Varma vai mahdollinen tappio? Inflaatio syö tallettajan koron – tuottavatko osakkeet?

Osakesijoittaminen on hullun hommaa tässä taloudellisessa tilanteessa – vai onko? Sijoittamiseen liittyy paljon kysymyksiä ja urbaanilegendoja, joihin Helmi Säästöpankin varallisuudenhoidon ja sijoittamisen asiantuntijat vastaavat mielellään.

Varma vai mahdollinen tappio?

Sijoittamisen epävarmuus ja mahdolliset tappiot huolestuttavat. Helmi Säästöpankin varallisuudenhoidon liiketoimintajohtaja Seppo Niukkanen muistuttaa, etteivät pankkitilille talletetut rahat myöskään automaattisesti kerrytä varallisuutta.

– Sijoittaja tekee valinnan yleensä varman tappion sekä mahdollisen tappion välillä. Kun vaihtoehtoja on, niin hullun hommaahan on sijoittaa varmaan tappioon, huomauttaa Niukkanen.

Inflaatio haukkaa tallettajan korosta, sijoittaja voi saada tuottoa

Talletuskorkojen uskotaan pysyvän matalalla vielä useita vuosia. Syksyn aikana on virinnyt keskustelua, voivatko korot olla jopa negatiivisia. Negatiiviset korot tarkoittaisivat, että asiakkaat joutuisivat maksamaan pankille talletuksistaan korkoa.

– Kun huomioidaan inflaatio, käytännössä tallettaja on koko ajan saanut negatiivista korkoa, selittää Niukkanen.

Kaikilla on varmasti hyvässä muistissa WTC-iskut vuonna 2001. Mikäli iskujen aikaan nosti rahat pois osakkeista ja jätti ne tilille odottamaan parempia aikoja, on inflaatio nyt syönyt neljänneksen ostovoimasta.

– Jos samaan aikaan sijoitti osakeisiin, on voinut saada pääomalleen 6–7 prosenttia vuotuista tuottoa. Mukaan on mahtunut finanssi- ja eurokriisi, mutta markkina on aina korjannut itsensä, Niukkanen avaa.

Urbaanilegendat pitävät pintansa – hajauttaminen tuo turvaa kurssien heiluessa

Kaikki ovat varmasti kuulleet jostain tutun tutusta, joka on urbaanilegendan mukaan menettänyt kaikki rahansa osakesijoituksissa. 

– Käytännössä kukaan, joka on hajauttanut sijoituksensa ja malttanut mielensä kurssien heiluessa, ei ole menettänyt kaikkia varojaan osakemarkkinoilla. Strategia ”osta halvalla ja myy kalliilla” toimii. Sen sijaan ”osta halvalla ja myy vielä halvemmalla” ei toimi, Niukkanen muistuttaa.

Inflaatiosuojan luominen pääomalle ei onnistu vain tileillä tai talletuksilla.

–  Sijoittajan kannattaa hajauttaa myös muihin kohteisiin, kuten osakkeisiin sekä yritysten ja valtioiden korkosijoituksiin. Rahastojen kautta hajauttaminen on helppoa, kertoo Niukkanen.

Sijoittaessa mieli kannattaa malttaa, vaikka kurssit välillä heiluisivat.

–  Lyhyellä aikavälillä voi tulla nousuja ja laskuja, mutta historiallisesti osakemarkkinat ovat tuottaneet pitkällä aikavälillä paremmin kuin korkosijoitukset. Tämän kehityksen voi odottaa jatkuvan, sillä pitkällä aikavälillä yritysten on pakko tuottaa enemmän kuin mikä on lainarahan hinta, Niukkanen summaa.

Seppo Niukkanen toimii Helmi Säästöpankin varallisuudenhoidon liiketoimintajohtajana. Hän on sijoittamisen ja varainhoidon pitkän linjan ammattilainen. Seppo käsitteli sijoittamista ja tämän hetkistä rahoitusmarkkinoiden tilannetta puhuessaan syyskuussa Yrittäjyys Hullun hommaa -tapahtumassa Lahdessa.

Tahdotko kasvattaa varallisuuttasi? Varaa tapaaminen asiantuntijoidemme kanssa: saastopankki.fi/varaa-aika

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista