Valtaosin sairaalassa ollaan hyvin lyhyt aika, mutta osalla potilaista hoito kestää parikin viikkoa. Ensisijaisesti lapsi on aina lapsi, ja meidän tulee turvata lapsille normaalia ikätasoista tekemistä ja mahdollisuus läheisten läsnäoloon. 

Millaisia tiloja perheiden yhdessäoloon sairaalastanne löytyy? 

- Vanhemman läsnäolo on hyvin tärkeä tekijä. Osastolla 12 vanhempi voi yöpyä pikkupotilaan vieressä retkisängyllä, ja vuonna 2022 valmistuvaan lisärakennukseen tulee perhehuoneita, joissa vanhemmat voivat olla vauvansa kanssa 24/7.  Seuraavassa lisärakennusvaiheessa isommille lapsille saadaan myös perhehuoneet. 

Millaista ajanvietettä lapsille on tarjota? 

- Yksi suurimmista haasteistamme on saada aika kulumaan. Potilaat, jotka eivät tartuta, voivat käydä osaston leikkitilassa ja askarteluohjaajan huoneessa. Tartuttavat infektiopotilaat joutuvat valitettavasti olemaan huoneessaan koko ajan. Askarteluohjaaja vierailee huoneissa ja niihin viedään ajanvietettä: konsolipelejä, televisio, elokuvia, leluja, erilaisia puuha- ja askartelujuttuja, pädejä – kirjoja nykyään hieman vähemmän. 

Olette suosittu lahjoituskohde, sillä lasten asiat liikuttavat monia. Mitä kaikkea lahjoituksilla on saatu aikaan? 

- Lahjoitusvaroilla on kustannettu sairaalaklovneilta vierailu yhden päivän kuukaudessa. Vanhempain huone on sisustettu lahjoitusvaroin. Monet tavarat ja laitteet ovat kulutustavaraa, joten valikoimaa pitää uusia jatkuvasti. Yleiset sen hetken muotilelut ovat meilläkin toivottuja ja täydennettävien listalla. Lapsia muistetaan lisäksi lahjoilla jouluna ja syntymäpäivinä. 
- Sairaalaamme on tuettu pienistä summista isoihin testamentteihin. Kaikki on tervetullutta, ja lahjoitukset käytetään aina lasten ja perheiden hyväksi. Lahjoitusten turvin olemme vuosien mittaan voineet huomattavasti parantaa lasten sairaanhoidon viihtyvyyttä, laatua ja potilasturvallisuutta – paljon enemmän, mitä normaalit budjettivaramme antaisivat myöten.

Osaston terveiset Helmi Säästöpankille? 

- Suuret kiitokset! Olen aina otettu siitä, miten meitä muistetaan. Tämä on yhteistä satsausta tulevaisuuteen ja 1.000 euron lahjoituksenne on iso summa viihtyvyyteen. Sillä saamme paljon aikaan. 

Lahjoitusten turvin olemme vuosien mittaan voineet huomattavasti parantaa lasten sairaanhoidon viihtyvyyttä, laatua ja potilasturvallisuutta – paljon enemmän, mitä normaalit budjettivaramme antaisivat myöten.
 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista

;