Onko mielessä kesämökin hankinta tai peruskorjaus? – Mökkilaina mahdollistaa vapaa-ajan asunnon hankinnan

Kun harkitset mökin tai vapaa-ajan asunnon ostamista, ota huomioon myyntihinnan lisäksi myös muut budjetointia vaativat kulut. Kun arvio kuukausibudjetista on selvitetty etukäteen ja siihen on sitouduttu, on myös mökkeilystä helpompi nauttia. Mökkilainaa haetaan verkosta kuten asuntolainaa ja lainalupaus kannattaakin hakea hyvissä ajoin.

Säästöpankin brändikuva.

Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä ja monelle mökki on tänä päivänä kuin toinen koti, jolta halutaan samoja mukavuuksia. Vapaa-ajan asunnon keskihinta vuoden 2023 alussa oli noin 128 000 euroa. Mökin hankintahinnan lisäksi kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, mitä muita kuluja mökkeilyyn sisältyy ja miten ne on tarkoitus rahoittaa. Ylläpitokustannukset kannattaakin ottaa huomioon budjetoinnissa ympäri vuoden.

Jos haaveilet mökin ostamisesta tai rakentamisesta, aloita täyttämällä asuntolainahakemus ja valitse kohteeksi vapaa-ajan asunto. Lainalupauksen saatuasi voit tehdä tarjouksen heti, kun mieleisesi vapaa-ajan asunto on löytynyt.

Mökkilainan hakeminen onnistuu helposti verkossa 

Mökkilaina vertautuu asuntolainaan ja lainahakemuksen täyttäminen onnistuu helposti verkossa. Mökkilainassa on useita eri lyhennysvaihtoehtoja, joiden avulla laina joustaa arjessa. Lainan viitekorko ja marginaali muodostavat lainan kokonaiskoron. Kun siihen lisätään lainan veloitukseen liittyvät kulut, saadaan selville mökkilainan kokonaiskustannukset. Lainalaskurillamme voi testata, miten paljon lainan kuukausierä nousee säätämällä lainan määrää, korkoa ja laina-aikaa.

Mökkilainaan tarvitaan yleensä enemmän vakuuksia tai omaa rahaa kuin asuntolainaan. Lainan määrään vaikuttavat lainakatto eli lakisääteinen osuus, jonka pankki voi rahoittaa sekä ostettavan mökin vakuusarvo. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että ostohinnasta noin 40 prosenttia on rahoitettava omilla säästöillä tai muilla vakuuksilla. Vakuudeksi käy esimerkiksi muut omistuskiinteistöt.

Mökkilaina omaan budjettiin sopivaksi

Moni miettii, onko mökin ostamiseen varaa. Mökkeily ei ole pelkkää lainanlyhennystä ja siksi kannattaakin pohtia, millainen matka mökille on järkevää taittaa, mitä peruslämmön ylläpitäminen kustantaa ja mitä muita kuluja mökkeilyyn on syytä laskea – nyt ja tulevaisuudessa.

Arviot mökin ylläpitokustannuksista, isommista bensakuluista ja hankinnoista kesäasunnolle kannattaa ottaa osaksi budjetointia. Onko mökille tiedossa remonttitarpeita seuraavalle viidelle vuodelle? Kuten vakituista asuntoa, vapaa-ajan asuntoakin kannattaa huoltaa ja tehdä ylläpitokorjauksia, jotta asumismukavuus ja arvo säilyvät. Myös isompien remonttitarpeiden väli pitenee ja korjauskulut jakautuvat pienempinä summina pidemmälle aikavälille.

Jos aiot tehdä mökissä korjausremonttia tai rakentaa vaikkapa porakaivon, hae siihen tarkoitukseen remonttilainaa. Porakaivon rakentaminen kustantaa noin 10 000 euroa ja sähköliittymä puolestaan 5000–10 000 euroa riippuen mökin sijainnista ja tontilla sijaitsevista rakennuksista. Viime vuosina suosiota ovat kasvattaneet aurinkopaneelit, jotka kustantavat niin ikään helposti 6000–10 000 euroa. Satsaus on suuri, mutta kannattava ympäristön ja energiakustannusten kannalta.

Pienemmissä pinta- ja piharemonteissa kannattaa hyödyntää kulutus- tai korttiluottoa. Tiesithän, että asuntolaina-asiakkaanamme voit hakea kulutusluottoa ilman vakuuksia.

Vinkit kesämökkiä harkitsevalle:

  1. Pohdi rauhassa, miten paljon aikaa ehdit viettää mökillä ja sijoittuuko mökkeily ainoastaan kesäkauteen vai kaivataanko kiinteistöltä myös talviasuttavuutta.
  2. Oletko jo testannut mökin vuokrausta? Kesämökin vuokraaminen on matalankynnyksen tapa tunnustella, sopiiko mökkielämä itselle ja mitä se vaatii.
  3. Mieti, oletko valmis käyttämään aikaa ja rahaa ajomatkaan vai tulisiko mökin olla pienen matkan päässä, arki-iltoinakin saavutettavissa.
  4. Älä anna kesähelteen hämärtää harkintakykyäsi – teetä kuntotarkistus ammattilaisen kanssa, jotta vältyt yllätyksiltä.
  5. Selvitä rasitustodistuksesta, tarvitseeko esimerkiksi yksityistien ylläpitokustannukset tilaa budjetista.
  6. Remonttikohdetta ostaessa on hyvä selvittää myös rakennusoikeus, jos aikeena on laajentaa asuinpinta-alaa.
  7. Mökin ostoprojekti sujuu turvallisemmin mielin ja jouhevammin, kun käytät apunasi asiantuntevaa kiinteistönvälittäjää.

Onko oma vapaa-ajan asunto vielä hakusessa?

Sp-Koti on Säästöpankkiryhmään kuuluva kiinteistönvälitysketju, jolla on toimipisteitä ympäri Suomen. Paikalliset kiinteistönvälittäjät ovat oman alueensa asiantuntijoita ja auttavat sinua löytämään oman kesämökin vaikkapa ostotoimeksiantona, jos sopivaa kohdetta ei ole vielä myynnissä. Ota yhteyttä alueesi välittäjään ja sovi esittely paikan päällä tai etäesittelynä!

Lue myös Sp-Kodin vinkkiartikkeli: Millaiset mökit ja vapaa-ajan asunnot menevät juuri nyt kaupaksi? (2023)

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista