
Lue alta, mitä mieltä Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitajat ovat sijoitusmarkkinoista. Pääset lukemaan osiot klikkaamalla otsikkoa. Säästöpankkien Varainhoidon markkinakatsaus julkaistaan jatkossa uudessa kokonaan sähköisessä muodossa. Katsauksen julkaisu aika on pääsääntöisesti kuukauden toinen viikko.
"Maailmatalouden kasvunäkymät ovat edelleen parantuneet Yhdysvaltojen ja Euroopan avatessa talouksiaan. Viimeksi OECD liittyi kasvuennusteitansa nostaneiden tahojen joukkoon. Tuoreessa ennusteessaan järjestö ennustaa maailman talouden kasvavan 5,8 % kuluvana vuonna. Aikaisemmin maaliskuussa IMF näki talouksien kasvavan vastaavasti 6 %. Kumpikin ennustavat talouskasvun maltillistuvan 4,4 % tasolle vuonna 2022. Kehittyneet maat ja erityisesti Yhdysvallat toimivat kasvun vetureina. Yhdysvalloissa keskuspankin kevyen rahapolitiikan lisäksi hallinnon tukipaketit taloudelle ovat olleet mittavat, mistä hyötyvät myös muut taloudet. Maailmantalouden näkymiä ei ole heikentänyt edes koronaviruksen toinen aalto Intiassa. "
- Ilkka Laru, salkunhoitaja
Maailmatalouden kasvunäkymät ovat edelleen parantuneet Yhdysvaltojen ja Euroopan avatessa talouksiaan. Viimeksi OECD liittyi kasvuennusteitansa nostaneiden tahojen joukkoon. Tuoreessa ennusteessaan järjestö ennustaa maailman talouden kasvavan 5,8 % kuluvana vuonna. Aikaisemmin maaliskuussa IMF näki talouksien kasvavan vastaavasti 6 %. Kumpikin ennustavat talouskasvun maltillistuvan 4,4 % tasolle vuonna 2022. Kehittyneet maat ja erityisesti Yhdysvallat toimivat kasvun vetureina. Yhdysvalloissa keskuspankin kevyen rahapolitiikan lisäksi hallinnon tukipaketit taloudelle ovat olleet mittavat, mistä hyötyvät myös muut taloudet. Maailmantalouden näkymiä ei ole heikentänyt edes koronaviruksen toinen aalto Intiassa.
Sijoitusmarkkinoiden näkymiä määrittää pitkälti tällä hetkellä keskustelu kohonneista inflaatioluvuista, niiden pysyvyydestä ja keskuspankkien jollain aikavälillä odotettavissa olevista rahapolitiikan kiristystoimenpiteistä. Nopeasti elpyvät taloudet ja patoutunut kulutuskysyntä ovat johtaneet tilanteeseen, jossa yritykset eivät ole pystyneet vastaamaan yhä kasvavaan kysyntään. Tämä on johtanut tuotantopanosten ja raaka-aineiden hintojen nousuun. Yhdysvalloissa tilannetta on myös pahentanut yritysten vaikeus löytää työntekijöitä, mikä näkyy myös nousseina keskituntiansioina. Kohonneet kustannukset vähentävät yritysten kannattavuutta ja ennen pitkää ne siirtyvät kuluttajien maksettavaksi. Ongelmien seurauksena viime aikoina nähdyt inflaatioluvut ovatkin olleet aikaisempaa huomattavasti korkeampia. Toukokuun kokonaisinflaation nousuksi ennustetaan lähes 5 % vuoden takaisesta.
Keskuspankkien mukaan nykyiset kohonneet inflaatioluvut ovat vain väliaikaisia ja tasaantuvat jatkossa, kun hintojen kehitystä verrataan pandemian aikaisten matalien tasojen sijasta normaalimpaan taloudelliseen aikaan. Keskuspankit ovat myös käyttäneet paljon aikaa pitääkseen pitkät markkinakorot maltillisemmilla tasoilla. Yhdysvalloissa tehtävää ovat hieman helpottaneet odotuksia matalammat uusien työpaikkojen määrät. Huonoa luvuissa on se, että nykyisellä työllistymistahdilla kestää yli vuoden, ennen kuin työllisyydessä päästään Yhdysvalloissa pandemiaa edeltävälle tasolle.
Keskuspankit ovat toistaiseksi onnistuneet rauhoittamaan korkomarkkinat. Yhdysvalloissa kymmenen vuoden korko on ollut sivuttaisliikkeessä maaliskuun jälkeen noustuaan ensin voimakkaasti alkuvuoden aikana. Myös euroalueella markkinakorkojen nousu pysähtyi toukokuun puoliväliin tultaessa. Keskuspankkien puheista huolimatta, markkinoilla on huoli siitä, että osa nyt nähdystä inflaatiosta jää pysyväksi.
Korkomarkkinoilta on nykyisessä sijoitusympäristössä vaikea löytää sijoituksiin liittyvät riskit huomioiden kohtuullisesti tuottavia sijoituskohteita. Jollain aikavälillä nousevat markkinakorot ja riskillisille yrityslainoille maksettavien tuottolisien alhainen taso ei ole houkutteleva yhdistelmä. Haastavassa ympäristössä kehittyvien maiden korkomarkkinat ovat kuitenkin hyötyneet Yhdysvaltojen pitkien markkinakorkojen jo pari kuukautta kestäneestä sivuttaisliikkeestä.
Maailmantalouden elpyminen tukee osakemarkkinoiden kehitystä jatkossakin, vaikka joillakin markkinoilla on ollut havaittavissa vahvan alkuvuoden jälkeen kurssikehityksen tasaantumista. Euroopassa rokoteohjelman nopeutuminen ja rajoitteiden keventäminen ovat muuttaneet sekä markkinoiden että yritysten tunnelmia optimistisemmiksi. Euroopan osakemarkkinoilla on myös merkittävä määrä nykyisestä toimialarotaatiosta hyötyviä suhdanneherkkiä yrityksiä. Nykyinen markkinatilanne ja sijoitusympäristö tulevat jatkumaan vielä jonkin aikaa. Keskuspankeilta odotetaan ehkä tulevan syksyn aikana tietoja mahdollisista aiotuista muutoksista rahapolitiikkaan.
Ilkka Laru, korkosalkunhoitaja
Euroalueen talouskasvu vauhdittui toukokuussa rokotusten edetessä. Alkuvaikeuksien jälkeen rokotukset ovat euroalueella päässeet vauhtiin, mikä on mahdollistanut rajoitteiden vähentämisen ja talouksien asteittaisen avautumisen. Euroalueen ensimmäiselle vuosineljännekselle kirjatun teknisen taantuman jälkeen talouskasvun odotetaan kääntyvän positiiviseksi toisella ja kolmannella vuosineljänneksellä. Kasvua tukevat keskuspankin kevyenä jatkuva rahapolitiikka ja maailmantalouden positiiviset kasvunäkymät.
Talouden elpyminen näkyy euroalueen ostopäällikköindekseissä, jotka ovat olleet nousussa rajoitusten lieventyessä ja odotusten parantuessa talouden näkymistä. Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi nousi toukokuussa tasolle 63,1 (huhtikuu 62,9). Indeksin osatekijöistä tuotanto ja uudet tilaukset olivat vahvassa nousussa. Teollisuuden kohtaamat tarjontaketjun ongelmat eivät ole poistuneet, ja ne hidastavat kasvua vielä toistaiseksi. Palvelusektorin ostopäällikköindeksi puolestaan nousi toukokuussa toista kuukautta ja oli 55,2 (huhtikuu 50,5). Indeksiä nostivat tulevaisuuden odotukset rajoitusten lieventyessä. Yhdistetty indeksi nousi kolmatta kuukautta peräkkäin ja oli 57,1 (huhtikuu 53,8).
Euroalueen toukokuun alustava kokonaisinflaatio nousi odotetusti polttoaineiden kallistumisesta seurauksena huhtikuusta ja oli 2,0 % (huhtikuu 1,6 %). Euroalueen pohjainflaatio nousi huhtikuusta (toukokuu 0,9 %, huhtikuu 0,7 %), mutta tasoa voidaan pitää maltillisena. Jatkossa inflaatiotasoihin kohdistuu edelleen nousupaineita talouksien avautuessa pandemia jälkeen. Nousun odotetaan jäävän kuitenkin väliaikaiseksi.
Euroalueen tuorein työttömyysaste huhtikuulta oli 8,0 %, mikä tarkoitti pientä laskua maaliskuulta (8,1 %). Ostopäällikköindeksien nousu ennakoi euroalueen työttömyyden maltillista laskua jatkossakin. Uusia työpaikkoja ei ole suuressa määrin syntymässä yritysten pystyessä kasvattamaan tuotantoansa vanhoja tai lomautettuja työntekijöitä hyödyntäen.
Euroopan keskuspankin neuvosto ei kokoustanut toukokuussa. Huhtikuun kokouksesta julkaistu muistio ei sisältänyt uutta tietoa keskuspankin rahapolitiikasta. Muutamat neuvoston jäsenet ovat pääjohtaja Lagarden johdolla puhuneet ennen kesäkuussa pidettävää seuraavaa kokousta rahapolitiikan jatkumisesta kevyenä. Kevään aikana kohonneet inflaatioluvut ovat huolestuttaneet markkinoita ja nostaneet euroalueen pitkiä markkinakorkoja huhtikuun alun ja toukokuun puolivälin välisenä aikana. Toukokuun lopulle tultaessa korkojen nousu on toistaiseksi pysähtynyt.
Keskuspankki ei todennäköisesti tee muutoksia kevyeen rahapolitiikkaansa vielä kesäkuun kokouksessaan. Talouskasvun vauhdittuessa markkinoilla on ollut keskustelua pankin kuukausittaisten arvopaperiostojen tarpeellisuudesta nykyisessä laajuudessaan. Euroalueen elpyminen on kuitenkin vasta alkuvaiheessa ja pankki tuskin haluaa vaarantaa talouden näkymiä. Keskuspankki päivittää myös talousennusteensa kesäkuun kokoukseen. Kuluvan vuoden kasvuennustetta lasketaan mahdollisesti hieman, kun pidennetyt rajoitteet hidastivat talouskasvua. Keväällä nähty tarjontaketjun ongelmista johtuva tuotantopanosten ja raaka-aineiden hintojen nousu voi johtaa puolestaan inflaatioennusteiden nostamiseen. Keskuspankin neuvosto julkaisee seuraavan korkopäätöksensä 10.6.2021.
Yhdysvaltojen taloudesta saatavat luvut kertovat talouskasvun vauhdittuvan, mutta kärsivän merkittävistä ongelmista työvoiman ja tuotantopanosten saatavuuden osalta. Näistä ongelmista huolimatta kuluvan toisen vuosineljänneksen kasvulukuja on tarkistettu ylöspäin. Markkinoiden ennusteissa toinen vuosineljännes voi kasvaa vuositasolla lähes 10 % edellisestä vuosineljänneksestä (Q1 6,4 %).
Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) nousi toukokuussa odotuksia hieman enemmän huhtikuusta (toukokuu 61,2, huhtikuu 60,7). Indeksin nousu oli odotettu ja kertoo vahvasta kysynnästä, mutta myös tuotantoa rajoittavan tarjontaketjun ongelmista. Yrityksillä oli vaikeuksia löytää työntekijöitä. Myös valmistuksessa tarvittavien tarvikkeiden ja raaka-aineiden saannissa oli vaikeuksia.
Palvelusektorin ostopäällikköindeksi nousi toukokuussa vuodelle 1997 yltävän mittaushistoriansa korkeimmalle tasolle (toukokuu 64,0, huhtikuu 62,7). Indeksiin kuuluvat kaikki 18 sektoria kasvoivat. Myös palvelusektoria vaivasivat tarjontaketjun ongelmat.
Teollisuus- ja palvelusektoreiden tavaroiden ja tarvikkeiden saantiongelmat ja työntekijöiden löytämisen vaikeus kertovat talouden nopeasta avautumisesta. Mutta ne näkyvät myös kohonneina kustannuksina ja heijastuvat jatkossa kuluttajahintoihin.
Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen lisäys jäi hieman odotuksista. Uusien työpaikkojen määrä oli 559 000, mikä toi markkinoille hieman lohtua vaatimattoman huhtikuun lisäyksen jälkeen. Huhtikuun tavoin työllisyys kasvoi erityisesti palvelusektorilla, mutta myös koulujen avautuminen kasvatti lukua. Työllistettyinä on edelleen hieman lähes 8 miljoonaa työntekijää vähemmän kuin ennen pandemian alkua. Nykyisellä tahdilla kestäisi vuoden ennen kuin työllisyys olisi pandemiaa edeltävällä tasolla. Toukokuun työttömyysaste oli 5,8 %, mikä oli huhtikuuta matalampi (huhtikuu 6,1 %). Lasku selittyy työvoiman osallistumisasteen hienoisella pienentymisellä huhtikuusta (toukokuu 61,6 %, huhtikuu 61,7 %). Keskituntiansiot nousivat, mikä heijastaa kevään aikana nähtyä puutetta työvoimasta.
Yhdysvaltojen keskuspankin avomarkkinakomitea ei kokoustanut toukokuussa. Huhtikuun kokouksesta julkaistun muistion mukaan komitean enemmistö oli edelleen kevyen rahapolitiikan kannalla. Pieni osa komitean jäsenistä on kuitenkin esittänyt huolensa kohonneista inflaatioluvuista. Virallisen kannan mukaan vielä ei ole aika puhua rahapolitiikan kiristämisestä.
Markkinoilla on ollut huoli kevyen rahapolitiikan jatkumisesta kohonneista inflaatioluvuista huolimatta. Komitean jäsenet ovatkin puhuneet pitkin toukokuuta markkinakorkoja alas ja painottaneet nykyisten korkeiden inflaatiolukujen väliaikaisuutta. Erityisesti käytettyjen autojen ja hotellihuoneiden hinnat ovat nousseet voimakkaasti huhtikuun ja toukokuun aikana rajoitteiden keventämisen yhteydessä. Keskuspankin puheet ovat toistaiseksi tehonneet. Yhdysvaltojen 10 vuoden korkotaso on ollut sivuttaisliikkeessä jo kaksi kuukautta. Tuoreet ja odotettua hieman matalammat työllisyysluvut hillitsivät myös puheita korkojen noususta. Keskuspankin odotetaan ottavan rahapolitiikan suunnan enemmän esille elokuun lopulla Jackson Holessa pidettävässä jokavuotisessa seminaarissa. Keskuspankin seuraavan kokouksen päätökset julkaistaan 16.6.2021.
Osakkeet jatkoivat nousua toukokuussa. Maailman osakemarkkinoita kuvaava MSCI World All Countries indeksi nousi +1,1 % paikallisissa valuutoissa mitattuna. Paras markkina-alue oli Eurooppa (+2,3 %) ja heikoin Pohjois-Amerikka (+0,7 %)
Talouden elpyminen jatkui edelleen ja kasvuennusteita on pikkuhiljaa nostettu. Markkina hinnoittelee pitkälti jo lähitulevaisuuden kasvunäkymien piristymistä. Talouden avautuminen ja merkittävät tukiohjelmat kuitenkin puoltavat noususuhdanteen jatkumista toistaiseksi
Yritysten raportoidut tulokset ovat yllättäneet positiivisesti ja yritysjohdon tulevaisuuden näkymät ovat rohkaisevia. Hyödykkeiden hinnannousu, erinäiset ongelmat logistiikka- ja tuotantoketjuissa sekä odotettua vahvempi loppukysyntä on johtanut inflaatio-odotusten nousuun. Lyhyellä aikavälillä korkeammat tuotantopanosten hinnat voivat vaikuttaa negatiivisesti yritysten kannattavuuteen, mutta valtaosalla (pörssi)yhtiöistä on aikomuksena siirtää kohonneet kustannukset eteenpäin asiakkaille
Osakemarkkinoiden hinnoittelu on haastava, mutta vaihtoehtoisia tuotonlähteitä on vaikea löytää. Inflaatio-odotusten nousun jatkuessa myös paine rahapolitiikan kiristämiselle kasvaa. Tällä on suora vaikutus lyhyellä aikavälillä riskinottohalukkuuteen sekä osakemarkkinoiden hinnoitteluun
Jatkamme toistaiseksi osakkeiden maltillista ylipainottamista.

