Kohti parasta työpaikkaa – kuusi askelta onnistumiseen

Nooa Säästöpankissa osallistuimme syksyllä 2020 toista kertaa Great Place to Work Trust Index –henkilöstötutkimusprosessiin. Tällä kertaa ansaitsimme kevyesti Suomen parhaiden työpaikkojen sertifikaatin, joka kertoo loistavasta työntekijäkokemuksesta. Kerromme tässä, miksi parhaan työpaikan tavoittelu on tärkeää, ja kuinka sinne pääseminen on mahdollista pienin askelin. Jos luulit, että tämän tekeminen on helppoa, erehdyit. Kannustamme silti tai juuri sen vuoksi kaikkia yrityksiä ympärillämme rohkeaan kulttuurin kehitystyöhön. Etenkin erikoisena korona-aikana meidän kannattaa yhdessä pitää hyvää huolta suomalaisesta työelämästä. Tämä kirjoitus on Nooa Säästöpankin HR-johtaja Jaana Pullisen pohdinta aiheesta.

Kuva Great Place to Work -työpajasta vuonna 2020.
Kuva otettu tammikuussa 2020, Great Place to Work –työpajasta.

Kun vuoden 2017 keväällä olin aloittamassa työtäni Nooa Säästöpankissa, ajattelin, että firman vesijärjestelmään lienee upotettu jotakin myötätuntoeliksiiriä. Esimieheni soitteli niitä näitä ennen siirtymistäni uuteen työhön helpottaakseen siirtymävaihetta irtisanomisajalla. Sain useita iloisia viestejä liittyen omien tietojeni lisäämiseen pankin nettisivuille. Kun aloitin, minua halattiin joka osoitteessa. Eipä oltu juuri halailtu työpaikalla sitä ennen.

Pian ymmärsin, että tuon alle sadan hengen joukossa oli kehittynyt vuosien saatossa jonkinlainen syvä yhteisöllisyys. Sisältä käsin kaikki näytti osin keskeneräiseltä ja jopa kotikutoiselta. Tekemistä johdatti kuitenkin usko siihen, että juuri tämä Nooan joukkio voisi toimia toimialan väriläiskänä, olla ketterä, pieni ja inhimillinen vastavoima. Pankissa koettiin, että voisimme tehdä kovaa asiantuntijuutta ja tarkkuutta vaativaa pankin työtä niin, että siinä sai olla syvästi oma itsensä ihmisenä samalla. 

Rakkaudesta lajiin – merkitys kulttuurin ytimessä

Minä olen suoraan sanoen rakastanut työtäni osana tätä porukkaa jokaisen kuluneen noin 800 työpäivän ajan. Rakastaessaan sitä tekee työtä jonkin asian eteen, vaikka se olisi välillä sairaan vaikeaa ja sydämeen sattuisi niin maan perhanasti. Rakkauden nimissä kestää epäonnistumiset ja epätäydellisyyden ja menee eteenpäin – koska se on tärkeää ja sen on itselleen valinnut.

Tämän rakkauden ovat mahdollistaneet ihmiset ympärilläni; nämä tehtäviinsä ja asiakkaisiimme uskomattomalla tavalla sitoutuneet asiantuntijat, joiden olen nähnyt kukoistavan siinä, mitä tekevät. Sen on mahdollistanut tarkoitus, jonka pieni pankkimme täyttää yhteiskunnassa, niin huuhaalta kuin se ensikosketuksella kuulostaakin. Minä tiedän, että jokaisen onnistuneen asiakasratkaisun takana on kokonainen elämä. Ehkä yrittäjän kasvutarina, jota olemme tukeneet. Ehkä perheen ensimmäinen yhteinen koti, joka asiantuntijamme ovat rahoittaneet. Ehkä tarjoamamme oivallus, jonka myötä nuoren ihmisen kulku on kääntynyt uusille urille, kun oma talous on saatu kuntoon.

Kulttuurin kehittäminen on raakaa työtä ja askelluksesta on apua

Me Nooassa olemme toteuttaneet tietoisesti nyt kolmen vuoden ajan kulttuurimme kehitysmatkaa kohti parempaa työpaikkaa. Niin kuin me ihmisetkin, ovat työpaikatkin aina kehitettävissä. Eihän mikään ole koskaan valmista. 

