Ekonomitips för ungdomar

Vad är en budget? Hur kan man börja spara? Hur undviker man en betalningsanmärkning? Här hittar du de bästa tipsen för hur du kan ta kontroll över din egen ekonomi.

Hur börjar man spara när man inte alls vet var man ska börja?

Du kan börja med att utforska olika spar- och investeringsalternativ, men om du behöver personlig hjälp och vill komma igång snabbt, kanske du vill boka ett möte på banken. Som kund i Sparbanken kan du också prata om sparande och andra finansiella frågor i ett avslappnat nätmöte hemifrån. När du talar med bankmänniskor, kom ihåg att det inte finns några dumma frågor, och om du inte vet, fråga. Du behöver inte tänka på olika sparalternativ på egen hand – det är vad vi på banken är till för.

När du bokar tid med banken kommer vi att granska din ekonomiska situation under Ekonomistunden. Under mötet går vi igenom dina mål och hur du ska planera din ekonomi för att uppfylla dina mål. Efter Ekonomistunden kommer du att ha en sammanfattning av din ekonomiska situation och ett förslag på hur du kan börja spara, till exempel i fonder eller till din första bostad på ett BSP-konto.

Kom ihåg budgeten – budgeteringen är A och O i hanteringen av den egna ekonomin

Känns det som om pengarna försvinner från kontot lika snabbt som de dyker upp? Har du någon gång räknat hur mycket pengar som går åt till små inköp? Om det låter bekant, lönar det sig att aktivt börja följa upp sina inkomster och utgifter, alltså börja budgetera.

Hur gör jag en budget?

  1. Börja med att beräkna din månatliga inkomst. Kom ihåg att endast beakta nettoinkomsten, det vill säga den summa som blir kvar när du har betalat skatt och obligatoriska försäkrings- och pensionsavgifter.
  2. När du vet vad din inkomst är, beräkna alla obligatoriska utgifter du har under månaden. I dessa ingår bland annat hyra eller bostadslån, telefonräkning, försäkringar, bussbiljett, gym och direktdebiterade tjänster såsom Netflix.
  3. Gör sparandet till en del av dina obligatoriska utgifter. Om du sparar i fonder eller på ett ASP-konto, till exempel varje månad, inkludera dessa i din budget. Så blir sparandet automatiskt och en ”obligatorisk utgift”, och då slösar du inte dina pengar på små inköp. Detta kommer också att få dig att känna att du har kontroll över din egen ekonomi.
  4. Slutligen, beräkna hur mycket pengar du behöver per månad för saker som mat, inköp och dylikt.
  5. Nu vet du dina utgifter och inkomster per månad och har gjort en budget. Hur ser situationen ut? Skulle det vara möjligt att spara mer? Om din budget visar minus bör du fundera på din konsumtion och dra ner på extra utgifter, så du inte lever över dina tillgångar.

Varför spara när man är ung?

Människor har olika skäl för att vilja spara pengar. Vissa sparar bara för framtiden, andra till exempel för en semesterresa eller ett utbytesår. Det viktiga i sparandet är att du själv bestämmer hur, varför och hur mycket du vill spara.

Att spara är också en bra idé eftersom det förbereder dig för livets oväntade utgifter. Läs mer om olika sätt att spara.

Hur sparar man till egen lägenhet?

Det lönar sig att tänka på att börja bostadsspara redan som ung – det är ett lätt sätt att spara åt sig själv. I stället för att betala hyra till någon annan kan man betala sitt eget bostadslån. BSP-kontot är behändigt om du funderar på att köpa din första bostad. På BSP-kontot kan du sätta in pengar regelbundet, antingen varje månad eller mer sällan. Inom tre månader måste minst 150 euro måste sparas på kontot, och högst 3 000 euro kan sparas per månad. Du kan alltså spara till exempel 50–1000 euro per månad på BSP-kontot. BSP-sparande är också ett bra sätt att lära sig att spara. Eftersom man inte kan lägga till ett stort belopp på BSP-kontot på en gång, till exempel från ett arv, övar du på att spara på lång sikt och planerar din egen ekonomi för åtminstone de kommande tre månaderna.

BSP-sparande ger många olika typer av ekonomiska fördelar till den som ska köpa sin första bostad. I ett BSP-lån räcker det att du sparar 10 % av summan, vilket är lägre än för ett normalt bostadslån. Dessutom innehåller BSP-lånet en kostnadsfri statlig garanti, vilket i praktiken innebär att du inte behöver låta dina föräldrar gå i borgen för ditt lån eller att du inte behöver bankens extra säkerhet.

Sonja köpte sin första bostad redan som 20-åring – se hur det lyckades

Intressant just nu