Tahdon enemmän

Vuosia olen toivonut pystyväni ostamaan sijoitusasunnon. Olen säästänyt sitä varten, että minulla olisi pesämuna valmiina ja en tarvitsisi lisävakuutta asunnon hankinnassa. Miksi sitten en ole toteuttanut tätä tahtotilaani? Vastaus on yksinkertainen – kukaan ei ole onnistunut auttamaan minua, tukemaan erilaisissa kysymyksissä ja epävarmuuselementeissä, eikä ohjannut minua löytämään juuri minulle sopivaa asuntoa.

Miten saan mitä tahdon? 

Mitä sitten toivoisin, että tapahtuisi? Sekin on hyvin yksinkertaista ja inhimillistä. Toivoisin, että pankissa joku kollega ja asuntoasiantuntija istuisi kanssani alas, laskisi kanssani kaikki mahdolliset kulut ja ynnäisi kanssani tuloni, miettisi menoni ja konsultoisi jopa, miten verotukseen ilmoittaisin asiat ja auttaisi minua hahmottamaan oman kokonaisuuteni konkreettisesti. Toivoisin, että tämä luotettava asuntoasiantuntija kävisi kanssani läpi erilaisia vaihtoehtoja, mitä on tarjolla, tai mihin voisin tähdätä, jos sellaisesta yhtiöstä asunto vapautuisi. He yhdessä, pankin asiantuntija ja asuntoasiantuntijani auttaisivat minua konkretisoimaan riskini erilaisissa tilanteissa, mitä asunnon omistajalle saattaisi tulla, he avaisivat mieleni ymmärtämään millainen tulevaisuus asuntoni arvossa voisi olla, jos taloudessa menee hyvin tai jos notkahdus olisi edessä. Samalla kävisimme yhdessä keskustelua siitä, miten pystyisin varautumaan kaikenlaisiin tilanteisiin, minkälaisia puskureita tarvitsen, millaisia suojauksia on fiksuinta ottaa ja miten selviäisin oikeastaan tilanteesta kuin tilanteesta maailman menon melskeissä. 

Jotain puuttui

Jotain on jäänyt puuttumaan. Ja se jotain on kokonaisuus. Luulisi minun osaavan arvioida ja tietää mitä tehdä, mutta kun on kyse omista henkilökohtaisista asioista, niin silloin minäkin tarvitsen kumppanin, ihmiset jotka kuuntelevat mitä toivoin ja haluan, pelkoni ja mietteeni, jotta he osaavat osoittaa mitä juuri minun kannattaa tehdä. 

Minkä verran pystyy tai kannattaa ottaa lainaa, miten suojata laina matalien korkojen aikana, minkälaisia muita turvia tarvitaan suojatakseni muun perheen sekä itseni elämän kolhuilta, minkälainen asunto olisi aidosti sopiva ja millä sijainnilla, minkä verran kannattaa yrittää säästää ja mihin kohteisiin, minkä verran tarvitaan ihan vain talouden puskuria, jotta yllättävät tilanteen hoituisi mieluiten jollain muulla kuin luottokortin luottorajalla, mikä sekin on äärimmäisen tärkeää olla olemassa eri tilanteita varten. Sitten tulee asiat, mitä pitää osata selvittää muualla kuin pankissa. On aivan loistavaa, kun joku osaa ohjata siinä, mitä asioita kannattaa selvitellä verottajan kanssa ja mitä kysyä, jotta saa varmasti juuri sopivimman verotusohjelman rakennettua, ettei minulta mikään jää verottajalta kysymättä. 

Talouden kokonaisuus

Jos sinulla on samansuuntaisia tavoitteita tai kokonaan uusi elämäntilanne, niin on hyvä tiedostaa, että asiantuntevaa apua on tarjolla. Talouden kokonaisuus on meille jokaiselle niin tärkeä asia, että sen hahmottamiseen monikin meistä minun laillani haluaa ja tarvitsee jonkun, jonka kanssa asioista voi jutella ja joka auttaa oivaltamaan, mitä ja miten kannattaa edetä.  

Kirjoittaja on Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen, joka nyttemmin on saanut talouden valmennusta omien henkilökohtaisten unelmiensa toteuttamiseen.  

Julkaistu

Ajankohtaista