Huittisten Säästöpankki juhli pyöreitä ennätyksellisellä lahjoitussummalla

Tonni jokaista vuotta kohti, yhteensä 140 000 euroa. Kakkukahvit kalpenivat, kun Huittisten Säästöpankki jakoi merkkivuotensa kunniaksi jättipotin yleishyödyllisille paikallisille toimijoille.

Säästöpankin brändikuva
Ensimmäiset asiakkaat astuivat Huittisten Säästöpankin ovista vuonna 1877. Sen jälkeen on tapahtunut paljon, mutta säästöpankkiaate – halu edistää yksilön ja yhteisön hyvinvointia – on edelleen voimissaan. Se todistettiin Huittisten Säästöpankin viimevuotisilla syntymäpäivillä. Porin, Huittisten, Sastamalan ja Eura-Säkylän (Alasatakunta) konttorit saivat kukin 35 000 euroa jaettavaksi omien toimialueidensa kohteisiin.

“Voittovaroja on ennenkin jaettu vastuullisuuden merkeissä, mutta summa oli juhlavuoden kunniaksi poikkeuksellinen, noin 3,5-kertainen”, kertoo Huittisten Säästöpankin toimitusjohtaja Toivo Alarautalahti. Yhteensä lahjoituksilla tuettiin 34 paikallista kohdetta, ja apurahat olivat kooltaan 500–13 500 euroa.

Lasten, nuorten ja ikäihmisten asiat lähellä äänestäjien sydäntä

Lahjoituskohteita sai äänestää netin kautta, ja ääniä kertyikin yhteensä lähes 50 000. Tuttuun tapaan niitä keräsivät erityisesti lasten, nuorten ja varttuneen väen kohteet. Lopullisiin valintoihin vaikuttivat myös pankkien paikalliset luottamushenkilöt. He arvioivat, miten hyvin ehdotukset vastasivat Hyviä tekoja -kampanjan kriteerejä. Olennaista on se, että hanke tai yhteisö tavoittaa seutukunnan ihmisiä laajasti ja matalalla kynnyksellä. Siksi esimerkiksi yksittäisiä urheilujoukkueita ei tätä kautta sponsoroitu, vaikka sitä muutoin tehdäänkin.Jos 140-vuotisjuhlia vietettiin näin komeasti, mitä mahtaa olla tiedossa kymmenen vuoden päästä? Alarautalahti katsoo eteenpäin maltilla, mutta toiveikkaasti. “Pyritään harrastamaan tervettä liiketoimintaa, että saataisiin kasvatettua Hyviä tekoja -rahamäärää – vaikka siihen 150 000 euroon.”

Huittisten Säästöpankin suurlahjoituksella tuettiin mm. seuraavia kohteita:

Pori

 • Porin Seudun Työttömät ry (10.000€)
  Koulujen ylijäämäruoan jako työelämäkokeilun/palkkatuen piirissä olevien toimesta ja
  toimintakeskuksen remontointi työelämäkokeilussa olevien voimin.
 • Porin kaupunki, Perusturva (10.000€)
  Mm. ikäihmisten ja erityisryhmien liikunnanohjauksen tehostaminen robottipalveluohjelman avulla.

Huittinen

 • Huittisten kaupunki, Tekninen toimi (13.500 €)
  Kaupunkilaiset yhdistävän uuden kuntoilupuiston välinehankinnat.
 • Huittisten kaupunki, Koulutoimi (10.000 €)
  Lahjoitus-/stipendirahaston perustaminen Lauttakylän lukion opiskelijoille mm. välinehankintojen tukemiseksi.

Eura-Säkylä

 • Rauman kriisikeskus Ankkurpaikk` Euran toimipiste (7.000 €)
  Lasten ja nuorten ryhmätoiminta.
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Köyliön, Säkylän, Euran, Hinnerjoen, Honkilahden ja Kiukaisten paikallisyhdistykset (6.000 €)
  Perheiden tukeminen arjessa, leikkipäivätoiminta ym.

