Tienaan puolitoista tonnia kuussa - ei siitä enää pysty säästämään!

”Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot”. Varmaan jokainen meistä on haaveillut isommasta palkasta ja siitä mitä suuremman palkkapussin kautta voisi toteuttaa. Mutta kuinka moni meistä on pysähtynyt miettimään omia menojaan ja mitä ne todellisuudessa ovat? Todellisuus on, että monet meistä eivät edes tiedä mistä omat menot koostuvat tai paljonko ne oikeasti ovat.

Laura Tornblom
Sijoitusasiantuntija Laura Törnblom

Millainen kuluttaja olen?

Psykologia ohjaa meidän arkemme valintoja ja harvemmin pysähdymme miettimään omaa käyttäytymistä rahan kanssa. Millainen kuluttaja olen? Mitä tunteita oma kulutus minussa herättää? 

Monesti uudet hankinnat tuovat meille mielihyvää ja onnistumisen tunnetta mutta valitettavasti tunne kestää vain hetken. Mitä jos onnistumisen tunne saavutettaisiinkin säästämisen kautta ja esim. oma säästöpotti toisi mielihyvää pitkälle tulevaisuuteen.  

Elänkö yli budjetin?

Mistä olisi sitten hyvä lähteä liikkeelle? Ensimmäinen askel on tutustua ja tutkia omaa taloudellista tilannettaan tarkemmin. Sana budjetointi on säästämisen peruskivi. Se voi kuulostaa hieman tylsältä mutta voi olla hyvinkin silmiä avaava.  Kaikessa yksinkertaisuudessaan budjetoinnissa listataan kuukauden tulot ja menot sekä mahdolliset luotot ja katsotaan mitä viivan alle jää. Elänkö yli budjetin, mitä minun taloudelleni kuuluu? Mitkä asiat ovat hyvin ja mitkä asiat toivoisin olevan paremmin? Usein harhaluulo on se, että jos viivan alle ei jää mitään, niin minulla ei ole varaa säästää. Mitä jos väitämme, että varmasti on! Jokaisella meillä on oikeus kokea taloudellista hyvinvointia!

Miksi säästän ja mihin?

On hyvä muistaa, että säästämisen aloittaminen ei ole koskaan itseltään pois, vaan ”tämän päivän kuluerä on tulevaisuuden tuloerä”. Monesti myös jopa yllättäen kuluttaminen vähenee, kun säästäminen aloitetaan. Seuraavaksi olisi hyvä miettiä omia tavoitteita, miksi säästän ja mihin? Huolehdi myös alkuun, että varapuskurisi on kunnossa, jos esim. jotain yllättävää tapahtuu. Helppona nyrkkisääntönä voidaan pitää esim. sitä, että säästössä olisi vähintään parin kuukauden nettotulot, jonka voi pistää itselleen ensimmäiseksi tavoitteeksi, jos säästöjä ei vielä ole.

Haasta itsesi!

Siirrä valmiiksi jo palkkapäivänä tietty säästösumma sivuun, niin tiedät etukäteen paljonko jäljelle jää kulutukseen ennen seuraavaa palkkapäivää. Tee ostoslista valmiiksi ja näin vältyt turhilta heräteostoksilta. Pidä kulukuuri: vähennä esim. kahvilakäyntejä ja laita summa säästöön. Luovu turhista lehtitilauksista, tarkista maksulliset puhelimen sovellukset, Spotify, tv-kanavat ja muut vastaavat. Tulet yllättymään paljonko ajan kanssa saat säästöjä kerrytettyä.

Muista lopuksi myös palkita itsesi! Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa asioista luopumista hampaat irvessä, vaan kyse on ennemminkin pienistä ja fiksuista arjen valinnoista.

Kaipaatko apua taloutesi kuntoon laittamisessa? Jätä meille yhteydenottopyyntö tai varaa meille aika, autamme mielellämme.

 

Laura Törnblom, sijoitusasiantuntija 

 

 

Onhan Rahasta Kiinni -podcastimme sinulle jo tuttu? Podcastissa käsitellään vaihtuvien vieraiden kanssa rahan vaikutusta elämään niin hyvässä kuin pahassa. Tarinansa kertoo esim. Jouko, joka on lähes selättänyt 100 000 euron pelivelat, mutta miten?

 

Julkaistu
Kategoriat
...