Även unga kan spara – läs, hur Eero Kakko, 17 år, har lyckats.

Eero Kakko vill köpa en ägarbostad redan när han börjar studera efter gymnasiet. Han har reflekterat mycket över pengar och har redan samlat en liten buffert i form av besparingar, men hur?

Fotograf: Tiina Tervo

17-årige Eero Kakko från Somero har planen klar. Han har redan en klar vision för vad han ska göra under de närmaste åren och hur han ska använda sina pengar. Eero har nämligen nyligen öppnat ett BSP-konto och börjat spara till en egen bostad. Han går nu andra året i gymnasiet och siktar på Helsingfors universitet, där han vill studera jord- och skogsvetenskaper.

Många studerande börjar med att hyra en studiebostad, men det hör inte till Eeros planer.  

Jag planerar att köpa min första egna bostad redan i Helsingfors. Tanken på att hyra en bostad lockar inte. Jag förstår inte konceptet att betala pengar till någon och inte själv få någon nytta av det. När man äger sin bostad betalar man åt sig själv, och utökar samtidigt sina tillgångar, förklarar Eero. 

När Eero får frågan hur hans drömhus skulle se ut tvekar han inte. Han bor nämligen redan i sitt drömhus. Eero har vuxit upp på en stor bondgård, som han planerar att ta över när han är klar med studierna. 

 – Vi bor i ett hus byggt på 1850-talet, där det finns gott om plats och lugn och ro, det är min dröm, berättar han. 

När han flyttar tillbaka till gården planerar han att antingen sälja bostaden i Helsingfors eller hyra ut den. 

Gängets ekonom 

Eero har alltid varit intresserad av ekonomi. Med ett skratt berättar han att han alltid har varit sparsam och funderat noga på vart pengarna går. 

I kompisgänget är jag också den som snarare ser på kilopriset än på förpackningens pris. Jag har också alltid varit intresserad av sparande och placeringar. Mina föräldrar har sparat pengar åt mig i nästan hela mitt liv, och det är jag väldigt tacksam för. Den bufferten kan jag leva länge på, och jag kan till exempel använda den för att avkorta mitt bostadslån, säger Eero. 

Han berättar att kompisarna ibland skojar om att han också skulle kunna köpa någonting ibland. 

Föräldrarna ger råd 

Det stora intresset har fått Eero att leta information och våga fråga. Han har fått mycket hjälp av sina föräldrar i frågor som rört ekonomi, sparande och placeringar. Eero bad också sin mamma om råd när det gällde BSP-kontot. Hon tyckte att det var en bra idé, så de bokade in ett möte på banken. 

Allt gick väldigt enkelt. Jag besökte banken, där jag fick veta mer om hurdana sparmål jag bör ställa upp, berättar Eero. 

Föräldrarna har också alltid uppmuntrat Eero att till exempel spara en del av sina födelsedagspengar. I skolan tycker Eero däremot inte att han fått så mycket kunskap om ekonomi som han hade önskat. 

När vi började med samhällskunskap i åttan pratade vi lite om placering, men ganska ytligt, och efter det har vi i stort sett inte alls tagit upp det, minns han. 

Inkomsterna går till sparandet 

Eero är aktiv inom bland annat simning, gymträning och jakt. Vid sidan av hobbyerna och skolan är han simtränare och ledare för en idrottsklubb för barn, vilket ger lite inkomster. 

Största delen av de inkomsterna går till löpande utgifter, såsom bensin och mellanmål, men jag försöker se till att det också ska räcka en del till BSP-kontot, berättar han. 

Han har också sparat lönen från sina sommarjobb. Och när vi frågar Eero om det senaste inköpet han gjorde åt sig själv, måste han fundera en stund. 

Om vi talar om större inköp var det egentligen inte till mig, men ändå något som jag använder. Eftersom vi brukar jaga köpte jag ett sändarhalsband till vår hund, berättar han. 

Oavsett hur gammal du är så är det alltid ett bra tillfälle att se över din ekonomi. Vi hjälper dig. Om du funderar över något som gäller sparande eller placeringar kan du boka en tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran

Kategorier
...