Tässä kokemusperäiset vinkkini siihen, mistä kannattaa aloittaa ja miten matkaa voi juoksuttaa:

  1. Johtajana mieti, miten valmiita olette lähtemään muutosmatkalle. Keskustelkaa tästä avoimesti henkilöstön kanssa. Kulttuuriin pureutuminen voi tuoda suuria yllätyksiä ja ne on pystyttävä käsittelemään. Voi olla, että kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
  2. Et voi päästä tästä suoraan tuonne. On tutustuttava huolellisesti kulttuuriin nykytilaan. Millaiset arvot, normit ja tarinat yrityksen arjessa elävät. Se mikä pintapuolelta näyttää hyvältä yhteistyöltä, voi ollakin sisältä täyttä höttöä – täytyy ymmärtää miksi. Ei riitä, että uskotte nettisivuille kirjaamiinne teksteihin siitä, millaisia olette. Sinun on ymmärrettävä historian saatossa syntynyt todellisuus.
  3. Mieti, mikä on se kulttuuri, joka toteuttaa isoja tavoitteitanne, millaisia elementtejä siinä on? Miltä toiminta ihmisten kesken näyttää tavoitetilassa? Millaiset tarinat arjessa elävät? Millaista työotetta arvostetaan? Millä tavoin ihmisiä kiitetään, miten onnistumisia juhlitaan?
  4. Valitse sopiva työkalu tai menetelmä, jonka kautta kehitysmatka aloitetaan. On hyvä hyödyntää ulkopuolista apua kulttuurin läpivalaisemiseen. On syytä olla mittareita, joilla kehitystä seurataan. 
  5. Kun tiedät eron tavoitellut kulttuurin ja nykykulttuurin välillä, tee suunnitelma, kuinka askellatte kohti uudenlaista kulttuuria. Se matka on täynnä arjen tekoja, joita suunnittelemassa on optimaalitilanteessa koko henkilöstö. Älä oleta mitään. Varmista, että jokainen teko vie teitä eteenpäin. 
  6. Kun olette päässeet kotvan verran etenemään, varmista uudelleen, että suunta on oikea. Älä luovuta. Suunnittele seuraava setti askelia. Jatka matkaa.

Jotta kulttuurin kehitysmatka onnistuu, täytyy erityisesti yrityksen johdon olla valmiina olemaan täysin alastomana todellisuuden ja palautteiden äärellä. Täytyy olla valmis huomaamaan, kuinka osa löytyvistä tosiasioista iskee kuin nyrkki vatsaan – ehkä luulit, että olitte jo pidemmällä. Täytyy tunnistaa jokainen oma defenssinsä, joka rientää apuun helpottamaan oloa, kun osa asioista on vaikea kestää. Kulttuurin kehittäminen on todella raakaa työtä, mutta voin luvata, että se kannattaa.

Nooa Säästöpankkki on nyt Great Place to Work –sertifioitu

Me olemme hyödyntäneet kehitysmatkallamme yhteistyötä Great Place to Work –organisaation kanssa. Marraskuussa 2020 toista kertaa oltuamme organisaation järjestämässä Trust Index –henkilöstötutkimuksessa saimme nyt heittämällä käyttöömme Great Place to Work –sertifikaatin. Paransimme vuodessa tuloksiamme yli kolmanneksen.

Nooa Säästöpankki on sertifioinnin myötä yksi yrityksistä, joka näyttää suuntaa suomalaiselle työelämälle. Meillä koetaan, että osallistumme erinomaisesti hyvän edistämiseen yhteiskunnassa. Meillä voi olla oma itsensä. Meillä ihmiset välittävät toisistaan. Meillä voi hyvin yhdistää työn ja muun elämän. Meillä ihmisiä kohdellaan tasavertaisesti. Meillä ihmiset pidetään tietoisena tärkeistä asioista ja muutoksista. Tämä kaikki – todistetusti.

On aika kiittää ja vetää henkeä. Ja sitten taas jatkaa matkaa.

 
Great Place to Work sertifikaatti.
Julkaistu

Ajankohtaista