Miltä näyttää sijoitusvuosi 2022?

Itse 80- ja 90-luvuilla lapsuuteni eläneenä en ole vieläkään tottunut nykyisiin vuosilukuihin. Vuosi 2022 tuntuu edelleen kuin suoraan tieteiselokuvasta. Kohta se on kuitenkin nykyaikaa, joten katsotaan hieman mitä ensi vuodelta sopii odottaa.

Säästöpankin brändikuva.

Pääomamarkkinoiden osalta ensi vuoden ennakolta tärkeimmät puheenaiheet on helppo nimetä: kiihtyvä inflaatio, hidastuva talouskasvu ja keskuspankkien reaktiot kahteen edellä mainittuun.

Muistaako markkinat, miten inflaatioon tulisi reagoida 2022?

Inflaatio on kohonnut jo pidemmän aikaa ja tällä hetkellä ollaan korkeimmalla tasolla vuosikausiin niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Katseet onkin nyt käännetty siihen mitä tapahtuu seuraavaksi. Markkinakommentaattorit ovat puhuneet kohonneen inflaation väliaikaisuudesta ja ennakoineet inflaation laskevan ensi vuonna. Toistaiseksi tästä ei ole nähty kuitenkaan merkkejä. Kun katsoo rahallisen elvytyksen määrää ja ultra-alhaisia korkotasoja, inflaation kiihtymisessä ei voi väittää olevan mitään yllättävää. Viime kerrasta vain on kulunut niin pitkä aika, että markkinat tuntuvat unohtaneen kuinka korkeaan inflaation tulee reagoida.

Miten käy talouskasvun?

Talouskasvu on myös näyttänyt selkeitä hidastumisen merkkejä. Tämäkään ei ole lainkaan yllättävää. Koko ajan on ollut täysin selvä, että koronakevään pohjista hurjalla vauhdilla parantunut kasvu ei voi jatkua loputtomiin, vaan jossain vaiheessa palataan maltillisemmalle uralle. Nyt epävarmuus liittyykin siihen, kuinka tuo kasvu tulee käyttäytymään esimerkiksi inflaation ja pandemian puristuksessa. Varmasti ainakin hetkellisiä notkahduksia nähdään.

Keskuspankit ovat finanssikriisistä alkaen olleet markkinoiden turvaverkko, puskien loputtomalta tuntuvan määrän rahaa tukkimaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat aukot jo ennen niiden repeytymistä. Nyt viimeisin viesti keskuspankeilta tuntuu olevan, että koronakriisin takia ennätyksellisen auki käännettyä rahahanaa aletaan hitaasti kiertämään toiseen suuntaan. Tämä on ollut markkinoilla hyvin tiedossa eikä ole toistaiseksi aiheuttanut suurempia ärräpäitä, mutta sijoittajien tunnelmat voivat happamoitua hyvin nopeasti, jos keskuspankkiirit eivät annostele kylmää vettä markkinoiden niskaan juuri oikealla vauhdilla.

Osakemarkkinoiden näkymät

Kuluvanakin vuonna osakkeet ovat jatkaneet voittokulkuaan. Kevään 2020 jälkeen vauhti on vain kiihtynyt. Käännettä alaspäin on veikkailtu aika ajoin, niin nytkin, mutta lyhyitä korjausliikkeitä lukuun ottamatta toistaiseksi turhaan. Kristallipalloa en omista, mutta oma tuntuma on, että viime aikoina olemme jälleen liikkuneet hieman kauemmaksi trendin katkeamisesta. Toki esimerkiksi uusi koronavirusvariantti voi saada nokkelan bloggarin näyttämään tyhmältä, vaikka heti huomenna.

Sijoittajan ja säästäjän ei kannata poiketa pitkän ajan sijoitussuunnitelmastaan myöskään ensi vuonna. Riskitasoa voi aina toki säätää oman tilanteen muuttuessa, mutta lyhyen aikavälin markkinaliikkeiden perässä ei kannata lähteä juoksemaan.

Ensi vuoden sijoitustrendeistä nostaisin esiin vastuullisuuden. Se on toki ollut pinnalla jo pitkään, mutta kasvattanee merkitystä entisestään vuonna 2022. Ja hyvä niin. Syykin on selvä: sijoittaminen ei ole irrallinen saareke yhteiskunnasta, vaan keskiössä olevat asiat nousevat esiin myös siellä. Esimerkiksi ilmastonmuutosta vastaan tulee taistella jokaisella rintamalla. Näin tehdään tietenkin myös Säästöpankkien Varainhoidossa.

Toive ”uudesta normaalista”

Tämä vuosi aloitettiin suuren toiveikkuuden vallassa: rokotteet päättävät pandemian ja yhteiskunta palaa takaisin normaaliin. Vuoden edetessä toiveikkuus on hampaita kiristäen vaihtunut realismiin. Vaikka rokotteet ovat mahtavan tehokkaita pienentämään covid19-tautitaakkaa ja rokotuskattavuus sekä -syvyys tulee saada niin korkeaksi kuin vain mahdollista, eivät tämänhetkiset rokotteet valitettavasti pysäytä viruksen etenemistä. Uusien varianttien, täyttyvien sairaaloiden ja hiipuvan vastustuskyvyn ristipaineessa alkaa käydä selväksi, että pandemiasta ei palata normaaliin vaan pikemminkin ”uuteen normaaliin”, johon kuuluvat mm. maskit, koronapassit, tehosterokotukset, rajoitukset, etätyö, koronatestit ja valtavan kuormituksen alla oleva terveydenhuolto.

Moni on varmasti ollut pettynyt, kun väläytelty pandemian helpottaminen ei tapahtunutkaan. Niin itsekin olin, kun esimerkiksi työpaikallani Säästöpankkien Varainhoidossa pariksi viikoksi purettu etätyösuositus palautettiin pikaisesti. Vaikka isoa helpotusta tuskin on luvassa myöskään ensi vuonna, olen kuitenkin toiveikas, että ”uusi normaali” on valoisampi kuin ensi alkuun vaikuttaa. Pitää vain ymmärtää, että viruksen kanssa eläminen on eri asia kuin yrittää elää kuten virusta ei olisi.

Vuosi 2022 näyttää varmasti erilaiselta kuin olisin lapsuudessani uskonut. Niin taitaa aina käydä, kun pitkällä kaukaisuudessa siintävä tulevaisuus muuttuu arkiseksi nykypäiväksi. Vaikka ensi vuonna ei tulekaan vielä lentäviä autoja eikä tähtien välistä matkustelua, uskon, että sijoittajilla ja säästäjillä ja kaikilla kanssaeläjillä on myös vuonna 2022 monta syytä hymyillä. Hyvää uutta vuotta!

Tatu Paasimaa

Tatu Paasimaa toimii salkunhoitajana Sp-Rahastoyhtiö Oy:ssä. Tämän kirjoituksen näkemykset ovat kirjoittajan omia henkilökohtaisiä näkemyksiä, eivätkä välttämättä vastaa Säästöpankki -rahastoja hallinnoivan Sp-Rahastoyhtiön sijoitusnäkemystä.

Kirjoituksen sisältöä ei pidä ymmärtää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Mikään tässä kirjoituksessa esitetty ei ole sitova tarjous ostaa tai myydä sijoitusrahasto-osuuksia tai muita arvopapereita eikä kehotus ryhtyä muuhun sijoitustoimintaan. Sijoittaja tekee jokaisen sijoituspäätöksensä itsenäisesti ja omalla vastuullaan.

Kun tahdot aloittaa säästämisen jätä yhteydenottopyyntö tai varaa aika.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista