Säästöpankki Ympäristö
Sijoita parempaan tulevaisuuteen. Kaikki hyvä on vasta alussa. Jos sinä tahdot. Säästöpankki Ympäristö -rahaston avulla sijoitat suoraan paremman maailman hankkeisiin.
Säästöpankkien varainhoidon sijoitustoiminnassa huomioidaan myös vastuullisuus. Noudatamme vastuullisen sijoittamisen periaatteita kaikissa rahastoissamme. Toteutus tapahtuu tässä määriteltyjen eri lähestymistapojen kautta ja vaihtelee hieman omaisuusluokkien välillä.
Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan ympäristön, sosiaalisen vastuun sekä hyvän hallintotavan eli ns. ESG-asioiden (Environment, Social and Governance) huomioimista sijoitustoiminnassa. Ympäristön osalta voidaan tarkoittaa mm. kestävän kehityksen, luonnon monimuotoisuuden ja energiakysymysten huomioimista. Yhteiskunnallisen eli sosiaalisen vastuun alle voi kuulua mm. henkilöstöpolitiikka ja työolosuhteet, ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja tasa-arvo, lähiyhteisön huomioiminen sekä vastuu tuotteesta. Hyvän hallintotavan tarkasteluun voi sisältyä esimerkiksi hallituksen riippumattomuus ja palkitseminen, veronmaksu sekä korruptio- ja lahjontavastainen toiminta.
Uskomme, että vastuullinen sijoittaminen edistää saavuttamaan hyvää pitkän aikavälin tuottoa. ESG-tekijöiden huomioiminen auttaa sijoituskohteisiin liittyvien riskien hallinnassa sekä mahdollisuuksien löytämisessä. Lisäksi haluamme edistää muutosta kohti kestävämpää yritystoimintaa ja yhteiskuntaa.
Säästöpankkien varainhoito (Sp-Rahastoyhtiö) on allekirjoittanut YK:n tukemat vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI) vuonna 2014 ja on sitoutunut ottamaan myös ympäristöön, yhteiskunnalliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät eli ESG-asiat (environmental, social, governance) osaksi sijoitustoimintaansa.
Raportoimme toimistamme vuosittain PRI:lle.
PRI-periaatteiden allekirjoittajana olemme sitoutuneet seuraaviin kohtiin:
1. ESG‐asiat ovat osa sijoitusprosessiamme.
2. Olemme aktiivinen omistaja ja sisällytämme ESG-asiat omistajakäytäntöihimme.
3. Edistämme sijoituskohteidemme asianmukaista ESG‐raportointia.
4. Edistämme vastuullisen sijoittamisen periaatteiden käyttöönottoa finanssialalla.
5. Toimimme yhteistyössä muiden sijoittajien kanssa kehittääksemme sijoitustoiminnan vastuullisuutta.
6. Raportoimme vastuullisen sijoittamisen periaatteiden toteutumisesta ja toimintatapojen kehittymisestä.
YK:n tukemien vastuullisen sijoittamisen periaatteiden, PRI:n, lisäksi olemme mukana erilaisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä yhteistyöaloitteissa. Säästöpankkien varainhoito (Sp-Rahastoyhtiö) on Suomen vastuullisen sijoittamisen yhdistyksen eli Finsifin aktiivinen jäsen.
Kesäkuussa 2018 liityimme CDP:n sijoittaja-allekirjoittajaksi ilmastonmuutos- vesi- ja metsäkatoaloitteisiin. CDP on organisaatio, joka kerää yrityskohtaista tietoa mm. ilmastonmuutoksen torjunnasta, vedenkulutuksesta ja kasvihuonepäästöistä.
Vuonna 2019 allekirjoitimme Climate Action 100+ -sijoittaja-aloitteen, joka pyrkii vaikuttamaan yli sataan suuripäästöisempään yritykseen eri toimialoilla.
Säästöpankkien varainhoidossa vastuullisuuden periaatteiden soveltaminen on integroitu suoraan osaksi sijoitusprosessia eli ESG‐tekijöiden huomioiminen ja arviointi tapahtuvat osana sijoituspäätöstä. Kehitämme sijoitusprosessiamme jatkuvasti vastuullisuuden näkökulmasta.
Salkkukohtaisesti nimetty salkunhoitaja huolehtii oman salkkunsa tuotoista, riskeistä ja vastuullisen sijoittamisen soveltamisesta käytännön sijoitustoiminnassa. Salkunhoitaja arvioi myös sijoituskohteen vastuullisuuteen liittyviä olennaisia riskejä ja mahdollisuuksia.
ESG-asioiden koordinointiin nimetty henkilö seuraa vastuullisuuden toteutumista, tuottaa sisäistä analyysiä, vastaa raportoinnista sekä kehittää jatkuvasti vastuullisen sijoittamisen toimintatapojamme. Hän myös edistää sijoitustoiminnan vastuullisuutta yhteistyössä muiden sijoittajien kanssa esimerkiksi sidosryhmätapaamisten ja verkostojen avulla.
Seuraamme miten suorat sijoituskohteemme toimivat kansainvälisten normien ja sopimusten mukaisesti. Tarkasteltavat normit pohjautuvat mm. YK:n Global Compact ‐sopimukseen, OECD:n monikansallisille yrityksille antamaan ohjeistukseen sekä ILO:n kansainväliseen työoikeuksien julistukseen. Käsittelemme normirikkeitä aina tapauskohtaisesti. Uuden normirikkeen tapauksessa pyrimme selvittämään yrityksen toimenpiteet ja halukkuus korjata rikkeen taustalla olevat tekijät. Olemme mahdollisesti yhteydessä yritykseen joko suoraan tai palveluntarjoajan kautta saadaksemme lisätietoa ja vaikuttaaksemme heidän toimintaansa. Suljemme suorien sijoitusten ulkopuolelle yritykset, jotka toistuvasti rikkovat kansainvälisiä sopimuksia ja jotka eivät aktiivisesti osoita korjaavansa epäkohtaa.
Suljemme pois suorista sijoituksistamme myös kiistanalaisia eli kansainvälisin sopimuksin kiellettyjä aseita valmistavat, myyvät tai markkinoivat toimijat. Kiistanalaisia aseita ovat esimerkiksi maamiinat, rypälepommit, biologiset ja kemialliset aseet sekä joissain tapauksissa ydinaseet.
Olemme poissulkeneet suorista sijoituksistamme hiilenkäyttäjiä ja -tuottajia. Poissulkeminen koskee kaivosyhtiöitä, joiden liikevaihdosta yli 25 prosenttia tulee energian tuottamiseen käytetystä hiilestä tai yrityksen energiahiilen tuotantomäärät ovat suuria. Sähköyhtiöistä poissulku koskee niitä, jotka käyttävät merkittävästi hiiltä polttoaineena. Tämänkaltaisen yrityksen kohdalla voidaan tehdä poikkeus, jos sillä on uskottavia suunnitelmia hiilenkäyttönsä ja ilmastovaikutustensa pienentämiseksi.
Emme myöskään suoraan sijoita tupakanvalmistajiin.
Seuraamme erityisesti niiden yhtiöiden kehitystä, joiden osakkeita rahastojemme salkkuihin sisältyy. Pyrimme lisäämään avoimuutta, läpinäkyvyyttä sekä vastuullisuuden toteutumista kohdeyritysten toiminnassa. Pidämme tarvittaessa suoraan yhteyttä kyseisiin yrityksiin ja pyrimme vaikuttamaan siihen, että yritykset puuttuvat epäkohtiin ja edistävät vastuullista toimintatapaansa. Yritystapaamisissa pyrimme keskustelemaan myös ESG-asioista ja korostamme niiden merkitystä. Säästöpankin rahastot osallistuvat omistajaohjauksen periaatteiden mukaisesti rahastojen sijoituskohteena olevien yhtiöiden yhtiökokouksiin.
Lisää omistajaohjauksen periaatteistamme voit lukea omistajapolitiikastamme.
Käytämme yhteistyökumppaneiden rahastoja täydentämään sijoitustoimintamme kattavuutta. Valitsemme vastuullisia, vakavaraisia ja luotettavia yhteistyökumppaneita, joiden sijoitusfilosofia on lähellä omaamme. Suosimme PRI-periaatteet allekirjoittaneita toimijoita.
Varmistumme myös siitä, että rahastojen hallinnointiyhtiö sijaitsee valtiossa, joka on liittynyt OECD:n AEOI-sopimukseen eli automaattista verotietojen vaihtoa koskevaan sopimukseen. Tähän rinnastetaan USA:n osalta FATCA-sopimus.
Haluamme kertoa myös rahastojemme vastuullisuudesta sijoittajille. Julkaisemme puolivuosittain Säästöpankkien Varainhoidon vastuullisuuskatsauksen. Katsauksessa kerromme mitä olemme tehneet vastuullisen sijoittamisen osalta sekä julkaisemme tietoa rahastojemme vastuullisuusmittareista. Rahastokohtaisista tiedoista löytyy esimerkiksi vastuullisuuspisteytykset ja -arvosanat sekä hiilijalanjäljet. Kerromme myös esimerkiksi mitkä rahastoistamme ovat saaneet Morningstarin Low Carbon -merkin ja mikä on rahastojemme sijoituskohteiden positiivinen ympäristövaikutus.
Lue Säästöpankkien Varainhoidon vastuullisuuskatsauksesta.
Säästöpankki Ympäristön osalta julkaistaan oma vaikuttavuusraportti neljännesvuosittain.
Vaikuttavuussijoittaminen ja teemasijoittaminen ovat kasvavia trendejä osana vastuullista sijoittamista. Sijoittajat haluavat valita sijoituskohteitaan paremmin vastaamaan heidän arvomaailmaansa. Tuoton lisäksi haetaan positiivista, mitattavaa vaikutusta. Yksi keskeinen kohde on kestävä kehitys sekä ympäristöongelmien ehkäiseminen ja ratkaiseminen.
Säästöpankki Ympäristö on erikoissijoitusrahasto, joka edistää ympäristön käyttöä vastuullisuuden näkökulmasta. Rahaston sijoituskohteet keskittyvät ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja ympäristöinnovaatioihin. Rahasto raportoi sijoituskohteidensa positiivisista ympäristövaikutuksista neljännesvuosittain.
Raportin ja lisää Säästöpankki Ympäristö -rahastosta pääset lukemaan täältä.
Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan sijoitusprosessia, jossa taloudellisten lukujen lisäksi otetaan huomioon ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät seikat eli niin kutsutut ESG-tekijät. ESG on lyhenne englanninkielisistä sanoista Environment, Social and Governance. Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta. Viime vuosina EU:ssa on työstetty myös sääntelyä kestävän rahoituksen määrittelemiseksi. Sääntelyn tarkoituksena on tarjota sijoittajille, yrityksille, ja jäsenvaltioiden poliittisille päättäjille yhdenmukaiset määritelmät ja auttaa suunnittelemaan ja suuntaamaan rahoitusta kestävästi.
EU:n komissio julkisti vuonna 2018 kestävän rahoituksen toimintasuunnitelman, jolla pyritään ohjaamaan rahoitusmarkkinoita edistämään kestävän kehityksen tavoitteita. Viime vuosina EU:ssa on työstetty sääntelyä kestävän rahoituksen määrittelemiseksi. Sääntelyn tarkoituksena on tarjota sijoittajille, yrityksille, ja jäsenvaltioiden poliittisille päättäjille yhdenmukaiset määritelmät ja auttaa suunnittelemaan ja suuntaamaan rahoitusta kestävästi. Sääntelykokonaisuuden peruspilarit ovat kestävyyden luokittelujärjestelmä eli taksonomia, tiedonantovelvollisuudet sekä kestävät sijoitustuotteet. Lisäksi rahoitusvälineiden markkinat -direktiivi velvoittaa 2.8.2022 alkaen selvittämään sijoitus- ja vakuutusneuvonnan asiakkaidemme kestävyysmieltymyksiä osana neuvontaamme. Lisätietoa EU:n kestävästä rahoituksesta linkki
EU taksonomia on kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä ympäristön kannalta kestävästä taloudellisesta toiminnasta. Taksonomiakelpoisen toiminnan on edistettävä vähintään yhtä kuudesta kestävyystavoitteesta, jotka liittyvät ilmastonmuutoksen hillintään, ilmastonmuutokseen mukautumiseen, vesivarojen kestävyyteen, kiertotalouteen siirtymiseen, saastumisen välttämiseen sekä ekosysteemien tilan parantamiseen. Viimeisimmän tiedon mukaan taksonomianmukaisuus kahden ensimmäisen tavoitteen osalta on yhä EU:ssa keskimäärin n. 1-5%.
Taksonomianmukainen toiminta ei myöskään saa aiheuttaa merkittävää haittaa muiden tavoitteiden saavuttamiselle DNSH- periaatteen mukaisesti (Do No Significant Harm). Taksonomia edellyttää myös yhteiskuntavastuuseen liittyviä vähimmäistason suojatoimia, eli ihmisoikeuksien sekä työelämän ja hyvän hallintotavan periaatteiden noudattamista. Lisätietoa EU taksonomiasta
Tiedonantoasetus käsittää tiedonantovelvoitteet kaikille rahoitusmarkkinatoimijoille ja tuotteille. Se edistää tiedonantoa mm. kestävyysriskien huomioimisesta sijoituspäätöksissä ja palkitsemispolitiikoissa, haitallisista kestävyysvaikutuksista sekä rahoitustuotteiden kestävyydestä.
EU:n tiedonantoasetus määrittelee sijoitustuotteiden kestävyyttä seuraavalla tavalla:
Tiedonantoasetuksen Artikla 2 (17) määrittelemä kestävä sijoitus edistää:
a) ympäristötavoitetta kuten tavoitetta, jota mitataan esimerkiksi keskeisimmillä resurssitehokkuuden indikaattoreilla, jotka koskevat energian, uusiutuvan energian, raaka-aineiden sekä veden ja maan käyttöä, jätteen syntymistä ja kasvihuonekaasupäästöjä tai luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvaa vaikutusta ja kiertotaloutta, tai
b) yhteiskunnallista tavoitetta, kuten eriarvoisuuden torjuntaa tai sosiaalista yhteenkuuluvuutta, yhteiskuntaan integroitumista ja työmarkkinasuhteita, tai sijoitusta inhimilliseen pääomaan tai taloudellisesti tai sosiaalisesti heikommassa asemassa oleviin yhteisöihin,
Tällainen kestävä sijoitus ei aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään edellä mainituista tavoitteista ja sijoitusten kohdeyhtiöt noudattavat hyviä hallintotapoja, etenkin toimivien hallintorakenteiden, työntekijöihin nähden ylläpidettyjen suhteiden, henkilöstön palkitsemisen ja verosäännösten noudattamisen osalta. Kestävä sijoitus on tavallisesti Artikla 8- tai 9-mukainen tuote.
Lisätietoa tiedonantoasetuksesta
Sijoittamalla vastuullisiin rahastoihin olet mukana rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta. Sp-Rahastoyhtiössä vastuullisuuden periaatteiden soveltaminen on integroitu suoraan osaksi sijoitusprosessia. Salkunhoitaja arvioi sijoituskohteen vastuullisuuteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia osana muuta sijoituskohteen analyysiä. ESG-tekijöiden ja -riskien huomioiminen ja arviointi tapahtuvat osana salkunhoitomme sijoituspäätöksentekoa ja -analyysiä.
Lisätietoa rahastojemme kestävyystiedoista rahastoesitteestämme
Kestävyysriskejä koskevan lainsäädännön perimmäisenä tarkoituksena on edistää pääomien ohjautumista entistä kestävämpiin sijoituskohteisiin. Tähän pyritään muun muassa lisäämällä sijoitustuotteiden avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kestävyys- ja vastuullisuusnäkökulmasta.
Kestävyysriskiksi tiedonantoasetuksessa (EU) 2019/2088 (englanniksi lyhenne SFDR) katsotaan ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen tai hallintotapaan liittyvä tapahtuma tai tilanne, joka voi toteutuessaan aiheuttaa olennaisen, negatiivisen vaikutuksen sijoituksen arvoon.
Säästöpankkien Varainhoidon sijoitustoiminnassa huomioidaan ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen sekä hallintotapaan liittyviä seikkoja. Tarkemmat kuvaukset vastuullisen sijoittamisen lähestymistavoistamme ja kestävyysriskien huomioon ottamisesta sijoitusprosesseissamme löytyvät Vastuullisen sijoittamisen periaatteista ja Omistajaohjauspolitiikasta.
Sp-Rahastoyhtiö valmistelee toimintaperiaatteita ja tulee kehittämään sijoitusneuvonnan prosesseja ja tukityökaluja siten, että asiakkaat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä tuotteisiin ja palveluihin liittyvistä ympäristö-, sosiaali- ja hallintonäkökohdista sen jälkeen, kun sijoitusneuvontaa koskeva lainsäädäntö tämän osalta valmistuu ja on käytettävissä.
Sp-Rahastoyhtiö valmistelee ja tulee ilmoittamaan asianmukaisen huolellisuuden toimintaperiaatteista sijoituspäätösten ja -neuvonnan haitallisten kestävyysvaikutusten osalta sen jälkeen, kun Euroopan valvontaviranomaisten tekniset sääntelystandardit tietojen sisällöstä, menetelmistä ja esitystavasta ovat valmistuneet ja käytettävissä. Sijoitusprosesseissamme arvioimme haitallisia kestävyysvaikutuksia ja olemme esimerkiksi poissulkeneet suorista sijoituksistamme tiettyjä toimialoja ja/tai yksittäisiä yrityksiä näiden perusteella. Lisäksi julkaisemme rahastoistamme erilaisia mittareita, kuten hiili-intensiteetti ja seuraamme miten suorat sijoituskohdeyritykset toimivat kansainvälisten normien ja periaatteiden (nk. Global Compact) mukaisesti.
Palkitsemispolitiikka sisältää tiedot siitä, että palkitseminen on johdonmukaista kestävyysriskien huomioon ottamisen kanssa. Palkitseminen ei saa olla ristiriidassa vastuullisen toiminnan ja kestävyysriskien huomioonottamisen kanssa. Palkitsemisessa huomioidaan myös tiettyjä kestävyysriskejä, esimerkiksi sosiaalisten tekijöiden mittareita.
Lisäksi tahdomme edistää yhtenäistä ja läpinäkyvää raportointia ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Ilmastonmuutos vaikuttaa sijoitustoimintaan ja sijoittajille onkin tärkeää huomioida myös ilmastonmuutoksen vaikutukset sijoituskohteissaan sekä saada tietoa yhtiöiden niihin liittyvistä riskeistä ja mahdollisuuksista. Sen takia olemme liittyneet TCFD (The Task Force on Climate-related Financial Disclosure)-tukijaksi.
Lue lisää:
Vastuullisen sijoittamisen periaatteet
Sp-Rahastoyhtiön vuosiraportti PRI:lle
Sijoita parempaan tulevaisuuteen. Kaikki hyvä on vasta alussa. Jos sinä tahdot. Säästöpankki Ympäristö -rahaston avulla sijoitat suoraan paremman maailman hankkeisiin.