Koira tuli taloon! Mutta mitä se maksoi?

Koira tuli taloon! Mutta mitä se maksoi?

Koiran hankinnasta

Tässä kirjoituksessa en keskity koiran hankinnan periaatteisiin ja syihin, vaan puhtaasti talouspuoleen. Alustan tätä kuitenkin sillä, että koiraa ei tulisi ikinä hankkia hetken mielijohteesta, vaan pohtia asiaa ja omaa elämäntilannetta tarkemmin. Koira vaatii jopa 10–15 vuoden sitoutumista ja siksi sen hankinta vaatii huolellista harkintaa ja perusteellista asioihin perehtymistä.  Kun pohjatyön tekee huolella, koirasta saa uskollisen ystävän pitkäksi aikaa ja se tuo iloa omistajalleen vuosiksi. Tähän löytyy valtavasti kirjallisuutta ja kirjoituksia, joihin suosittelen tutustuttavan ennen päätöksentekoa. Yksi hyvä lähde on esimerkiksi Suomen Kennelliitto. Tutustumalla näihin kirjoituksiin hahmottaa myös paremmin millainen koira sopii omaan arkeen parhaiten ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon ja miten arki muuttuu.

Myös siihen kannattaa panostaa, mistä koiran hankkii. Kun kasvattaja on luotettava ja osaava, tiedät mitä saat. Tässä kuten myös monessa muussa, on suosittelulla vahva rooli. Kysy siis rohkeasti tutuilta koiranomistajilta vinkkejä.

Mitä maksaa pentu?

Koiranpennuille ei valitettavasti ole olemassa yksioikoista listahintaa. Pennun hintaan vaikuttaa monikin asia ja kuten monessa muussa – aina halvin ei ole välttämättä paras. Hinta vaihtelee rotukohtaisesti suurestikin aina muutamasta satasesta noin kahteen tuhanteen euroon. Hintahaitarista tietoa saa kyselemällä luotettavilta kasvattajilta tai tutkimalla esimerkiksi Hankikoira –sivustoa. Kesällä 2020 eräs saksanpaimenkoiran pentu maksoi kyseisellä sivulla 1500€ ja vastaavasti pienempi saksanmetsästysterrieri maksoi 650€. Kääpiöbullterrieristä pyydettiin 2500€, joten vaihtelua hinnoissa on merkittävästi. Hinnan ei kuitenkaan tulisi olla merkitsevä tekijä koiran hankinnassa, mutta jotain osviittaa hintaluokasta saa täältä. Oma koiranpentumme maksoi hieman alle 2000€.

Mitä muuta koiranpennulle tulisi hankkia?

Koiranpennuille hankittava varustevalikoima on nykyisin todella laaja. Kuten monessa muussakin asiassa, myös näissä hintahaarukkaa löytyy laidasta laitaan. Tiettyjä välttämättömiä perusvarusteita tulisi hankkia, mutta sen lisäksi hankittavien varusteiden listaus voi käyttäjäkohtaisesti muodostua laajaksi. Usealle koiranomistajalle oleellisia varusteita ovat ainakin:

 • Ruokakuppi
 • Juomakuppi
 • Kaulapanta ja talutushihna
 • Koiraverkko autoon
 • Nukkumatyyny tai sänky
 • Kynsisakset
 • Korvanpuhdistusaine
 • Harja tai muu turkinhoitoväline, mikäli rodun turkkia kuuluu harjata
 • Ruokaa
 • Leluja ja sallittua purtavaa, esim. puruluita
 • Talvivaate 
 • Heijastin ja vilkkuvalo
 • Shampoo
 • Häkki
 • Vakuutus

Näissä hintahaarukka on melko laaja ja rahaa saa kulumaan joitakin satasia – tosin käytettynä hankittuina voi päästä pienemmälläkin. Me saimme ruoka- ja juomakupin lähipiiristä, mutta muita hankintoja olivat meillä kaulapanta- ja hihna, heijastin, kynsisakset, leluja, sänky ja hygieniatarvikkeita. Näihin rahaa kului noin 200€. Lisäksi hankimme koirallemme vakuutuksen, joka maksaa noin 35€/kk. Vakuutuksiin suosittelen tutustumaan hyvin tarkasti, sillä näissä oli merkittäviä eroja mm. millaisia asioita korvataan ja kuinka suuri on omavastuu, sisältyykö ilmaisia lääkärikonsultaatioita yms. Tähän käytin aikaa pari tuntia ja karsittuani vaihtoehtoja, pyysin muutaman tarjouksen, joista valitsimme koirallemme sopivimman – eläinvakuutuksiin keskittyvän yrityksen vakuutuksen. 

Koiran elämää

Koiran elämässä juoksevia kuluja syntyy ruuasta, leluista ja luista, rokotuksista, madotuksista, eläinlääkärikäynneistä yms. sekä kuukausittaisesta vakuutusmaksusta. Tämän lisäksi koiran kanssa voi syntyä harrastusmaksuja sekä ainakin itse olemme varautuneet hankkimaan muutamat uudet kengät, sitten kun nuorella herralla iskee oikein tylsä hetki ja lenkkarit menevät parempiin suihin. Suosittelen vahvasti myös koirankoulutuskurssilla käymistä, vaikkei mitään ongelmia olisikaan. Näin saa ulkopuolisen näkökulman myös miltä suhteesi koiraasi näyttää ja miten sitä voi entisestään parantaa. Koiran ruuan määrä riippuu täysin koiran koosta ja vaihtelee merkittävästi. Meidän paras arvio on, että kuukausittain meillä menee kaikkiin ylläoleviin noin 150-200€ + vakuutusmaksu n. 35€ sekä satunnaiset eläinlääkärikäynnit vaihtelevasti. 

On arvioitu, että koiran ensimmäisen vuoden kulut osuvat hyvin lähelle vauvan hankinnan kuluja. Puhutaan siis arvioilta noin 2000-5000€ haitarista, jota koiran hankinnan ensimmäinen vuosi maksaa. Eli toisin sanoen 167€/kk -  417€/kk. Tähän haitariin voi paljolti myös itse vaikuttaa, joskin tietyt juoksevat kulut ovat pakollisia. Tämä ei ole absoluuttinen totuus ja varmasti vaihtelee paljonkin koiraroduttain. Suuruusluokka on kuitenkin hyvä tiedostaa ja pohtia kuinka tämän saa parhaiten sopimaan omaan talouteen. Yksi asia, jota en voi korostaa liikaa on säästäminen. Säästöillä varaudutaan myös siihen, jos jotain yllättävää sattuu ja esimerkiksi eläinlääkärilasku onkin suurempi kuin odotti. 

Tämä kirjoitus on omasta kokemuksestani kirjoitettu ja euromäärät ovat arvioita, jotka itselläni ovat toteutuneet. Tähän varmasti on myös muita mielipiteitä eikä tämä ole absoluuttinen totuus. Suosittelen lukemaan ja tutustumaan erilaisiin laskelmiin ja lähteisiin, joista voi sitten arvioida oman tulevan perheenjäsenensä kuukausikustannusta. 

Kirjoittaja on uusimaalainen markkinointi-pankkijamppa, jonka perheeseen kuuluu nykyisin vaimon lisäksi myös muutaman kuukauden ikäinen Kalevi-koira <3.

 
Julkaistu

Ajankohtaista