Puolustusmenojen kasvattaminen Euroopassa avaa sijoittajalle mahdollisuuksia
Puolustusmenojen kasvattaminen luo sijoittajalle monenlaisia mahdollisuuksia, ei ainoastaan asevalmistajissa, mutta myös laajemmassa ekosysteemissä huomioiden teräs-, kemikaali- ja teknologia- teollisuusyhtiöt. Arvioiden mukaan eurooppalaiset NATO-maat tulevat kasvattamaan puolustusmenojaan noin kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteestaan. Karkeiden laskelmien perusteella tämä tarkoittaisi, että eurooppalaisten ja joidenkin amerikkalaisten asevalmistajien tulokset kasvaisivat 15–20 % vuosivauhtia seuraavan vuosikymmenen aikana.

Kun tosiasiat muuttuvat, minä muutan mielipidettäni. Mitä sinä teet? – John Maynard Keynes
Neuvostoliiton hajottua ja kylmän sodan loputtua todennäköisyys laajamittaiselle sodalle Euroopassa laski huomattavasti. Sodan pelon hälvennyttyä myös asenteet ja ajattelu muuttui. Eurooppalaisilla oli nyt mahdollista käyttää aiemmin puolustukseen korvamerkittyjä varoja esimerkiksi sosiaaliohjelmiin, koulutukseen ja infrastruktuurin. Aseellisen puolustuksen rooli turvallisuuden takaajana siirtyi pikkuhiljaa taka-alalle. Vastuullisuusliike valtasi pääomamarkkinat ja myös sijoittamisessa, eteenkin pohjoismaissa, aseteollisuudesta tuli punainen vaate.
Tyrehdytettyjen rahoitusvirtojen myötä myös asejärjestelmien tuotanto ja innovaatiot hidastuivat. Puolustuksen laiminlyönti on tehnyt eurooppalaisista riippuvaisia Yhdysvaltojen tarjoamasta suojasta. Yhdysvaltain intressien painopiste on siirtymässä Aasiaan, missä Kiinan nousu uhkaa maan asemaa suurvaltapelissä. Samaan aikaan kun maan poliittinen ja taloudellinen tilanne kiristyy, ei se pitkällä jänteellä mahdollista Yhdysvaltojen toimimista maailman poliisina.
Ryhtiliike alkanut
Kenraali Charles de Gaulle varoitteli aikoja sitten, että Yhdysvallat ei ole valmis kuolemaan Pariisin puolesta ja että tulee päivä, jolloin Yhdysvallat jättää vanhan mantereen. Siksi on tärkeää, että vastuu ja kyvykkyys omasta puolustuksesta hoidetaan itse. Yhdysvaltain presidentit ovat jo usean vuosikymmenen ajan kehottaneet Eurooppaa ryhdistäytymään ja ottamaan enemmän vastuuta omasta puolustuksestaan. Vasta Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Presidentti Trumpin harjoittama painostuspolitiikka ovat saaneet eurooppalaiset heräämään uuteen geopoliittiseen realiteettiin. Viimeisten kuukausien aikana poliittinen ilmapiiri Euroopassa on muuttunut. Saksan johdolla keskeiset eurooppalaiset maat ovat ilmoittaneet, että panostuksia puolustukseen tullaan kasvattamaan merkittävästi tulevien vuosien aikana.
Suunta on ehdottomasti oikea. Tämä tulee kuitenkin vaatimaan huomattavia investointeja kyvykkyyksiin ja tuotantokapasiteettiin. Kyseessä on vuosikymmeniä kestävä projekti, jonka toteuttaminen tulee vaatimaan huomattavaa poliittista pääomaa, eteenkin tilanteessa missä akuutti kriisi ei paina äänestäjien mieltä.
Taloudelliset vaikutukset voivat olla huomattavia
Panostukset puolustukseen on lähtökohtaisesti panostus teollisuustuotantoon. Aseet ovat lähtökohtaisesti yhdistelmä terästä, kemikaaleja ja mikrosiruja. Asetuotannon kasvattamisella tulee olemaan elvyttävä vaikutus Euroopan talouteen, suoraan ja kerrannaisvaikutusten kautta. Arvioiden mukaan eurooppalaiset NATO maat tulevat kasvattamaan puolustusmenojaan noin kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteestaan. Suuntaa antavien laskelmien perusteella tämä tarkoittaisi, että eurooppalaisten ja joidenkin amerikkalaisten asevalmistajien tulokset kasvaisivat 15–20 %:n vuosivauhtia seuraavan vuosikymmenen aikana. Sijoittajalle puolustusmenojen kasvattaminen luo monenlaisia mahdollisuuksia, ei ainoastaan asevalmistajissa vaan myös laajemmassa ekosysteemissä huomioiden teräs-, kemikaali- ja teknologiateollisuusyhtiöt.
Onko asevalmistajiin sijoittaminen mahdollista?
Vastuullisen sijoittamisen ideologian kannalta sijoittaminen aseteollisuuteen on ongelmallista. Tuotteet voivat aiheuttaa käytettäessä tuhoa ja kärsimystä. Toisaalta voidaan myös ajatella, että ilman uskottavaa puolustusta, ei ole myöskään edellytyksiä rauhalliselle yhteiselolle. Pääomamarkkinoilla on tässä yhtälössä selkeä rooli. Lainoittamalla valtioita ja yrityksiä sekä tarjoamalla riskipääomaa uusille toimijoille innovaatioiden kehittämiseen, mahdollistetaan puolustuksen vahvistamista.
Aseteollisuuden kasvunäkymät ovat kiistämättä erittäin houkuttelevat, ja arvonluontipotentiaali on kaikkein oleellisin sijoituspäätöksiimme vaikuttava tekijä. Säästöpankin vastuullisuuspolitiikka myös mahdollistaa sijoittamisen puolustusteollisuuteen muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Tiedostamme kuitenkin, että yhtiöiden hinnoittelu heijastaa hyvin ruusuisia näkymiä, toisin sanoen todennäköisyys poikkeuksellisille tuotoille on arvioidemme mukaan tällä hetkellä maltillinen.
Johan Hamström
osakesalkunhoitaja, Sp-Rahastoyhtiö Oy
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija