Säästöpankissa olevan omaisuuden jakamisen voi aloittaa, kun perukirja on tarkastettu pankissa, kuolinpesän osakkaat ovat selvillä ja mahdollinen ositus kuolinpesän ja lesken välillä on tehty.
Ositus kuolinpesän ja lesken välillä
Jos vainaja oli kuollessaan avioliitossa, eikä puolisoilla ollut avio-oikeuden täysin poissulkevaa avioehtosopimusta, ennen perinnönjakoa on tehtävä avio-oikeuden alaisen omaisuuden ositus. Tällä selvitetään, mikä omaisuus kuuluu leskelle ja mikä kuolinpesälle. Osituksen jälkeen voidaan edetä perinnönjakoon.
Pesänselvittäjä ja -jakaja kuolinpesässä
Yksikin kuolinpesän osakas voi hakea käräjäoikeudelta pesänselvittäjän ja myös pesänjakajan määräämistä, jos kuolinpesän osakkaat eivät pääse yhteisymmärrykseen kuolinpesän asioiden hoidosta tai perinnönjaosta, tai eivät halua itse huolehtia kuolinpesän selvittämisestä.
Pesänselvittäjän tehtävä on huolehtia kuolinpesän selvittämisestä ja kuolinpesän omaisuuden saattamisesta jakokuntoon perinnönjakoa varten. Pesänjakaja huolehtii perinnön jakamisesta osakkaiden kesken.
Missä järjestyksessä perintö jaetaan?
Jos kuolinpesässä on vain yksi perillinen, perintö siirtyy hänelle ilman perinnönjakoa. Perinnön kuuluminen ainoalle perilliselle osoitetaan perukirjan ja sen liitteiden perusteella. Perukirja ei siirrä omaisuutta perillisille, jos perillisiä on useampia.
Jos perillisiä on useampia, kuolinpesälle kuuluva omaisuus jaetaan perillisten kesken perinnönjakosopimuksessa eli perinnönjakokirjassa sovitulla tavalla. Jos perinnönjakosopimus on laadittu kirjallisesti, kopio sopimuksesta on toimitettava pankkiin mieluiten sähköisesti.
Valtakirja auttaa kuolinpesän pankkiasioinnissa perunkirjoituksen jälkeen
Osakkaat voivat valtuuttaa yhden henkilön hoitamaan perinnönjakoa ja muita kuolinpesän pankkiasioita, kuten palveluiden lopettamista.
Ellei valtakirjaa ole annettu, kaikkien kuolinpesän osakkaiden on oltava paikalla kuolinpesän asioita hoidettaessa.
Jos joku kuolinpesän osakkaista on alaikäinen, tai hänelle on määrätty edunvalvoja, ositukseen tai perinnönjakoon tarvitaan Digi- ja väestötietoviraston lupa, jos se suoritetaan ilman pesänjakajaa. Tällaisessa tilanteessa voidaan tarvita myös edunvalvojan sijainen esimerkiksi silloin, jos lapsi ja vanhempi ovat osakkaita samassa kuolinpesässä.
Vainajan tilin ja asiakkuuden lopetus
Osakkaat päättävät yhdessä vainajan tilien käytöstä, ellei yhtä henkilöä ole valtuutettu hoitamaan kuolinpesän asioita. Yleensä kuolinpesän pankkitili kannattaa lopettaa noin 1–1,5 vuoden kuluttua asiakkaan menehtymisen jälkeen, mahdolliset veronpalautukset ja osuusmaksujen palautukset ennättävät yleensä tulla kuolinpesän tilille. Tämän jälkeen on hyvä sopia kuolinpesän asiakkuuden ja palveluiden lopettamisesta.
Kuolinpesän lakkauttaminen
Kun kaikki kuolinpesän omaisuus on jaettu, kuolinpesän pankkiasiakkuus ja kaikki pankkipalvelut voidaan lopettaa. Kuolinpesä lakkautetaan ilmoittamalla siitä verottajalle.
Usein kysyttyä kuolinpesän asioinnista