Sastamala

 • Sastamalan perusopetus – ala-asteet (10.000€)
  KoKoTiimi-projektin koulukiusaamisen vastaiseen kampanjaan, jossa toteutetaan mm. koululaisten toimesta aihetta käsittelevä lyhytelokuva.
 • Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut (6.000€)
  Pyörällä kaiken ikää -kampanjaan liittyvän riksapyörän hankinta, kuljettajien koulutus ja pyörän hyödyntäminen ikäihmisten viriketoiminnassa.

Työttömien yhdistyksen ykkösasia on työvalmiuksien ylläpito

Porin Seudun Työttömät ry:llä on toimintaa laaja kirjo, muun muassa kirpputorista kutomoon ja pukuvuokraamosta tuoremehuasemaan. Tärkeällä sijalla on ruoka. Kaikille avoimen lounasruokalan rinnalla tiloissa toimii jakelupiste, josta voi noutaa koulujen ylijäämäruokaa ja EU:n ruoka-apupusseja.

Kaikki tämä pyörii yhden palkatun toiminnanohjaajan ja noin kolmenkymmenen palkkatuki- tai työkokeilussa olevan ihmisen voimin. Huittisten Säästöpankin lahjoittamalle 10 000 eurolle ei ollutkaan vaikea keksiä käyttökohteita. “Toimintamme on kaupungin tuen varassa, joten tämä on todella iso apu”, iloitsee toiminnanohjaaja Eija Korpihalkola.

Apurahalla remonttitöitä ja ruokajakelua

Vaikka yhdistyksellä on monenlaisia tarpeita, summalla halutaan vaikuttaa ensisijaisesti talossa työskentelevien ihmisten tulevaisuuteen – heidän työvalmiuksiensa edistämiseen ja ammattitaitonsa ylläpitämiseen. Yksi esimerkki on toimitilojen pintaremontti. “Tällä hetkellä meillä on maalari, joka ei ole työllistynyt vapaille markkinoille, mutta meillä hän on tehnyt ihan loistavaa jälkeä näillä rahoilla”, Korpihalkola kehuu.  

Apurahalla katetaan myös koulujen ylijäämäruoan jakelun kustannuksia. Sen järjestäminen vaatii autonkuljettajan, jakelijoita, astiastoa ja erilaisia työasusteita ja välineitä. Autokin tarvitsee ajoittain huoltoa ja korjausta.

Lämmin ateria, päivärytmi ja kontaktit muihin  – hyvä arki koostuu yksinkertaisista asioista

Vuonna 2015 aloitettu ylijäämäkokeilu vakiintui nopeasti pysyväksi toiminnaksi, sillä tarve oli ilmeinen. “Ruoanjakelu tuottaa meille oikeastaan vain kuluja”, toteaa Korpihalkola, “mutta haluamme olla siinä mukana, koska se on monille ihmisille todella tärkeä”.

Hakijamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti, ja useille kyseessä voi olla päivän ainoa lämmin ateria. “Emme ole Porissa ainoa jakelupiste, mutta meitä kaikkia tarvitaan”, toteaa yhdistyksen hallituksen sihteeri ja kutomon ohjaaja Marika Lahtinen.

Rahaa on vielä jäljellä, ja senkin käyttöä mietitään inhimillisistä hyödyistä käsin. “Nämä meidän työtehtävät antavat syyn lähteä kotoa. On joku rytmi, aikataulu elämässä. Ja näkee toisia ihmisiä”, kertoo Lahtinen. “Sellaiset ihan perusasiat ovat todella tärkeitä.”

 

Säästöpankit ovat olleet mukana rakentamassa suomalaisten yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia jo perustamisestaan lähtien vuodesta 1822. Tämäkin tarina on osa hyviä tekoja, joissa Säästöpankki on ollut ylpeänä mukana. Lue lisää Säästöpankin vastuullisuudesta.

 

 

 
 


 

 

 
Kirjoitettu
Kategoriat
Hyvia tekoja
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista