Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat korkeammalla kuin koskaan pk-seudulla

Tuoreimman kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat tällä hetkellä ennätyksellisen korkealla Suomessa. Myös pääkaupunkiseudulla ostoaikeet ovat nousseet korkeammalle kuin koskaan. Lisäksi ennätyksellisen moni suomalainen on aikeissa ottaa lainaa vuoden sisällä.

Kun tahtoa riittää, riittää myös mahdollisuuksia. Nuorelle naiselle koko maailma on avoinna.
Asuntokaupan positiivista kehitystä jarruttaa vain tarjonnan puute. Myytäviä kohteita ei ole edelleenkään riittävästi tarjolla erityisesti pääkaupunkiseudulla, jonka asukkaista peräti 24 % harkitsee asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana.

– Tuoreen kuluttajabarometrin mukaan myös kuluttajien lainanottoaikeet ovat nousseet syyskuussa ennätyksellisen korkealle. Tämä näkyy meilläkin lainahakemusten jatkuvassa tasaisessa, hyvässä virrassa, kertoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Myytävää pitäisi saada pääkaupunkiseudun markkinoille paljon lisää, nyt kun asunnonostoa ja lainanottoa suunnittelevia on täälläkin enemmän kuin koskaan.

– Myös kuluttajien luottamus omaan talouteen on parantunut elokuusta. On harmittavaa, ettei kysyntä ja tarjonta tällä hetkellä kohtaa asuntomarkkinoillamme, jatkaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Näkymät ovat yllättävänkin hyvät, jos vain myytävää tulisi lisää. Valitettavasti myös uudisasuntotuotantoa on pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä liian vähän. Isot rakennuttajat ovat siirtäneet uusien kohteiden aloittamista, ja isot pankit laittaneet lainahanojaan kiinni.

– Me taas olemme pienenä pankkina rahoittaneet rs-kohteita enemmän kuin pitkään aikaan, kertoo Jäntti.

– Meillä myös lainapäätökset ja kaupanteot onnistuvat ilman viikkojen odotusta, asiakkaan toivomassa aikataulussa ja tarvittaessa hyvinkin nopeasti, Jäntti korostaa.

Kalleimmat asuinalueet ovat tämän hetken halutuimpia

– On mielenkiintoista, että Etuoven hakutilastojen perusteella pääkaupunkiseudun kaikkein haetuimpia ja halutuimpia alueita ovat neliöhinnoiltaan kalleimmat alueet, sanoo Rantanen. – Esimerkiksi Helsingissä viisi haetuinta kaupunginosaa ovat Lauttasaari, Töölö, Kallio, Munkkiniemi ja Ullanlinna. Haetuin asuntotyyppi on kerrostalokaksio.

– Espoosta haetaan eniten neljän huoneen rivitaloasuntoja. Haetuimpia alueita ovat Tapiola, Leppävaara, Matinkylä, Westend ja Haukilahti. Vantaan suosituimmat alueet ovat Tikkurila, Kivistö, Myyrmäki, Martinlaakso ja Hiekkaharju, ja neljän huoneen rivitaloasunnot haetuimpia kohteita, Rantanen jatkaa.

– Nyt asuntokaupoilla ovat liikkeellä ne, joilla on rahaa ja kovat tulot – ainakin Helsingin ja Espoon haetuimpien alueiden mukaan, sanoo Jäntti. – Näilläkin alueilla on tarjontaa todella vähän. Vantaalta taas haetaan isoja perheasuntoja ja kerrostalohuoneistoja, joihin on mahdollista päästä kiinni selvästi Espoota ja Helsinkiä edullisemmin.

– Jos haluaa varmistaa, että saa asunnon haluamaltaan alueelta, täytyy toimia todella nopeasti. Lainatarjouksen on oltava valmiina, jotta pystyy jättämään ostotarjouksen jo heti asuntonäytöllä tai muutaman tunnin kuluttua siitä. Myös asunnon ja taloyhtiön papereihin on tutustuttava jo etukäteen, koska tarjouskilpailun alkaessa siihen on harvoin riittävästi aikaa, Jäntti jatkaa.

– Luotettavan ja ketterän kumppanin merkitys korostuu nyt erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa kauppa käy kuumana. On myös hyvä tietää, että halutuimmilla alueilla 20–30 prosenttia asunnoista menee kaupaksi ilman, että ne tulevat julkiseen myyntiin, sanoo Rantanen. – Pankin ja välittäjän valinnalla on nyt erityisen paljon väliä.
 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista