Asuntosijoittaminen ja sijoitusasunto

Asuntosijoittaminen on ainutlaatuinen tapa kerätä vaurautta. Jos pidät ihmisläheisestä, pitkän ajan sijoittamisesta maltillisella riskillä, voi asuntosijoittaminen sopia juuri sinulle. Tiesitkö, että voit aloittaa asuntoihin sijoittamisen kohtuullisen pienelläkin pääomalla?

Nuori pariskunta on löytänyt uuden kodin Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta.
check

asuntosijoittamiselle tunnusomaista on vakaa, pitkäaikainen tuotto.

check

Sijoitusasunnon laina hoituu parhaimmillaan vuokratuloilla. Asunto siis maksaa itse itsensä.

check

Asuntosijoittamisen voi aloittaa pienemmälläkin alkupääomalla. 

Asuntosijoittamisen hyödyt

 • Sijoitusasunto on pitkäaikainen sijoituskohde, joka tarjoaa mahdollisuuden vuokratuloon ja asunnon arvonnousuun.
 • Kun sovitat lainanlyhennyksen kuukausittaisen vuokratuoton mukaan, asunto maksaa itse itsensä, eikä oma taloutesi rasitu.
 • Voit vähentää asunnon vuokraamiseen liittyviä kuluja verotuksessa.
 • Oman perheen käyttöön vai suoraan vuokralle? Voit vapaasti päättää, käytetäänkö sijoitusasuntoa aluksi esimerkiksi lapsen opiskelija-asuntona vai käytetäänkö sitä heti ulkoisena vuokrauskohteena. 
 • Asuntosijoittamisen voit aloittaa kohtuullisen pienelläkin pääomalla. 

Asuntosijoittamisen alkuun myös pienemmällä pääomalla

Asuntosijoittamisen voi aloittaa kohtuullisen pienelläkin pääomalla. Jos sinulla on 30 % edestä säästöjä asunnon velattomasta kauppahinnasta, voit saada pankilta lainaa loput 70 %. Sen vakuutena toimii ostettava asunto. Mikäli sinulla on käytettävissä myös muuta pankille kelpaavaa vakuutta, voi lainan määrä olla jopa täydet sata prosenttia.

Kun sovitat lainanlyhennyksen kuukausittaisen vuokratuoton mukaan, asunto maksaa itse itsensä, eikä oma taloutesi rasitu. On kuitenkin mahdollista, että 70 % ja etenkin 100 % lainoissa kuukausittainen lyhennys vaatii vuokratulon lisäksi omia varojasi.

Asuntosijoittamisessa kannattaa aina katsoa kauemmas tulevaisuuteen. 10–15 vuoden kuluttua sinulla saattaa olla velaton, jatkuvaa tuottoa tekevä asunto. 

Miksi kannattaa sijoittaa asuntoon?

 • Lainojen korot ovat edelleen hyvin alhaalla.
 • Asuntojen arvonkehitys on ollut historiallisesti pitkällä aikavälillä hyvä ja sijoitusmarkkinat ovat olleet epävakaat. Oma asunto voi olla tässä markkinatilanteessa loistava sijoitus.
 • Omistusasuminen ja ensiasunnon ostaminen mahdollisimman nuorena ovat Tilastokeskuksen mukaan johtaneet suomalaisten varallisuuden kasvuun.

Ennen asuntosijoittamisen aloittamista, mieti ainakin seuraavia:

 • Onko sijoitusasunnosta saatava tuottotaso minulle riittävä?
 • Sijoitusasunnon omistaminen vaatii myös sinun aikaasi. Jaksanko sitä vai sopisiko joku muu sijoitustapa minulle paremmin?
 • Miten rahoitan sijoitusasuntoni? Paljonko tarvitsen lainaa?Vinkkejä sijoitusasunnon valintaan 

Sijoituskohteeksi sopivan asunnon etsimiseen kannattaa käyttää aikaa. Saat siihen apua kumppanimme Sp-Kodin kiinteistönvälittäjiltä. Tässä sinulle neljä vinkkiä, joihin sinun ainakin kannattaa kiinnittää huomiota asuntoa ostaessasi.  

 1. Sijainti on tärkein sijoitusasunnon valintakriteeri. Jos asunto on kasvukeskuksessa ja hyvien liikenneyhteyksien päässä, voit periä korkeampaa vuokraa – ja myöhemmin saada asunnosta paremman myyntihinnan. Huomioithan kuitenkin, että mitä suuremmat tuottomahdollisuudet, sitä suuremmat kulut ja riski. 
 2. Millaisia remontteja asuntoon on tulossa? Onko putket vaihdettu ja julkisivu korjattu, vai ovatko isot remontit vielä edessä? Kun löydät kiinnostavan asunnon, tutustu taloyhtiön talouteen ja korjaussuunnitelmiin huolellisesti. Jos asuntoon on tulossa isoja remontteja, ota nämä huomioon asunnon ostohintaa haarukoidessasi. 
 3. Onko hinnassa tinkivaraa? Harva asunto myydään pyyntihinnalla. Alueen hintatason kartoitukseen saat apua tutustumalla toteutuneiden asuntokauppojen myyntihintoihin. 
 4. Hae lainalupaus etukäteen. Kun sinulla on lainalupaus takataskussasi, olet valmiina asuntokaupoille heti, kun sopiva sijoitusasunto tulee vastaan. 

Tilaa maksuton asuntosijoittamisen digiopas

Tahdotko lisätietoa asuntosijoittamisesta? Tilaa ilmainen asuntosijoittamisen digioppaamme. Samalla liitämme sinut talouskouluumme, josta saat oppeja ja työkaluja talousasioissa pärjäämiseen. Talouskouluun liittyminen ei velvoita sinua mihinkään, ja voit erota siitä halutessasi milloin vain. 

Kiinnostuitko asuntosijoittamisesta? Ota yhteyttä! 

Tee lainahakemus verkossa tai varaa aika tapaamiseen, niin pistetään asiat eteenpäin!

Asuntosijoittaminen-webinaari: kohti vauraampaa tulevaisuutta

Nappaa webinaaristamme parhaat vinkit asuntosijoittamisen aloittamiseen. Asiantuntijoina webinaarissa ovat säästöpankkiiri Ruth Kivelä Säästöpankista Jyväskylästä sekä kiinteistönvälittäjä Sari Salmela Sp-Kodista pääkaupunkiseudulta.

Ajankohtaista