Miten puhua lapselle rahasta? Lue 7 vinkkiä

Milloin lapselle pitää alkaa puhua rahasta? Entä mistä tietää, mikä on sopiva viikkoraha? Lue vinkit, miten opetat lapsellesi rahankäyttöä.

Poika istuu isänsä sylissä.

1. Aloita rahasta puhuminen ajoissa

Lapsen opettaminen rahankäyttöön kannattaa aloittaa varhain, sillä lapset vastaanottavat jo hyvin pieninä markkinointiviestintää esimerkiksi lastenohjelmien välisillä mainostauoilla. Jo taaperoikäinen lapsi tunnistaa tuotemerkkejä ja brändejä, ja pienikin lapsi voi välittää vanhemmille ostopyyntöjä. Ymmärrys kuluttajuudesta alkaa kehittyä 4–6-vuotiaana, jolloin rahasta olisi hyvä viimeistään puhua.

2. Hyödynnä arkipäivän tilanteet

Rahankäytön opettelu kannattaa kytkeä arkipäivän tilanteisiin, kuten kauppareissuun. Lapselle voi esimerkiksi kertoa, että kaupassa on tuotteita, joita voi ostaa rahalla, mutta kaikkeen ei ole varaa, vaan valintoja pitää tehdä tarpeiden mukaan. Lapsen kanssa voi vertailla eri tuotteita ja hintoja, ja lapsen iästä riippuen, antaa lapsen vaikuttaa joihinkin ostopäätöksiin. Lapselle kannattaa kertoa, mistä raha tulee ja mihin kaikkeen rahaa tarvitaan.

3. Älä aiheuta lapselle huolia

Jos perheen taloustilanne on tiukka, lapselle ei saa aiheuttaa syyllisyyden tunnetta tai huolta rahasta. Rahahuolet eivät ole lapsen asia, vaikka rahan käyttöä lapsen kanssa harjoitellaankin. Lapselle kannattaa perustella, miksi rahaa käytetään ruokaan, eikä esimerkiksi uusiin leluihin.

4. Laskekaa yhdessä kolikoita

Lapsi oppii harjoittelemalla ja tarkkailemalla. Lapsen kanssa voi leikkiä kauppaleikkejä, opetella tunnistamaan seteleitä ja kolikoita, ja lapsen ollessa vähän vanhempi, tehdä pieniä laskutoimituksia. Lapselle kannattaa kertoa, että rahaa voi olla eri muodoissa, ja että maksukorttien käyttö on yhtä lailla rahankäyttöä.

5. Anna lapsen tehdä päätöksiä

Lapsi oppii parhaiten rahankäyttöön itsenäisten päätösten kautta. Viikkoraha on helppo keino opettaa lasta hallitsemaan säännöllisiä tuloja. Sopikaa yhdessä lapsen kanssa, mihin raha on tarkoitus käyttää ja anna lapsen tehdä ostopäätökset itsenäisesti. Kun summa on aina sama, lapsi oppii suunnittelemaan menojaan.

6. Huomioi viikkorahan suuruus

Viikko- tai kuukausirahan suuruus riippuu siitä, mikä on perheen taloudellinen tilanne ja mitä lapsen odotetaan rahalla tekevän. Jos teini-ikäisen on tarkoitus ostaa kuukausirahalla vaatteensa itse, summa on tietenkin suurempi. Viikko- tai kuukausirahan suuruudessa kannattaa huomioida sisarukset, kaverit ja asuinpaikka. Saattaa olla hyvä myös keskustella lapsen kavereiden vanhempien kanssa, paljonko he antavat.

7. Kannusta säästäväisyyteen

Kannusta lasta pienestä pitäen säästämään. Lapselle voi hankkia oman säästöpossun, jonne lasta voi kannustaa laittamaan esimerkiksi osan viikkorahastaan. Lapsen kanssa voi yhteisesti sopia tavoitteen, johon säästöt myöhemmin käytetään. Kun lapsi ymmärtää säästämisen periaatteen, voit myöhemmin soveltaa korkokäsitettä maksamalla lapsen säästöille korkoa.

Asiantuntija: kuluttajan talouden asiantuntija Paula Pessi Kuluttajaliitosta.

 

Tahdotko tietää enemmän? Lue lisää lasten ja nuorten raha-asioista

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista