Ole tarkkana loppuvuoden ostoksilla – varo valeverkkokauppoja
Moni on jo aloittanut joululahjojen hankinnan hyvissä ajoin marraskuun alennusmyyntien innoittamana – on Singles' Day, Black Friday sekä Black Week ja Cyber Monday. Moni myös valitsee kauppojen ihmismassan sijaan verkkoshoppailun. Tämän tietävät myös verkkorikolliset ja käyttävät tilaisuuden hyväkseen.
Verkossa shoppaillessa kannattaakin olla erityisen tarkkana. Varo erityisesti valeverkkokauppoja ja erilaisia tilausansoja. Ennen ostopäätöksen tekemistä varmista, että kaikki on sitä miltä vaikuttaa. Verkkorikolliset ovat erinomaisia luomaan uhreilleen kiireen tunnun tai lupaamaan uskomattoman kuuloisia tarjouksia. Tässä muutama vinkki turvallisempaan shoppailuun verkkokaupoissa.
1. Tarkista, että olet oikealla verkkosivulla
Rikolliset ovat taitavia kopioimaan verkkosivujen sisältöjä ja ulkoasua aitojen sivujen näköisiksi. Varmista selaimen osoiteriviltä, että olet oikealla verkkosivulla. Varmimmin päädyt haluamasi verkkokaupan sivulle kirjoittamalla itse verkkokaupan osoitteen selaimen osoiteriville.
2. Ole tarkkana tietoja syöttäessäsi
Rikolliset pyrkivät harhauttamaan verkossa asioijaa antamaan käyttäjätunnuksen ja salasanan (esimerkiksi verkkopankkitunnukset) väärennetylle sivulle. Mieti aina tarkkaan, ennen kuin syötät tietojasi (esim. pankkikorttitiedot, salasana, puhelinnumero) mihin tahansa palveluun. Erityisen tarkkana tulee olla syöttäessä pankkitietoja verkkosivuille. Tunnusten ja tietojen kalastelun kohteeksi voi joutua kuka tahansa.
3. Tunnista liian hyvä tarjous
Huijarit osaavat houkutella harhaanjohtavilla mainoksilla kuluttajia maksamaan pieniä maksuja. Tarjolla voi olla erinomaisen kuuloisia palkintoja, tarjouksia, lahjakortteja tai halpoja jäsenyyksiä normaalisti hintaviin palveluihin. Liian hyvään tarjoukseen tarttumisen ja linkin klikkauksen seurauksena kuluttaja saattaa sitoutua esimerkiksi jatkuvaan tuotetilaukseen tai säännöllisesti tililtä lähtevään palvelu/jäsenmaksuun.
4. Tarkista, että ilmoitus saapuneesta postipaketista on oikealta lähettäjältä
Varsin yleinen huijausmuoto on Postin ja muiden paketteja toimittavien organisaatioiden nimissä lähetetyt huijausviestit. Tekstiviestin vastaanottajalle uskotellaan, että hänelle on saapunut paketti tai muu lähetys. Viestissä oleva linkki vie huijaussivustolle, jossa uhria pyydetään antamaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksensa.
5. Varmista sähköpostin lähettäjä
Lähettäjän sähköpostiosoite voi olla väärennetty tai hänen sähköpostiinsa on murtauduttu. Epäilyttäviltä vaikuttavien sähköpostien sisältämiä linkkejä ei pidä klikata, varminta on mennä selaimella suoraan haluamalleen palvelun sivulle.
6. Tee ilmoitus, jos epäilet tulleesi huijatuksi
Jos huomaat tehneesi tilauksen huijaussivustolla ja antaneesi maksutietosi, ota yhteyttä omaan pankkiisi ja tee rikosilmoitus poliisille.
Lue myös: Varo tietojenkalastelua ja huijausviestejä - Säästöpankki (saastopankki.fi)
Voit myös katsoa Säästöpankin webinaarin Turvallinen digiasiointi
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija