Städa din ekonomi – så här får du pengarna att räcka till

Lönen kom, lönen gick? De dagliga små och också enkla valen har överraskande stor inverkan på din ekonomi på lång sikt. Till din hjälp har vi samlat åtta enkla tips hur du kan städa din ekonomi och fylla de dagliga hålen i kassan.

1. Ställ dig vid spisen

Det här tipset som också Marthorna ger är nummer ett bland de enkla spartipsen. För väldigt många av oss går det nästan dagligen pengar till restaurangluncher, dyra mellanmål eller drycker. Ändå är det en liten möda att laga mat: när du hemma lagar en lite större sats kan du ta matsäck med dig till jobbet ett par dagar.

2. Betala räkningarna i tid och undvik onödiga förseningsavgifter

Automatisera alla räkningar som återkommer och låt dem gå som e-fakturor. På det sättet sparar du inte bara de pengar som går till påminnelseavgifter utan också din egen tid. Enskilda räkningar lönar det sig alltid att betala genast när du får dem.

3. Betala inte onödigt höga räntor

När man har ont om pengar – eller om man fastnat för en fin men för dyr vara – kan det kännas lockande att ta till kreditkort eller andra lån. Här kan man ändå leda sig själv i fällan när man senare måste betala ett klart dyrare pris för inköpet i form av ränta. Om du plötsligt finner dig utan pengar ska du inte tveka att greppa luren och förhandla om mera betalningstid med faktureraren – det kan lyckas förvånande lätt.

Kreditkortet är på inget sätt onödigt utan kortets betaltidsegenskap lönar det sig att använda till exempel vid större inköp: i allmänhet betyder det att du får ca en månads räntefri betalningstid för ditt inköp.

4. Jämför och köp begagnat

Nästan alltid finns det tid att jämföra och se om man kan få en produkt billigare någonstans. I allmänhet kan man. När man ska köpa nytt lönar det sig dessutom att fundera på om varan måste vara splitterny. När du köper begagnat kan du enkelt spara halva priset.

5. Små val har stor inverkan på din ekonomi 

Det här kan man inte betona för mycket: små saker, som dagligt take away-kaffe eller en chokladstång när du handlar mat känns inte som stora summor när man köper dem men på årsnivå blir de betydande. Till exempel gör en kaffe för 2,50 euro varannan dag på ett café 37,50 euro i månaden och 450 euro i året. 

När du fäster uppmärksamhet vid de dagliga utgifterna kan du själv kan bestämma vilka som är viktiga rutiner och vad du kanske kan avstå från. I små saker kan du spara utan att det har någon större inverkan på din livskvalitet. 

6. Stäng onödigt bredband

Behöver du ett separat bredband eller skulle mobilens nätförbindelse räcka till lika bra? De mobila näten har de senaste åren utvecklats och har blivit allt snabbare och förbindelserna fungerar väl redan i största delen av Finland. I allmänhet kostar bredband minst 20 euro i månaden dvs. 240 euro om året. Du kan alltid testa i t.ex. en månad att använda bara det mobila nätet och om du märker att det räcker kan du stänga bredbandet. 

7. På gymmet lönar det sig inte att vara understödande medlem 

Gå igenom de klubbar, gym, betal/kreditkort och medlemskap för vilka en avgift tas ut. Många har t.ex. olika betaltids- och kreditkort där bara årsavgiften kan vara hela 100 euro fastän du inte ens skulle använda kortet. Räkna ut om det lönar sig att ha ett månadsmedlemskap på gymmet eller om det med din besöksfrekvens blir billigare att betala per gång.

8. Lägg märke till de dolda kostnaderna

Till de dolda kostnaderna hör bland annat beställnings- och leveranskostnader, så när man beställer i webbutiker lönar det sig alltid att försöka utnyttja kampanjer med gratis leverans. Dessutom debiteras det olika för olika betalningssätt så det ska man också välja enligt det sätt som har mindre kostnader. Om man tar ut kontanter i automaten har man i allmänhet några gratis uttag per månad och efter det börjar banken ta ut en avgift för uttagen. Dolda kostnader kan man alltså hitta på många ställen och om man är uppmärksam kan man också där spara.

Trevlig resa mot en förmögnare morgondag! 

Har du funderat på att börja spara? Ta en titt på våra olika sparalternativ eller ta kontakt så hittar vi den lösning som passar dig bäst. 
 
Kategorier
Hem bostad och vardag

Intressant just nu