Osäkerhet – placerarens verkliga vän

För närvarande är det blåsigt på placeringsmarknaden och osäkerheten är påtaglig. Aktieportföljförvaltaren Johan Hamström vill dock ändå inte orsaka panik, tvärtom, de bästa placeringarna har gjorts vid en tidpunkt när det har förekommit osäkerhet.

Om man ska tro på nyhetsflödet via Twitter är världsekonomin till följd av den osäkerhet som handelskriget skapar på god väg mot en recession. Osäkerheten inför framtiden är påtaglig.

De bästa resultaten uppnås tack vare osäkerhet

Jag analyserade nyligen de aktieplaceringar jag har gjort under de senaste tio åren. De överlägset bästa placeringarna utgörs av sådana som har präglats av betydande osäkerhet och att det har känts verkligt svårt att placera i aktierna. Varför?

Min erfarenhet är att placerare ser världen i svartvitt. Framgångsrika bolag, som har en intressant berättelse att presentera på kort sikt, upphöjs enkelt till skyarna. Bolag som råkar ut för tillfälliga problem blir i sin tur nertrampade. 

Världen har i verkligheten visat sig vara grå, inte svartvit. Gårdagens favoriter är inte längre så utmärkta som placerarna övertygade sig själva om att de var. Detta leder till en grym besvikelse. Avkastningarna blir låga. Gårdagens förlorare når framgång idag. 

Det är psykiskt tungt att satsa på ”förlorare”

En rea på konsumtionsvaror ökar märkbart konsumenternas intresse. En rabatt betyder ju att du får mer för pengarna. Detta verkar inte gälla på aktiemarknaderna. Sjunkande aktier är inte intressanta. Resan före realisationen har varit psykiskt ansträngande. Vi mår inte bra. Vi vill inte längre vara med. 

Att göra placeringar när det råder osäkerhet strider mot människans natur. Vi vill vara en i gänget. Om vi gör saker på ett annat sätt än andra gör så finns det risk att vi stämplas som ”idioter”. Jag vill påstå att man gör det allra bästa placeringarna när osäkerheten är som störst.

Fyra tips på hur du övervinner osäkerhet

  • Gör ett omsorgsfullt grundarbete.  Analysera bolagets affärsverksamhet och verksamhetsmiljö tills du får en bild av de viktigaste drivkrafterna och riskerna samt i vilken riktning de utvecklas. Skapa alternativa utvecklingsscenarier. Jämför dessa med de förväntningar som marknadsprissättningen indikerar. Släng lottokupongerna.
  • Fastställ bolagets ”verkliga” värde. Gör en värdering baserad på kassaflödet för de scenarier du har skapat. Vikta scenarierna enligt din bedömning av hur sannolikt de kommer att förverkligas.
  • Placera inte allt på en gång. En perfekt timing är inte möjlig. När kursen sjunker får du nästa aktier ännu förmånligare.
  • Ha tålamod. Placeringshorisonten bör vara 3–5 år. Gör det svårt att sälja för tidigt. Följ inte upp placeringens utveckling alltför ofta, eftersom detta skapar osäkerhet.

Det kan kännas tufft att dra nytta av osäkerhet på kort sikt, men på lång sikt är resultaten belönande. Ju mer du övar på att möta osäkerhet, desto bättre utvecklas du.

Johan Hamström on ekonomie magister och aktieportföljförvaltare i Sparbanken Kapitalförvaltning. Hamström utsågs till bästa finländare i serien Bästa portföljförvaltare av Europaaktier i Citywire Nordic Awards 2019. Hamström skriver ner mångsidiga tankar om placering, ekonomiförvaltning och skapande av förmögenhet. Familjen, naturen, motion, F1-racing och naturligtvis placeringar ligger honom varmt om hjärtat.


Är du intresserad av aktieplacering? Kontakta våra experter på placering. Du kan bland annat bekanta dig med våra lösningsfonder här

 
Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare
Sparbanksforbundet anl

Intressant just nu