Sijoittaja salkun äärellä - Mielenrauhaa ja syviä tunteita

Pääkaupunkiseudun Säästöpankkina kohtaamme joka päivä asiakkaidemme tunteita, tavoitteita, tietoa ja luulojakin sijoittamisesta. Sijoittajaa mietityttävät markkinat, yhteistyökumppanit, arvot, riskit ja tuotot – ja niin myös meitä itseämme hoitaessamme tiimini kanssa pankin omaa sijoitussalkkua. Näkökulma sijoittamiseen on toki toisenlainen omien lasteni – eivät vielä pitkään aikaan oikeustoimikelpoisia - tai Nooa Säästöpankin sijoituksia tarkastellessani. Silti uskon, että oman salkunhoitomme pohdinnassa on teemoja, jotka voisivat hyödyttää sijoittajia laidasta laitaan – osakerahaston kuukausisäästäjästä suvun rahojen varovaiseen vaalijaan. Kokeillaan.

Säästöpankin brändikuva

Sijoittajilla on takana monta vuotta erinomaisia sijoitustuottoja milloin mistäkin, ei aina niin ilmeisestä, syystä ja edessä utuisempaa. Epävarmuus talouskehityksen kestävyydestä, pelko keskuspankkirahan nopeasta karkaamisesta markkinoilta, arvostustasot osakemarkkinoilla, asuntomarkkinat – kaikki tuo ja monta hyvää päälle. Jos hetkittäin tuntuu kirkkaalta, uutisvirta sumentaa sen yleensä pian, jos vähänkään antaa mahdollisuuden. Mielenrauha vaatii hyviä kumppaneita sparraukseen, kun tuntuu, että palloseinä varainhoidossa on tarpeen - käsien päällä istuminenkaan ei nimittäin tunnu hyvältä vaihtoehdolta.

Itse olemme pohtineet varainhoitokumppanin tärkeimpiä ominaisuuksia paljon viime kuukausina, kun valmistaudumme kilpailuttamaan pääosin omassa hoidossamme olevasta salkusta pienen lisäerän täyden valtakirjan varainhoitoon. Meille se on iso asia, nimittäin ympäröivän markkinan lisäksi meidän tulee taklata mahdollisimman tyylikkäästi pankeilta likviditeettisääntelyssä ja muissa viranomaisvaateissa edellytetyt asiat. Osittain takana, osittain käynnissä on massiivinen pankkisijoittajan sääntelysopeutus, jonka myötä likviditeettivaateet sijoitussalkun erille ovat tiukat ja joustavat heikosti talouden tai hajautuksen tavoitteiden äärellä. Moniulotteinen asia, tuo sijoittaminen pankissa, siis.

Tärkein turvallisuutta tuova elementti sijoittamisessa niin kuin elämässä ylipäänsä lienee tunne jonkun tasoisesta ennustettavuudesta. Tunne rauhasta voi toki rehellisyyden nimissä olla myös valheellinen ja estää toimimasta ajoissa, mutta keskimäärin sanoisin, että pieni aikalisä on yleensä paikallaan. Sijoittajien tunne markkinoiden hallitsemattomuudesta ja riskeistä nousee nopeasti, eikä läheskään aina perustellusti.

Jos markkinatilanne luo levottomuutta ja rauhaa kuitenkin kaipaisit, minkälaista kumppania sinä arvostaisit varainhoidossa?

Tämä on vilpitön kysymys pyrkimyksenä arvottaa vastapuolia reilusti. Laitoimme tiimissämme kilpailutukseen valmistautuessamme listalle hyvän varainhoitokumppanin kriteerejä, joita vapaassa pudotuksessa löytyy kymmeniä. Editoiden päädyimme 10 kohdan listaan, jolla kolmen tärkeimmän joukkoon eivät kiilaa tuotto tai hinta; kuulostaako oudolta?

Yhteistyön laatu (it’s still a people’s business), vastuullisuus ja se, miten hyvin vastapuoli ymmärtää (tai edes haluaa ymmärtää) sijoitusstrategiaamme vaikuttavatkin yhtäkkiä kerta kaikkiaan keskeisiltä. Riskit, tuotot, hajautuksen ja sijoituskohteiden yksityiskohdat tulevat omalla listallamme vasta sitten. Jostakin luin myös, että mitä seniorimpi päätöksentekijä, sitä enemmän etsimme tiedonvirrasta tukea ja perusteluita jo intuitiivisesti tekemiimme päätöksiin. Se kolahti itsellekin. Lienee arvokasta etsiä sellaisia keskustelukumppaneja, jotka avaavat ajattelullesi tuoreita näkökulmia, vaikka intuitio edelleen omassa työkalupakissa arvokkaana säilyykin. Hyvän ja vakuuttavan varainhoitajan täytyy siis ilmeisesti olla melkoinen maallikkosaarnaaja!

Ilmeisesti siis arvokkainta, mitä varainhoitaja voi asiakkaalleen tarjota on mielenrauha. Ehkä oma pohdintamme varainhoitokumppaneista herättää vastakaikua sinussakin – puolesta, vastaan tai jotain ihan muuta. Jos niin käy, ole yhteydessä ja vaihdetaan ajatuksia.


Julkaistu

Ajankohtaista