Karaokea, kavereita ja vertaistukea

"Missään muissa yhdistyksissä ei tule niin konkreettista palautetta kuin tässä", sanoo naantalilaisen Killin Kehitysvammaisten Tuki ry:n sihteeri Elina Leino. "Kun ilmestyy juhliin, saa heti monta halausta."

Säästöpankin brändikuva
Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi Killin Kehitysvammaisten Tuki ry toteutti silityshelmistä Yhdessä Väriä Elämään -yhteisötaideteoksen Naantalin kaupungintalolle. Kuva: Kari Vainio.
Kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä yhteistyö-, tuki- ja etujärjestö tarjoaa monipuolisesti toimintaa eri-ikäisille jäsenille. Lasten kulttuurikerhossa tehdään retkiä ja taiteillaan työpajoissa. Pienten lasten omaishoitajat taas voivat tavata toisiaan vertaistukiryhmässä.

Aikuiset kehitysvammaiset kokoontuvat viikoittain sählytreeneihin ja karaokeiltoihin. Monille heistä ne ovat ainoita mahdollisuuksia nähdä vanhoja kavereita, jotka saattavat asua toisen kunnan asumisyksikössä. Killin ohjelmaan kuuluvat myös erilaiset retket, leirit ja juhlat sekä omaisille suunnatut luennot.

Leino pitää yhdistyksen tarjoamia virikkeitä elintärkeinä varsinkin asumisyksiköissä asuville. “Henkilökunnan työaika ei riittäisi kaiken tällaisen järjestämiseen. Me organisoimme, ilmoitamme päivämäärät ajoissa heille, hoidamme tarjoilut, siivoamme…”, luettelee Leino. Kehitysvammaiset osaavat odottaa erilaisia tapahtumia ja tietävät, että niihin on tuttua ja turvallista tulla.

Päättäväisyys tuotti tulosta

Liedon Säästöpankki tuki yhdistyksen toimintaa Hyviä tekoja -kampanjassa 5 000 eurolla. “Sain vinkin eräältä Liedon Säästöpankin pankkivirkailijalta. Hän sanoi, että nyt haette”, Leino kiittelee.

Yhdistys oli ollut mukana äänestyksessä jo aiemmin, mutta tuloksetta. Tällä kertaa pistettiin uusi vaihde silmään: Killin Facebook-ryhmä ja muut välineet sekä toimijoiden omat verkostot valjastettiin tehokkaasti Hyviä tekoja -nettiäänestykseen. “Viesti oli, että nyt menette ja klikkaatte!” Päättäväinen kampanjointi kehitysvammaisten tueksi tuottikin iloisen yllätyksen, yli kolmetuhatta ääntä.

Apurahalla iloa joulujuhlaan

Liedon Säästöpankin tuki haluttiin käyttää niin, että mahdollisimman moni hyötyisi siitä. Niinpä kohteeksi valikoitui vuoden suurin tapahtuma, Naantalin urheilutalossa järjestettävä joulujuhla. Yhdistyksen jäsenet saivat nauttia joulupöydän antimet maksutta, ja myös avustajat saivat ateriansa edullisempaan hintaan. Juhlatunnelmaa loivat tanssiorkesteri ja tietysti joulupukki.

Neljännes lahjoituksesta jäi vielä yli joulujuhlista. Sen kohdetta mietitään parhaillaan. Ehkäpä summa voisi olla osa ensi vuoden juhlakassaa – silloin yhdistys täyttää komeat 50 vuotta, ja juhlimaan kutsutaan varmasti kaikki.

 

Säästöpankit ovat olleet mukana rakentamassa suomalaisten yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia jo perustamisestaan lähtien vuodesta 1822. Tämäkin tarina on osa hyviä tekoja, joissa Säästöpankki on ollut ylpeänä mukana. Lue lisää Säästöpankin vastuullisuudesta.

 
Kirjoitettu
Kategoriat
Hyvia tekoja
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista