Semesterfirarens betalkortstips – så här tar du ut allt av ditt kort på semestern

På sommaren ska man använda tiden till att semestra och lata sig, inte till att stressa över pengar eller saker som ska göras. Vi har listat några tips med hjälp av vilka du kan använda egenskaperna på ditt betalkort till att maximera semesterflytet.

Säästöpankin brändikuva

1. Kontanter från butikens kassa

 Festivaler, torg, sommarcaféer … på många ställen används fortfarande kontanter i stället för kort. Om bankautomaten är långt borta eller kön är lång ska du styra stegen till kassan! Som kund i Sparbanken kan du i anslutning till köp med Visa Debit eller Visa Debit Online (tidigare Visa Electron) -kort ta ut kontanter i alla K-matbutikers och Neste K-trafikstationers kassa. På en gång kan du ta ut högst 200 euro. Någon nedre gräns finns inte. 

2. Sätt in lösa pengar i automaten 

På sommaren ska man packa lätt. Om plånboken är proppfull kan du enkelt sätta in pengar på det konto som är anslutet till ditt Sparbankskort med TalletusOtto-automaten. I automaten kan du sätta in eurosedlar och euromynt samt kontrollera kontotransaktioner och saldo – också naturligtvis också ta ut pengar om det visar sig att du ändå behöver kontanter.

3. Visa som kamrat på utlandsresan

Ett betalkort är en praktisk kamrat både när du planerar en resa och under själva resan. Att köpa flygresorna går lätt med kortet. När du bokar hotellrum eller en hyrbil måste du ofta ge numret på ditt betalkort fastän själva betalningen sker först på ort och ställe. Var i världen du än rör dig är kortet det billigaste betalningssättet, och i eurozonen kommer det inga extra kostnader. Du slipper extra servicekostnader genom att som valuta vid kortbetalningar välja den lokala valutan i stället för euro och göra kontantuttagen i bankautomater hellre än på valutaväxlingsställen. 

4. Skydda PIN-koden och förbered dig för skador

  På resan är det extra viktigt att hålla betalkortet och PIN-koden separat. När du ger din PIN-kod i kassan eller automaten ska du dölja tangentbordet med handen så att ingen kan se. Om du under resan blir av med ditt kort eller dina nätbankskoder eller om automaten utomlands sväljer ditt kort ska du genast ringa spärrtjänsten för att spärra kortet. Spärrtjänsten är öppen dygnet runt på telefonnumret +358 20 333. Det lönar sig att vara förutseende och spara numret i telefonen redan före resan. Kom också ihåg att din bank aldrig ber om dina koder per e-post, sms eller telefon! 

5. Skydd vid nätköp 

Det sista man under semestern vill oroa sig för är att bli utsatt för en skojare eller att göra misslyckade köp. När du betalar med ditt Visa-kort skyddar du de köp du gör i nätbutiker. Skyddet har ingen övre eller nedre gräns för varans eller tjänstens pris. Du kan få dina pengar tillbaka om du blir offer för bedrägeri, din produkt inte levereras, du får fel produkt, din produkt kommer skadad fram eller om resebyrån eller flygbolaget går i konkurs före din resa eller under den. 

Om du hamnar i en oklar situation som du inte kan reda ut med den butik du handlat i ska du kontakta din bank så fort som möjligt. Av banken får du anvisningar om hur du gör en eventuell kortreklamation.

6. Dra nytta av betalningsfria månader

Semestern kan betyda mindre inkomster och större utgifter än vanligt. Om du vill använda din fritid ekonomiskt behagligt kan du förbereda dig för semestern genom att använda Visa-kortets betalningsfria månader. Du kan komma överens om betalningsfria månader i förväg i Sparbankens nätbank eller genom att kontakta kundtjänsten i din egen bank. 
 
Kategorier
Hem bostad och vardag

Intressant just nu