Nuorisotila Verkossa

Sysmässä suuren suosion saavuttanut nuorisotila tarjoaa kaivatun kohtaamispaikan nuorille.

Säästöpankin brändikuva
Suuren suosion saavuttaneessa Nuorisotila Verkossa raikaa iloinen puheensorina. Kyseessä on sysmäläisten ja lähialueen nuorten oma paikka, jossa nuoret saavat tavata kavereitaan ja viettää aikaa juuri niin kuin haluavat aikuisten valvonnassa.

Pienellä paikkakunnalla yhteinen kokoontumispaikka ei ole itsestäänselvyys, joten yhteiselle tilalle on tarvetta ja tilasta pidetäänkin hyvää huolta. Hankkeen juuret juontavat vuoteen 2005, jolloin Sysmän kunta yhdisti voimansa seurakunnan ja Sysmän 4H-yhdistyksen kanssa. Yhteistyön hedelmänä syntyi Nuorisotila Verkko - kaivattu kohtaamispaikka sysmäläisille nuorille, joka on auki jokaisena arki-iltana.

Nuorten ehdoilla

Toisin kuin verkko-sanasta tyypillisesti mieleen pälkähtävässä Internetissä, Nuorisotila Verkossa nuoret voivat keskittyä kasvotusten toistensa kanssa olemiseen. Sysmän kunnan Nuoriso- ja liikuntapäällikkö Tuija Pessan mukaan onkin mahtavaa, että nuorisotilaan on hankittu pöytäpelejä ja aktiviteetteja, jotka saavat nuorten nenät irti ruuduista - kuten pingispöytä, biljardi ja ilmakiekko. Viime vuonna pelihuone täydentyi Sysmän Säästöpankin lahjoittamalla pöytäjalkapallolla.

Tästäkin huolimatta se tavallisempi "verkko" kuitenkin houkuttelee edelleen nuoria puoleensa. "Usein nuoret istuvat rivissä älypuhelimien kanssa, esimerkiksi YouTube-videoita katsellen. Saatamme kannustaa nuoria tekemään muutakin, mutta lähtökohtana on se, että nuoret saavat viettää aikaa juuri niin kuin haluavat", Pessa kertoo. Pääperiaate onkin, että nuorten perään ei hyysätä ja he saavat itse päättää, mitä puuhaavat.

Nuorisotilassa pari kertaa viikossa käyvällä Ella Siltasella, 14, kännykkä pysyy kuitenkin usein enimmäkseen taskun pohjalla: hänen suosikkipuuhaansa onkin pöytäpelien lisäksi kortinpeluu. Parasta nuorisotilassa on juuri mahdollisuus tavata kavereita. "Hauskinta on se, että voi viettää aikaa isommalla porukalla. Jos nuorisotilaa ei olisi, emme todennäköisesti näkisi näin usein, eikä meillä olisi paikkaa, jossa mahtuisimme kaikki olemaan."

Perjantait ovat Pessan mukaan suosituimpia päiviä. Eikä ihme, silloin tila on auki myöhempään ja ilmassa leijuvat herkulliset tuoksut; ohjelmassa on nimittäin ruuanlaittoa. "Nuorten kestosuosikki on pizza. Välillä on tehty kyllä ihan oikeaa ruokaakin, kuten makaronilaatikkoa", Pessa kertoo hymyssä suin.

50 kenkäparia
Parhaimmillaan Nuorisotila Verkon eteisestä löytyy jopa yli 50 kenkäparia.

Yhdessäoloa ikään katsomatta

Nuorisotila on avoin kaikille 12–18 vuotiaille nuorille. Vaikka ikäerot ovat nuorten mittakaavassa suuria, sopu säilyy Pessan mukaan mainiosti.

"Vanhimmat kävijät suhtautuvat kaikkein nuorimpiin eli 6. luokkalaisiin todella reilulla asenteella. Vaikka nuoret eivät viettäisi aikaa yhdessä esimerkiksi koulussa, nuortenilloissa tullaan aina hyvin toimeen", Pessa kertoo ylpeänä. Siltanen on samoilla linjoilla: "On mukavaa, kun nuortenilloissa tulee vietettyä aikaa muidenkin kuin omien luokkalaisten kanssa."

Vaikka sanaharkkaa on nuorten välillä harvoin, iltaa valvova aikuinen on kuitenkin aina valppaana. Minkäänlaista syrjintää, pahan puhumista tai kiusaamista ei hyväksytä. "Meidän ohjaajien tehtävä on pitää huolta siitä, että kaikilla on Verkossa turvallinen olo", Pessa korostaa.

Pessan mielestä toiminnassa kaikkein hienointa on matala kynnys osallistua, myös lähikunnista, sekä se, että nuorisotilassa saa olla oma itsensä. "Toisin kuin esimerkiksi koulussa, nuorisotilassa nuoriin ei kohdistu minkäänlaisia vaatimuksia tai paineita. Oikeastaan ainoa sääntö on, että pitää käyttäytyä asiallisesti, vahingoittamatta tiloja tai muita. Mutta muuta nuorilta ei odoteta, tarkoituksena on, että saa olla vaan", Pessa kiteyttää.


Säästöpankit ovat olleet mukana rakentamassa suomalaisten yhteisöjen ja yksilöiden hyvinvointia jo perustamisestaan lähtien vuodesta 1822. Tämäkin tarina on osa hyviä tekoja, joissa Säästöpankki on ollut ylpeänä mukana. Lue lisää Säästöpankin vastuullisuudesta. 

Kirjoitettu
Kategoriat
Hyvia tekoja
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista