Osäkerhet skapar möjligheter

Säästöpankin brändikuva

Affärernas reaförsäljningar lockar oss att köpa. Vi skyndar oss till affärerna för att tömma realådorna. Det vore ju dumt att inte köpa när det är bra och billigt.

Inom placeringar orsakar rabatterna också rusning. Inte för att köpa, utan för att sälja. När osäkerheten ökar och priserna sjunker vill vi bli av med våra innehav så fort som möjligt. Detta är en reaktion som grundar sig på magkänsla. Helt mänskligt, men också en helt felaktig reaktion.

Varför? På samma sätt som klädbutikers realådor erbjuder oss bra "erbjudanden", ger reaförsäljningen på placeringsmarknaden oss möjlighet att plocka upp bra placeringsobjekt till priser som möjliggör attraktiv avkastning på lång sikt. Men till skillnad från ett klädesplagg som köps på rea ökar placeringarnas värde med tiden när företagen växer och osäkerheten försvinner.

Fluktuationer på kort sikt är en del av placeringsmarknadernas natur, och även de bästa långsiktiga placeringsobjekten kan tillfälligt halveras flera gånger under resans gång.

Tålamod och uthållighet är trumf – portföljförvaltarens tre tips

Inom placerande och sparande belönas tålamod och uthållighet. Här är några enkla tips från portföljförvaltare Johan Hamström, på hur du lyckas med dessa:

  • Gör en placeringsplan som passar dig och håll dig till din plan i både vått och torrt.
  • Automatisera sparandet med ett avtal om månadssparande – testa sparräknaren som tydligt visar fördelarna med att vara långsiktig.
  • Stirra dig inte blind på marknadsrörelserna. Ju mer sällan du följer detta, desto större är sannolikheten att du inte har lust att reagera på kortsiktiga fluktuationer.

Förhasta dig inte, håll dig till placeringsplanen och tiden kommer att se till att de placerade tillgångarna utvecklas på ett bra sätt. Om du har några frågor eller behöver tips kan du alltid kontakta Sparbankens experter.

Johan Hamström

Johan Hamström arbetar som portföljförvaltare på Sparbanken och ansvarar för Sparbankens Europa, Amerika och Fastighetsaktie Europa -fonder. Åsikterna i denna artikel är författarens egna, och motsvarar inte nödvändigtvis placeringssynen inom Sp-Fondbolag som förvaltar Sparbanken-fonderna. Innehållet i artikeln ska inte uppfattas som investeringsrekommendationer eller investeringsråd. Ingenting av det som framförs i denna text ska betraktas som ett bindande erbjudande om köp eller försäljning av placeringsfondandelar eller andra värdepapper eller som en uppmaning att vidta någon annan åtgärd i fråga om placering. Varje placerare fattar sina placeringsbeslut självständigt och på eget ansvar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu