Helsingin Hitas-päätös vie pk-seudun asuntopolitiikkaa oikeaan suuntaan

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti pitävät Helsingin tuoretta päätöstä Hitas-järjestelmän lakkauttamisesta hyvänä metropolialueen kokonaiskehityksen kannalta. Tulevaisuuden muuttovirtoja ajatellen Helsingin, Espoon ja Vantaan kannattaisi yhdistää voimansa metropolialueen kehittämisessä ja päätöksenteossa.

Nuori pariskunta on saanut ensimmäisen yhteisen kotinsa avaimet. He löysivät kodin Sp-Kodin kautta ja saivat asuntolainaa Säästöpankista.

– Helsingin, Espoon ja Vantaan pitäisi lisätä yhteistyötä merkittävästi pk-seudun asuntopolitiikassa. Kolmen ison kaupungin kuntaliitos antaisi vauhtia pk-seudun kehitykseen. Se, että nyt alueen isot kaupungit keskittyvät vain oman vetovoimaisuutensa kasvattamiseen, jarruttaa maamme tärkeimmän metropolialueen kokonaiskehitystä ja kasvua, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Itse olen sitä mieltä, että Hitas-arpajaisille on aika sanoa hyvästit. Järjestelmää on käytetty yleisesti väärin, vastoin sen alkuperäistä tarkoitusta. Helsingin kaupunki on myös menettänyt vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa maanvuokratuloja Hitas-järjestelmän vuoksi. Miksi veronmaksajien yhteisesti omistamia tontteja ja asuntoja pitäisi myydä alihintaan?

– On myös hyvä kysymys, onko ylipäänsä kohtuuhintaista omistusasumistuotantoa tarvetta tukea Helsingissä tai koko pk-seudulla, jos siihen ei löydy toimivaa mallia, jatkaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Ei tarvitse muuttaa Helsingistä kuin Espooseen ja Vantaalle, kun omistusasuminen on jo huomattavasti kohtuuhintaisempaa. Uusia asuntoja rakennetaan jatkuvasti pilvin pimein lisää esimerkiksi Espooseen Länsimetron varrelle ja rakenteilla olevan metroradan jatkeen läheisyyteen, muun muassa Finnoon alueelle.

– Jos välttämättä haluaa asua Helsingin puolella, mutta rahat eivät riitä oman asunnon ostamiseen, voi aina asua vuokralla. Helsingissä on tälläkin hetkellä kohtuullisen paljon tarjolla erikokoisia vuokra-asuntoja. Kaupunki myös rakentaa koko ajan uusia vuokra-asuntoja, joiden vuokrat ovat alhaisempia kuin vapailla markkinoilla.

Pientalorakentaminen jatkuu vilkkaana ensi vuonna

– Olemme ennustaneet, että isojen rakennusliikkeiden kovan rahan asuntotuotannon määrä tulee laskemaan ensi vuonna 7–13 prosenttia. Helsingissä myönnettyjen rakennuslupien määrä on laskenut merkittävästi ja Espoossa jonkin verran, kertoo Rantanen. – Sen sijaan pientalorakentaminen jatkunee vilkkaana ensi vuonnakin.

– Oman kodin rakentaminen tuntuu kiinnostavan ihmisiä. Meille tulee rakentajien lainahakemuksia tasaisena virtana koko ajan, siltä osin ei ole tapahtunut muutosta suuntaan tai toiseen, Jäntti jatkaa. – Se on varteenotettava vaihtoehto monille lisätilasta haaveilevalle. Korot ovat matalalla ja pk-seudulla on tontteja tarjolla, Espoon kaupungilla parhaillaankin tonttiarpajaiset. Myös Vantaa myy koko ajan tontteja.

– Iso kuva ei ole muuttunut miksikään syksyn aikana. Pk-seudun asuntomarkkinoille tarvitaan kuumeisesti lisää myytävää, muistuttaa Sp-Kodin Rantanen.

 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

 

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista