Mistä tunnistaa hyvän rahaston?

Erilaisia rahastoja on tarjolla joka lähtöön ja niiden vertailu voi tuntua vaikealta. ”Hyvän rahaston tunnistaa selkeistä tavoitteista ja sijoitusstrategiasta”, vinkkaa Sp-Rahastoyhtiön varainhoidon johtaja Petteri Vaarnanen. 

Säästöpankin asiakkaana saat monipuoliset ratkaisut säästämiseen ja sijoittamiseen.

– Hyvällä rahastolla on aina selkeä sijoitusstrategia. Se kertoo siitä, miten rahaston varoja hoidetaan ja miten sijoituskohteet valitaan. Sen avulla asiakkaan on helpompi ymmärtää, mikä rahasto soveltuu hänen tarpeisiinsa, Vaarnanen sanoo.

Hyvästä rahastosta kielii myös sen aktiivisuus. Aktiivisessa rahastossa salkunhoitajat seuraavat aktiivisesti sijoitusmarkkinoita ja tarvittaessa vaihtavat sijoituskohteita markkinoiden muuttuessa.

– Kun rahastoa hoidetaan aktiivisesti, asiakas voi luottaa siihen, että salkunhoitajat pitävät hänen varallisuudestaan huolta.

Miten sijoituskohteet on valittu? Entä miten rahasto on menestynyt pitkällä aikavälillä?

Itsenäinen ja riippumaton analyysi sijoituskohteiden valinnassa on hyvän rahaston elinehto. Esimerkiksi Sp-Rahastoyhtiön rahastot eivät ole sidoksissa Säästöpankin toimintaan, vaan sijoituskohteet valitaan aina asiakkaan edun mukaisesti.

– Asiakas voi olla luottavainen sen suhteen, että valitsemme parhaat sijoituskohteet rahastoihin, eikä minkäänlaisia ristiriitatilanteita pääse syntymään. Pyrimme tekemään sellaisia vain sijoituksia, mitkä tarjoavat mahdollisimman hyvää tuottoa pitkällä aikavälillä. Mitään pikavoittoja emme tavoittele.

Vaarnanen kehottaakin rahastoa valitessa kiinnittämään huomiota sen pitkän aikavälin tuottokehitykseen.

– Kannattaa katsoa, onko rahastossa vain hetkellisiä onnistumisia vai onko tuottoa tullut tasaisesti. Jos rahasto tavoittelee nopeaa tuottoa korkealla riskillä, se ei usein ole asiakkaan kannalta paras mahdollinen vaihtoehto.

Rahastojen vastuullisuus ja eri rahastojen vertailu 

Hyvä rahasto noudattaa sijoitustoiminnassaan vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Vastuullisiin yrityksiin sijoittaminen on hyvä tapa edistää vastuullista liiketoimintaa ja pienentää sijoituskohteisiin liittyviä riskejä. Kaikki Sp-Rahastoyhtiön hallinnoimat rahastot ovat sitoutuneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin

– Vastuullisuus on meillä keskeinen osa sijoitusprosessia. Esimerkiksi yhtiöt, jotka käyttävät lapsityövoimaa tai eivät huolehdi työolosuhteista, on automaattisesti suljettu pois, Vaarnanen sanoo.

Yksi tapa kartoittaa valtavaa rahastojen valikoimaa on erilaiset rahastojen vertailusivustot. Morningstar.fi-sivusto antaa rahastoille tähtiä yhdestä viiteen niiden menestyksen mukaan.

– Morningstar-tähdet antavat sijoittajalle osviittaa rahaston onnistumisista. Se on yksi referenssi, mitä kannattaa peilata rahastoa valitessa, mutta pelkkä tähtien määrä ei kerro koko totuutta.

Vaarnanen kehottaakin kääntymään pankin puoleen rahastoa valitessa.

– Kun miettii rahastosäästämisen aloittamista, kannattaa mennä ensin omaan pankkiin asiantuntijan juttusille. Sieltä saa hyvin apua oikeanlaisten tuotteiden löytymiseen.


Kiinnostuitko rahastosäästämisestä? Ota yhteyttä tai lue lisää rahastosäästämisen eduista.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista