Oikea tieto – turvallinen asuntokauppa

Tässä kirjoituksessa pureudutaan aiheeseen, joka liikuttaa meitä kaikkia kuluttajina. Mitä uskallamme ostaa, mitä tapahtuu, kun löydämme unelmiemme paikalta kivan kodin, joka on käytetty, vanha. Emme välttämättä tiedä rakennusajankohdan määräyksiä, miten ne poikkeaa tämän päivän vaateista. Mitä silloin rakennusvuonna onkaan ajateltu, miksi niin monet vanhat asunnot ovatkin tämän päivän kriteerien mukaan riskirakenteita, mitä pitäisi tehdä?

Mitä tässä enää uskaltaa ostaa?

Tieto on valtaa

Asuntokaupasta käydään tänä päivänä vilkkaita keskusteluita niin mediassa kuin keskustelupalstoillakin. Useimmiten törmää kuvauksiin pieleen menneistä kaupoista, kosteusvauroista tai homepommeista. Harvemmin kuulemma mediassa siitä, miten hienosti kaikki on mennyt. Ihmiset ja ostajat ovat tästä syystä varpaillaan heti, kun kuuleekin sanan kosteus puhumattakaan 70-luvullta tai 80-luvulla rakennetuista riskirakenteista. Mitä tässä sitten enää uskaltaa ostaa? Onko unelma omasta pihasta ja rivarista tai omakotitalosta suojaisalla puutarhalla mennyttä aikaa, johon kukaan ei uskalla enää koskeakaan? Näin ei todellakaan ole.

Asumisen merkit ovat elämää

Tieto tuo turvallisutta. Kun nykyostaja, valveutunut ja osaava henkilö alkaa etsiä uutta kotia itselleen ja perheelleen, on täysin tätä päivää ja onnellistakin aidosti unelmoida juuri sellaisesta kotipesästä kuin villeimmissä unelmissaan on ajatellutkin. Mikään koti ei ole ostokelvoton, kunhan tietää mitä ostaa ja myyjä tietää, mitä myy. Tässä kohdin mukaan astuu ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä. 

On kiistaton fakta, että käytetyissä asunnoissa on asumisen merkit, ajan saatossa tulleet kulumat sekä jokaisen oman aikakautensa ja rakennusmääräystensä jäljet. Ne kannattaa myyjän kanssa huolella kartoittaa ja teettää kunnollinen sekä syvällinen kuntotukimus. Senkin jälkeen kannattaa vielä keskustella ja muistella läpi, oliko muita asioita, mitä kodissa ehkä vuosien varrella oli sattunut. Vaikka katto vuotanut ja se aikanaan asianmukaisesti korjattu jne. 

Kukaan ei halua maksaa tyhjästä eikä myydä viallista

Lähtökohta on, että kun kaikki faktat ovat tiedossa, voidaan alkaa neuvotella. Kun tiedetään vaikkapa 70-luvun talossa olevan alkuperäiset ratkaisut tekniikassa tai alapohjan rakenteet koskemattomat sitten rakennusvuosien, on tärkeää kartoittaa, mitä tarvitsee tehdä, jotta asunto saadaan vastaamaan tämän päivän rakennusvaateita sekä siten vastaamaan uuden omistajan ja asujan toiveita. Kaikkeen tällaiseen voidaan jopa etukäteen tehdä kustannusarvio, jotta ostaja tietää minkälaisesta urakasta on kyse. 

Meillä on tänä päivänä koko ajan entistä enemmän tiedot käden ulottuvilla 24/7. Se mahdollistaa myös ns. yliannostuksen tai jopa aivan väärän tiedon leviämisen täytenä totuutena. Jokaisen asioista viestivän tahon olisi tärkeää huolehtia, että tieto jota jakaa on puolueetonta ja paikkansapitävää. Kuluttaja tänä päivänä on valveutunut ja osaa etsiä tietoa sekä ymmärtää hyvin monimutkaisiakin asioita. Jos kuitenkin tietoa on ripoittain ja osin ristiriitaista, on täysin mahdotonta erottaa, mikä pitää paikkaansa ja mikä ei, ellei ole rakennusalan tai välitysalan ammattilainen. 

Myyjän ja ostajan etu

On myyjän ja ostajan edun mukaista selvittää kaikki asiat perinpohjin. Ei kukaan halua myydä sellaista, mistä lähtökohtaisesti tietää, että jälkikäteen saattaa tulla sanomista. Eikä kukaan ainakaan halua ostaa mitään kyseenalaista. Tässä kohdin astuu kuvaan välittäjän ammattitaito. Omistaja ei välttämättä itse osaa katsoa eikä tiedä kaikkia omaankaan kotiin liittyviä rakenteellisia asioita. On välittäjän vastuu sekä myyjää, että ostajaa kohtaa osata kysyä sekä ohjata myyjä kertomaan aivan kaikki. Nekin asiat, jotka saattava myyjää pelottaa nostaa keskusteluun. On kaikille osapuolille paljon helpompaa, kun voi sekä myydä, että ostaa luottaen, että kaikki ne faktat, jotka vain ovat olleet käytettävissä, ovat läpikäytyjä. Ostaja voi ostaa ihan mitä tahansa, kun vain tietää mitä ostaa. 

Ammattilainen osaa ohjata kertomaan ja kysymään oikeat kysymykset

Kiinteistönvälittäjä ohjaa kumpaakin toimimaan fiksusti ja hän huolehtii, että kaikki esille tulevat asiat tulevat keskusteltua, ohjaa tekemään mahdollisia tarvittavia lisäselvityksiä sekä auttaa ymmärtämään asiat. Jos siis olet myymässä, ota yhteys paikalliseen kiinteistönvälittäjään. Hän auttaa toteuttamaan myynnin ja kaupan niin, että kumpikin osapuoli voisi jatkossakin nukkua yönsä rauhassa. Kaikki tieto esille, se on valtaa. 

Kun tahdot keskustella asumisen asiantuntijan kanssa pääkaupunkiseudulla löydät yhteystietomme täältä. Valtakunnallinen asiantuntijaverkostomme on käytössäsi täältä

Kirjoittaja on Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen

Julkaistu

Ajankohtaista