Lesken asema puolison kuoltua

Kun aviopuoliso menehtyy, tapahtuu lesken elämässä paljon muutoksia. Osaan näistä muutoksista on mahdollista varautua ennalta laatimalla lesken asemaa parantava testamentti. Testamentilla leskelle voi halutessaan antaa jopa mahdollisuuden päättää itse mitä hän tarvitsee puolison menehdyttyä, sillä kaikkea ei tarvitse lyödä lukkoon etukäteen. Harvoin kukaan kuitenkaan etukäteen edes tietää mitä leski tarvitsee mahdollisesti vuosien kuluttua yksin jäädessään.
Lesken kannalta on tärkeää turvata leskelle riittävä varallisuus tulevia vuosia varten, sillä menoihin käytettävät varat vähenevät huomattavasti toisen puolison menehdyttyä. Myöskään usein ei tule ajateltua, että ilman testamenttia päätäntävalta ei aina ole yksin leskellä – ei välttämättä edes asuinpaikan suhteen.
Laki tarjoaa leskelle vähimmäissuojana oikeuden pitää asunto ja asuntoirtaimisto jakamattomana hallinnassaan, ellei leski omista vastaavaa pysyväksi asunnoksi sopivaa asuntoa itse. Ongelmia voi tulla eteen lesken halutessa muuttaa toiseen asuntoon. Lisäksi leskellä on avio-oikeuden nojalla oikeus saada omaisuutta tasinkona, mikäli hän on aviopuolisoista vähävaraisempi eikä avioehtoa ole. Jos leski on varakkaampi, ei hänen lain mukaan tarvitse luovuttaa omaa omaisuuttaan vainajan perillisille. Leski ei kuitenkaan ilman testamenttia peri mitään, jos puolisolla on lapsia ja vaikka lapsia ei olisi ovat toissijaiset perilliset usein mukana kuvioissa. Testamentilla lesken asemaa voi näiden asioiden osalta helposti parantaa. Myös henkivakuutus on hyvä keino turvata lesken tulevaisuutta.
Avopuolisoiden osalta tilanne on varsin erilainen, sillä avoliitto ei tuo samanlaisia oikeuksia avopuolisoille toisen puolison kuoltua. Avopuolisoiden asemasta lisää myöhemmin.
Jatkossa perehdytään, millaisia testamenttivaihtoehtoja on ja mitä testamentissa voi lukea.
- Julkaistu