Perunkirjoitus
Perukirja on perunkirjoituksessa laadittava luettelo kuolinpesän osakkaista sekä vainajan omaisuudesta ja veloista. Perukirja on myös veroilmoitus perintöveron määräämistä varten.
Perukirja on tehtävä kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä. Postitamme vainajan viimeiseen postitusosoitteeseen saldotodistuksen, jonka tietoja tarvitaan perukirjan laatimisessa. Perunkirjoituksen tekemiseen voi hakea lisäaikaa verottajalta, mutta se on tehtävä ennen kolmen kuukauden määräajan päättymistä.
Kun perunkirjoitus on tehty, perukirja on toimitettava Verohallinnolle kuukauden kuluessa.
Postitamme automaattisesti saldotodistuksen menehtyneen viimeiseen pankin tiedossa olevaan postitusosoitteeseen. Saldotodistus on luettelo vainajan Säästöpankissa olevista tileistä ja muusta varallisuudesta. Sitä tarvitaan perunkirjoitusta varten. Pyydä tarvittaessa tiedot myös muista pankeista, joissa läheisesi oli asiakkaana.
Myös leski tarvitsee tileistään saldotodistuksen perunkirjoitusta varten. Leski voi tilata sen Säästöpankki Mobiilissa, tai verkkopankissa verkkoviestillä, tunnistautuneena chatissa tai soittamalla keskitettyyn asiakaspalveluumme. Asiakaspalvelun yhteydenottokanavat.
Jos vainajalla on tallelokero, perunkirjoitukseen tarvitaan tiedot siellä olevasta omaisuudesta ja asiakirjoista. Tallelokeron luettelointia varten on varattava aika pankkiin.
Halutessasi pankki voi hoitaa perillisten puolesta kaikki perunkirjoitukseen ja kuolinpesän pankkiasioiden hoitoon liittyvät asiat.
Jos haluat antaa perunkirjoituksen toimeksiannon pankille, soitathan asiakaspalveluumme mahdollisimman pian läheisesi kuoleman jälkeen. Puhelunnumeron, palveluajat ja puhelun hintatiedot löydät sivun alalaidasta.
Huolellisesti tehdyllä perukirjalla varmistetaan, että kaikki tiedot tulevat varmasti merkittyä, perintöverotus toimitetaan oikein ja ositus sekä perinnönjako helpottuu. Hyvin tehty perukirja säästää perilliset monelta murheelta, kun riidoilta vältytään ja asiat tulevat kerralla kuntoon.
Kaikki perukirjat tarkistetaan Säästöpankissa, sillä pankilla on velvollisuus varmistua siitä, kenellä on oikeus asioida kuolinpesän puolesta. Perunkirjoituksen jälkeen kaikilta kuolinpesän osakkailta tarvitaan suostumus niihin toimiin, joita pankissa kuolinpesän nimissä tehdään. Vasta perukirjan valmistuttua kuolinpesän osakkaat ovat lain mukaan selvillä. Osakkaat voidaan todeta perukirjan ja sen liitteiden avulla.
Jos Digi- ja väestötietovirasto ei ole vahvistanut perukirjan osakasluetteloa, osakkaiden selvittämiseen tarvitaan perukirjan lisäksi tapauskohtaisesti myös muita asiakirjoja.
Tarvittavien asiakirjojen määrä vaihtelee kuolinpesän mukaan.