Yhdysvaltojen talousnäkymiä varjosti elokuussa koronaviruksen deltamuunnoksen nopea leviäminen ja edelleen jatkuvat toimitusketjun ongelmat. Kasvaneiden tartuntojen vaikutus oli selkeimmin nähtävissä odotettua heikommissa työllisyysluvuissa vahvan heinäkuun jälkeen. Yritykset ovat joutuneet kamppailemaan toimitusketjuongelmien lisäksi työvoiman löytämisen kanssa. Myös kuluttajien luottamus on laskenut tartuntojen lisääntyessä.
University of Michiganin kuluttajien luottamusindeksi laski voimakkaasti elokuussa koronaviruksen deltamuunnoksen nopean leviämisen seurauksena (elokuu 70.2, heinäkuu 81,2). Lukema on alin sitten joulukuun 2011. Luottamus laski laajasti eri väestönosissa ja maantieteellisillä alueilla. Jos luottamuksen lasku jää pidempiaikaiseksi, sillä on vaikutusta kulutuskysyntään loppuvuoden aikana. Talouden viimeaikainen inflaatiokehitys huomioiden, korkomarkkinoiden kannalta oli positiivista kuluttajien pitkänajan inflaatio-odotusten maltillinen nousu.
Julkistetut inflaatioluvut ovat edelleen korkeat. Heinäkuun kokonaisinflaatio nousi vuodentakaisesta 5,4 %. Ydininflaatio nousi vastaavasti 4,3 %. Inflaatio-odotukset eivät ole toistaiseksi nousseet merkittävästi. Niin kauan aikaa kuin näin on, keskuspankin ei tarvitse huolestua hintanäkymistä. Keskuspankin mielestä nykyiset inflaatioluvut ovat vain väliaikaisia ja korjautuvat jatkossa. Vaikka väliaikaisuus on ollut venyvä käsite keskuspankin taholta, markkinoilla odotetaan inflaation laske-van 2 %:n tasolle ensi vuoden alun jälkeen.
Teollisuuden ostopäällikköindeksi (ISM) nousi elokuussa heinäkuusta (elokuu 59,9, heinäkuu 59,5). Indeksiä nostivat sen osatekijöistä uudet tilaukset ja tuotanto. Sen sijaan työllisyyskomponentti heikkeni. Myös pandemian aiheuttamat toimitusketjun ongelmat hidastivat yhä kasvua. Palvelu-sektorin ostopäällikköindeksi laski elokuussa edellisestä kuukaudesta (elokuu 61,7, heinäkuu 64,1). Sektori kärsi edelleen työvoiman huonosta saatavuudesta ja kustannusten noususta.
Elokuun talousluvuista suurimmat otsikot sai aikaan maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen odotuksia selkeästi pienempi lisäys. Uusien työpaikkojen määrä oli vain 235 000, kun odotukset kasvulle olivat yli 700 000. Positiivista oli heinäkuun työllisyyslukujen tarkistaminen ylöspäin. Selkein syy huonoon työllisyyskehitykseen oli deltavariantin leviäminen taloudessa heinäkuun jälkeen. Aikaisempien kuukausien raportoinneista poiketen palvelusektorin työllisyyskehitys käytännössä pysähtyi elokuussa. Tämä siitä huolimatta, että alan palkat olivat nousussa.
Elokuun työttömyysaste oli 5,2 %, mikä oli heinäkuuta hieman matalampi (heinäkuu 5,4 %). Työ-voiman osallistumisaste ei muuttunut heinäkuusta (61,7 %). Työvoiman huono saatavuus näkyi keskituntiansioissa, joka nousivat 0,6 % heinäkuusta.
Heikko työllisyyskehitys on ongelma keskuspankille, joka oli heinäkuun hyvien lukujen jälkeen kallistumassa kevyen rahapolitiikan kiristämiseen jo syksyn aikana. Markkinoilla odotettiin keskuspankin ilmoittavan kiristyksestä seuraavassa kokouksessaan syyskuussa ja kiristyksen alkavan jo lokakuussa tai viimeistään marraskuussa. Heikentynyt työllisyyskuva voi siirtää keskuspankin päätöksiä hieman myöhemmäksi. Keskuspankin seuraavan kokouksen päätökset julkaistaan 22.9.2021.