Johan Hamström, osakesalkunhoitaja
Toukokuussa korkomarkkinoilla teemat olivat pääosin samat, mitä ne ovat olleet koko alkuvuoden. Pitkät korot jatkoivat lievässä nousussa matalilta tasoiltaan. Kohoava inflaatio pysyi otsikoissa toukokuussa, mutta siitäkin huolimatta kuukaudesta muodostui varsin kohtuullinen sijoitusmarkkinoilla. Toteutunut inflaatio on nousussa ja erityisesti Yhdysvalloissa on inflaatio yllättänyt vahvuudellaan. Keskuspankit näkevät inflaation väliaikaisena ja ohi menevänä, mikä jää nähtäväksi. Näkemyksemme mukaan edellytykset inflaation tasokorjaukselle on olemassa. Inflaatio-odotukset ovat nousseet tasaisesti ja markkinat hinnoittelevat inflaatiota yhä enemmän. Yksi keskeinen inflaatioon vaikuttava tekijä on tutkimusten mukaan ja historiallisesti juurikin inflaatio-odotukset. Eli näin ollen on ihan perusteltua odottaa, että inflaatiossa on vihdoin ja viimein nähtävissä nousua. Pitkien korkojen nousun takana kuluvana vuonna johtunut pääosin inflaation noususta. Itseasiassa reaalikorko on pysynyt paikallan. Lyhyet korot ovat edelleen ankkuroituna EKP:n rahapolitiikkaan eikä niissä ole nähty nousua. Näin ollen korkokäyrät ovat jyrkentyneet tänä vuonna.
Korkomarkkinoilla toukokuu oli varsin rauhallinen tuottojen suhteen pitkien korkojen jatkaessa pienoisessa nousussa. Valtiolainat Euroopassa tuottivat -0,05 %. Paremman luottoluokituksen lainat painuivat myös hieman pitkien korkojen noustessa ja kuukauden tuotto oli -0,14 %. Alhaisen luottoluokituksen lainat ylsivät positiiviseen tuottoon (+0,21 %) yleisen riskisentimentin pysyessä kohtuullisen hyvänä.
Yrityslainamarkkinoilla oli varsin rauhallinen tunnelma. Paremman luottoluokituksen lainoissa emissiomarkkina on hiljentynyt. Näyttää siltä, että yritysten etupainotteinen likviditeetin varmistaminen on nyt suurelta osin ohi, eikä rahan halpuudesta huolimatta yrityksillä ole rahoitustarpeita. Sen sijaan oman pääoman ehtoiset lainat, kuten hybridilainat ovat olleet suosittuja rahoituksen lähteitä kuluvana vuonna. Yritykset käyttävät suotuisaa rahoitustilannetta hyödyksi ja pienentävät velkaantumisastetta. Alhaisen luottoluokituksen lainojen emissiomarkkina on jatkunut vilkkaana.
Korkomarkkinoiden iso teema on edelleen inflaatio. Toteutuneet inflaatioluvut ja inflaatio-odotusten nousu ajaa pitkiä korkoja ylöspäin. Yrityslainamarkkinat toimivat edelleen hyvin ja rahoitusta on saatavilla, jopa heikon luottoluokituksen yrityksille. Näkemyksemme mukaan pitkien korkojen nousu jatkuu inflaation ajamana. Näkemyksemme mukaan laatu on heikentynyt yrityslainamarkkinoilla merkittävän tarjonnan seurauksena. Riskipreemiot ovat painuneet alle historiallisten tasojen ja lainaehdot ovat huonontuneet. Tämän johdosta olemme päättäneet laskea luottoriskinäkemyksen neutraaliin ja painotamme suhteellisesti paremman luottoluokituksen yrityslaino-ja valinnoissamme salkkujen sisällä.

Mikko Rautiainen, korkosalkunhoitaja
Pidimme toukokuussa sijoitussalkun osakeriskin lievässä ylipainossa. Korkosijoituksissa sen sijaan laskimme luottoriskinäkemyksemme lievästä ylipainosta neutraaliin. Pidämme edelleen riskilliset yrityslainat ylipainossa, mutta siirrämme näiden sijoitusluokkien sisällä painoa vähemmän riskillisiin yrityslainoihin.
Toimintaympäristön elpyminen jatkuu edelleen, mutta sen vauhti maltillistuu. Markkinoilla riskinottohalukkuus ja tunnelma ovat muuttuneet varovaisemmiksi. Tästä huolimatta uskomme, että elpymisen seurauksena yritysten vahvat tulosnäkymät tukevat edelleen osakkeiden ylipainottamista etenkin, kun markkinakorkojen nousulle on odotettavissa painetta. Uskomme myös, että rotaatio kasvusta arvoon jatkuu toistaiseksi. Suurimmat riskitekijät näkemyksellemme ja markkinoille ovat kasvukuplan puhkeamisen vaikutukset sijoittajien riskinottohalukkuuteen sekä odotettua nopeampi ja voimakkaampi korkojen nousu. Etenkin kasvuyhtiöiden arvostuskertoimet olisivat paineessa kohonneiden markkinakorkojen seurauksena.
Emme tee muutoksia sijoitussalkun korkoallokaatioon. Jatkamme valtionlainojen sekä rahamarkkinan alipainottamista kehnojen tuottonäkymien takia. Ylipainotamme edelleen yrityslainoja ja kehittyvien maiden korkomarkkinoita, koska niiden tuottopotentiaali on selvästi valtionlainoja korkeampi.
Laskemme kuitenkin luottoriskinäkemyksemme neutraaliin, johtuen yrityslainojen laadun heikentymisestä etenkin heikoimman luottoluokituksen lainoissa. Laadun heikentyminen näkyy sijoittajille matalampana lainoista saatavana riskipreemiona ja mm. lainaehtojen rapautumisena. Toteutamme luottoriskinäkemyksen neutralisoinnin painottamalla suhteellisesti paremman luottoluokituksen yrityslainoja, muuttamatta itse allokaatiota.
Toteutunut inflaatio ja inflaatio-odotukset ovat olleet viime aikoina nousussa. Tämä on nostanut pitkiä markkinakorkoja ylöspäin sekä euroalueella että muualla maailmassa. Keskuspankin näkökulmasta inflaatio-odotusten nousun pitäisi olla toivottavaa, eikä sen pitäisi aiheuttaa toimenpiteitä korkojen nousun hillitsemiseksi. Näemme pitkien korkojen suunnan olevan edelleen ylöspäin ja näin ollen jatkamme korkoriskin alipainottamista.
Osakesijoituksissa eurooppalaisten ja Pohjois-Amerikkalaiset osakkeet ovat kumpikin maltillisessa ylipainossa. Kaikki muut osakemarkkinat: Suomi, Aasia-Tyynimeri -alue ja kehittyvät osakemarkki-nat ovat neutraalipainossa.
Säästöpankkien Varainhoidon allokaationäkemys
Osake | Korko | |
55,0 % | 45,0 % | |
Suomi | 7,5 % | |
Eurooppa | 20,0 % | |
Pohjois-Amerikka | 17,5 % | |
Aasia-Tyynimeri | 5,0 % | |
Kehittyvät markkinat | 5,0 % | |
Rahamarkkina | 0,0 % | |
Valtionlainat | 7,5 % | |
Yrityslainat (IG) | 20,0 % | |
Yrityslainat (HY) | 10,0 % | |
Kehittyvien maiden valtionlainat | 7,5 % |
Valitsemme kuukausittain ajankohtaisen rahaston Säästöpankin sijoitusrahastoista. Toukokuun 2021 kuukauden rahaston sekä aiempien kuukauden rahastojen esittelyt löydät täältä.
Toukokuun kuukauden rahasto: Säästöpankki Yrityslaina ''Pitkän koron rahasto, jonka varat sijoitetaan kansainvälisesti pääasiassa korkeamman luottoluokituksen yritysten euromääräisiin joukkovelkakirjalainoihin. Rahasto tarjoaa tehokkaasti hajautetun ja vaivattoman mahdollisuuden sijoittaa yrityslainoihin maltillisella riskillä.'' Lue lisää.
Säästöpankkien Varainhoidon sijoitustiimi
Evgeny Artemenkov, korkosalkunhoitaja; Mark Mattila, korkosalkunhoitaja; Mikko Rautiainen, korkosalkunhoitaja; Ilkka Laru, korkosalkunhoitaja; Anders Pelli, osakesalkunhoitaja; Anna Varpula, vastuullisen sijoittamisen asiantuntija; Petteri Vaarnanen, Säästöpankkien Varainhoidon johtaja; Lassi Kallio, salkunhoitaja; Tatu Paasimaa, osakesalkunhoitaja; Johan Hamström, osakesalkunhoitaja; Olli Tuuri, osakesalkunhoitaja.