Så här sparar du när du vill ha ett eget hem

Ett eget hem genast eller först om tio år? En sparplan ser alltid ut som sin ägare, precis som det egna hemmet. Sparbankens finansieringschef Tuula Koskinen från Helsingfors betonar att en sparplan kan anpassas enligt livssituationen.

Om du har ens en liten tanke på att köpa en egen bostad ska du börja spara genast. Du kan börja smått, öka eller minska sparsumman, pausa hela projektet eller till slut använda besparingarna till en jordenruntresa om du sen heller inte köper någon bostad. Det viktigaste är att du börjar nu.

Spara kan du med en stor summa på en gång eller så smått under flera år, beroende på din egen livssituation. ”Du behöver vara bestämma att du vill spara så hjälper vi dig att i Ekonomistunden göra en plan som passar dig” berättar Koskinen.

En lämplig sparplan ser till att sparandet inte inskränker på biokvällar, fester eller hobbyer. ”Var och en sparar alltid till sig själv. Få har efteråt ångrat att de har sparat”, konstaterar Koskinen med ett leende.

Gör ett eget hem till verklighet, ansök om lån 

Nu följer hårda fakta 

När du ansöker om bolån till din första bostad ska du ha sparat minst 5 % av bostadens försäljningspris. Om du sparar på ett BSP-konto är egenfinansieringsandelen minst 10 % av bostadens försäljningspris. 

I praktiken:

Av en bostad som kostar 150 000 euro är 5 % 7 500 euro och 10 % 15 000 euro. 

Spara till ett eget hem på ett år

Att bostadsspara betyder inte alltid att det är ett mångårigt projekt. Med ett ettårigt sparprojekt kan du få ihop 5 % av priset på en första bostad, om du kan förbinda dig till att spara större summor varje månad. ”Ett år är en kort tid att spara. Det är värt att tänka på vad den egna ekonomin klarar av varje månad. Tidigare besparingar gör projektet enklare och hjälper en att komma igång”, konstaterar Koskinen.

 Bostadens pris:  150 000 €
 Egenfinansieringsandel:  7 500 €
 Spartid:  12 månader
 En månads sparsumma:  625 €
*I sparplanen har inte den eventuella avkastningen på sparsumman beaktats. 

Spara till en bostad på fem år 

För långvarigare bostadssparande rekommenderar Koskinen ett BSP-konto eftersom att spara på konto är det säkraste sättet att spara. När det inte genast är aktuellt att köpa en bostad kan man i lugn och ro låta besparingarna växa. När bostadsfebern stiger kan man lätt öka på sparsumman. Läs mera om BSP-konto.

 Bostadens pris:  150 000 €
 Egenfinansieringsandel:  15 000 €
 Spartid:   5 år dvs. 60 månader
 En månads sparsumma:  250 €

*I sparplanen har inte den eventuella avkastningen på sparsumman beaktats.

Spara egenfinansieringsandelen på tio år

Tio år är redan en så lång tid att det är nästan omöjligt att fatta beslut som sträcker sig så långt in i framtiden, om man inte är synsk. Du hinner justera sparsumman uppåt och neråt flera gånger allt enligt din livssituation.

När det blir aktuellare att köpa en bostad kan du se över din sparplan. Behöver du öka på sparsumman eller skulle du kunna spara större summor några gånger om året? Examensgåvor och födelsedagsgåvor kan få dig ordentligt närmare sparmålet. Också från andra sparkonton kan du placera pengar på BSP-kontot t.ex. under några månader. 

 Bostadens pris:   150 000 €
 Egenfinansieringsandel:   15 000 €
 Spartid:  10 år dvs. 120 månader
 En månads sparsumma:  125 € 

*I sparplanen har inte den eventuella avkastningen på sparsumman beaktats

Genomför sparplanen med oss

Kategorier
...