Treenaa rahataitoja osaksi taloudenhallintaa ja vähennä rahastressiä

Tekeekö mieli sulkea silmät laskuilta ja unohtaa arjen huolet? Talous ja raha-asiat huolettavat yhä useampaa suomalaista, ja lähestyvä lomakausi tarkoittaa monelle myös rahastressiä. Kesä on kuitenkin hyvää aikaa kartuttaa omia rahataitoja.

Säästöpankin brändikuva.

Pois silmistä, pois mielestä -taktiikka ei kannata talouden hallinnassa

Me Säästöpankissa uskomme, että rahataitoja voi, ja kannattaa, kehittää koko elämän ajan ja siksi kannustammekin kaikkia ottamaa aktiivisen otteen omasta taloudestaan. Kun tänään aloitat kartuttamaan tilannettasi ja sitoudut muutoksen, huomenna voit olla jo aloitteleva säästäjä.

Kun haluat viedä rahataitosi ansaitsemisesta pidemmälle, kerryttää säästöjä ja parantaa taloudellista hyvinvointiasi, on aika uppoutua teksteihin tai laittaa napit korville. Kerromme rahataidoista ja kokosimme avuksesi luku- ja kuunteluvinkkejä!

Rahataito 1: Kyky ansaita

Helpommin sanottu kuin tehty: tee töitä ja laita palkasta säästöön 10 %. Kun olet oppinut ansaitsemaan rahaa, sinulla on osaamista, josta joku on valmis maksamaan. Jokaisella on monenlaista osaamista: kun sen tunnistaa, pitää löytää osaamiselleen käyttöä. Kehittämällä ja sanoittamalla omaa osaamistasi pidät yllä markkina-arvoasi ja kysyntääsi. Kouluttaudu, hanki tietoa, harjoittele ja verkostoidu. Uuden opiskelu on investointi omaan tulevaisuuteen ja kykyyn ansaita enemmän.

Kirjavinkki: Tim Ferris, 4 tunnin työviikko
Podcast: Nuori Yrittäjyys ry, Uskalla yrittää

Rahataito 2: Kyky säästää

Säästäminen on priorisoimista: maksa aina ensin itsellesi. Säästää voi, kun on tuloja. Mikään summa ei ole liian pieni säästöön laitettavaksi. Säästäminen on helpompaa, kun tietää mihin rahansa käyttää ja mistä voisi karsia. Budjettityökalu on oiva keino kartuttaa rahankäyttöä ja seurata sen kehittymistä.

Laske yhteen palkat ja muut tulot. Jos opiskelet ja nostat opintolainaa, jaa nostamasi lainamäärä opintokuukausien kesken ja lisää tämä erä kuukausituloihisi. Arvioi pakollisten menojen määrä kuukaudessa: vuokra tai yhtiövastike, lainanlyhennykset, liittymät, matkakulut, vakuutukset ja muut säännölliset menot. Kun tuloista vähennetään menot, jäljelle jäävä summan pitää riittää ruokaan ja kaikkiin muihin hankintoihin kuukauden aikana.

Käytännön vinkki: Budjettilaskuri talouden hallintaan
Lukuvinkki: Säästäjän vinkit suoraan sähköpostiisi
Kirjavinkki: Julia Thuren: Kaikki kuluttamisesta
Podcast-vinkki: Ida, Ronja, Erja: SYÖ NUKU SÄÄSTÄ

Rahataito 3: Kyky sijoittaa

Jotta voit sijoittaa, sinulla on oltava kyky tienata ja kyky säästää. Helpoin tapa aloittaa sijoittaminen ovat rahastot. Voit valita itsellesi sopivan riskitason ja aloittaa kuukausittaisen sijoittamisen. Automaattinen veloitus tililtäsi – olipa se sitten 50 tai 100 € – kartuttaa varallisuuttasi hiljalleen ja lähes huomaamatta. Menot sopeutuvat nopeasti sille tasolle, mihin käyttörahasi jäävät sijoituksen jälkeen.

Käytännönläheinen tapa ja sijoitus tulevaan on oman asunnon hankinta. ASP-säästäjänä ja ensiasunnon ostajana saat tuntuvia etuja lainan kanssa. Lainan lyhennys itselle on järkevämpää kuin vuokran maksaminen toiselle. Kun maksat vuokran sijasta lainan lyhennystä ’’omaan pussiin’’, on sinulla tulevaisuudessa velaton kiinteistö.

Lukuvinkki: Ensiasunnon ostajan opas
Podcast-vinkki: Merja Mähkä ja Julia Thuren: Sijoituskaverit
Kirjavinkki: Merja Mähkä, Unna Lehtipuu: Sijoittajaksi 7 päivässä

Rahataito 4: Kyky käyttää vipuvoimia

Neljäs rahataito on kyky käyttää vipuvoimia. Jotta voit edetä rahataidoissasi tälle tasolle, on edellisten taitojen oltava kunnossa. Et voi säästää, jos et tienaa. Et voi sijoittaa, jos et kykene säästämään. Kyky käyttää vipuvoimaa on ulkopuolisten resurssien hyödyntämistä eli toisten aikaa, rahaa tai kontakteja. Verkostoidu, hae pankista lainaa sijoitusasunnon ostamiseen tai jos olet yrittäjä, palkkaa työntekijä.

Lukuvinkki: Yrittäjän uutiskirje
Kirjavinkki: Terhi Majasalmi: Vauraan naisen käsikirja
Podcast-vinkki: Jasmin Hamid, Nata Salmela: Mamma Betalar

Rahataidot on tehty jaettavaksi

Usein tiedostamattamme jaamme eteenpäin huonoksi tunnistettavia rahataitoja tai negatiivista rahapuhetta. On tärkeä tunnistaa omat asenteet ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet – ennemmin kuin laittaa huonoja kiertoon. Lasten kanssa on tärkeä puhua rahasta ja rahan arvon opettelua voikin harjoitella pienestä pitäen esimerkiksi säästämällä.

Lukuvinkki: Lasten ja nuorten raha-asiat – opas vanhemmille
Kirjavinkki: Maarit Lassander: Rahaviisaus

 

Mukavia lukuhetkiä ja rahastressitöntä kesää!

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista