Onhan yritykselläsi LEI-tunnus? 

Jos yrityksesi tai yhteisösi käy kauppaa arvopapereilla tai käyttää varainhoitopalveluita, se tarvitsee LEI-tunnuksen. Tunnusta voit hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta.  

Vuoden 2018 alusta LEI-tunnus on tullut sääntelyn vuoksi pakolliseksi arvopapereilla kauppaa käyville tai varainhoitopalveluja käyttäville yrityksille. 

Mikä on LEI-tunnus?

Eurooppalaisen sääntelyn myötä kaikkien rahoitusvälineillä kauppaa käyvien y-tunnuksellisten yritysten, elinkeinonharjoittajien, säätiöiden ja muiden y-tunnuksellisten yritysten ja yhteisöjen on hankittava niin sanottu LEI-tunnus (Legal Entity Identifier). Tunnus on kansainvälinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu kaikkien rahoitusvälineitä käyttävien tunnistamiseen. Sen voi ajatella vastaavan kotimaista Y-tunnusta.

Näin haet LEI-tunnusta 

LEI-tunnushakemuksen voit toimittaa Patentti- ja rekisterihallitukseen joko postilla tai sähköpostin liitteenä. Tunnus on maksullinen. Tarkempia tietoja tunnuksesta ja tunnuksen kustannuksista löydät täältä.

Kun LEI-tunnus on myönnetty, pankki saa sen automaattisesti tietoonsa julkisesta yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä. 

Milloin et tarvitse LEI-tunnusta? 

Jos yrityksesi tai yhteisösi sijoittaa vain rahastoihin tai vakuutuksiin, se ei tarvitse LEI-tunnusta. 

Onko sinulla kysyttävää? Lisätietoja LEI-tunnuksesta ja tunnuksen hakemisesta saat myös omasta Säästöpankistasi. Ota yhteyttä, autamme sinua mielellämme.