Uskaltaisinko ostaa tai myydä asunnon tässä poikkeavassa tilanteessa?

Jos asunnon ostaminen tai myyminen/vaihtaminen on sinulle ajankohtaista juuri nyt tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, lue nämä hyödylliset vinkit!

Epävarmassa tilanteessa maailmassa on yksi pysyvä asia, joka pitää yllä turvallisuuden tunnetta sekä hyvää oloa ja se on oma koti. Jos asunnon ostaminen tai myyminen/vaihtaminen olisi minulle ajankohtaista juuri nyt Korona-epidemiasta huolimatta, uskaltaisin sen tehdä, kun olisin läpikäynyt omasta taloudestani ja toiveistani ainakin nämä alla mainitut asiat. Tämä edellyttää tietenkin, että käytettävissä on prosessiin liittyvät sähköiset apuvälineet ja sekä itse, että muut osapuolet kuten välittäjä, kuvaaja, pankki, pystyvät toimimaan terveyttä vaalien. Terveyden ohi ei mikään asia mene. 

  1. Tarkasta säästösi. - Aloittaisin tutkimalla, mikä on säästöjeni tilanne, jotta voisin varmasti tietää pärjääväni muutaman kuukauden, jos lomautus tai työttömyys osuisi koronan vuoksi kohdalle. Vähintään lainan korot, laskut ja ruokaa on tärkeä pystyä ostaman tilanteessa kuin tilanteessa - sen vuoksi puskurit ovat tärkeitä. 
  2. Sopeuta tulosi. - Mahdollisuuksien mukaan sopeuttaisin talouteni vallitsevan tulovirran mukaiseksi. Vähentäisin ylimääräiset ostokset myöhempään aikaan ja keskittyisin varmistamaan päivittäisen kulutuksen kestävän karkeasti ainakin 3 kk ajanjakson. Kaikki sellaiset kulut, joihin itse voi vaikuttaa, pyrkisin minimoimaan. 
  3. Keskustele pankkisi kanssa. - Ottaisin yhteyden pankkiin ja neuvottelisin jo valmiiksi lainat sekä muut talousasiat ja pyytäisin asiantuntijalta toisen mielipiteen hankkeelleni. 
  4. Tutustu potentiaalisiin kohteisiin. - Sen jälkeen tutkisin rauhassa ostettavien kohteiden tiedot sähköisesti. Käyttäisin ammattilaisen välittäjän apua ja varmistaisin että käytettävissä olevien tietojen valossa olisin ostamassa kohdetta, jonka mahdollisiin korjauksiin olisin taloudellisesti valmistautunut ja tietäisin mitä on tulossa. Talouteni salliessa, toteuttaisin tavoitteeni, en jäisi odottamaan. 
  5. Käytä ammattilaista. Jos taas tilanne olisi se, että oma asuntoni olisi menossa myyntiin, hyödyntäisin ammattilaista, välittäjää johon luotan ja joka kertoisi minulle oikean hinnan, ei utopistisia yliodotuksia oman kodin hinnasta, vaan oikean, jolla oma kotini saataisiin tehokkaasti ja parhaaseen hintaan myytyä. Samalla varmistaisin, että niin hän, ostaja, kuvaaja kuin kaikki muutkin pystyvät toimimaan nykyaikaisin keinoin, turvallisesti, terveys etunenässä ja ketään vaarantamatta. 
  6. Varaudu. Miettisin valmiiksi myös varasuunnitelman sellaisista asioista mitä pystyisin tekemään, jos väliaikaisesti tulovirta lakkaisi tai pienenisi – varmistaisin sillä maksukykyäni eli valmiuttani maksaa lainanlyhennykset ja laskut. Voi olla, että mitään ylimääräistä ei tarvitse tehdä, mutta miettisin silti samalla, mitkä ovat ne asiat, mitä voisin työmielessä tarjota/opiskella/kehittyä jotta kriisin jälkeen olisin valmis jatkamaan vanhassa tai hakemaan jotain uutta. 

Näillä melko yksinkertaisilla eväillä uskaltaisin edetä tilanteessa kuin tilanteessa. Asiat olisivat asiantuntijoiden käsissä ja olisin tutkinut oman nykytilanteen sekä tulevaisuuden näkymät niin hyvin kuin pystyn samalla kun olisin tehnyt itselleni selväksi, millä lailla selviäisin perheeni kanssa, jos lomautus tai muu vastoinkäyminen olisi ajankohtainen. Pahinta ja parastakin mitä tässä voisi käydä, olisi, että oma kotini olisi nopeasti myyty ja olisin tilanteessa, jossa etsin uutta. Elämä poikkeustilan keskellä jatkuu ja jos nykytilanne sen sallii – uskaltaisin toimia kuten myös ennen tätä poikkeuksellista tilaa.   

Kun tahdot keskustella asumisen asiantuntijan kanssa pääkaupunkiseudulla löydät yhteystietomme täältä. Valtakunnallinen asiantuntijaverkostomme on käytössäsi täältä

Kirjoittaja on Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen

 
Julkaistu

Ajankohtaista