“Asuntosijoittaminen ei ole vain suurituloisten juttu”

Tanja Mäkelä kartuttaa kahdella sijoitusasunnollaan varallisuutta tulevaisuutta varten. Asuntosijoittamisessa viehättävät sen konkreettisuus ja mahdollisuus tarjota muille viihtyisiä koteja.

Säästöpankista löydät sinulle sopivat ratkaisut säästämiseen ja sijoittamiseen.
“Olin jo useamman vuoden ajan leikkinyt ajatuksella, että hankkisin sijoitusasunnon. Minulla oli kuitenkin mielikuva, että siihen tarvitaan todella paljon pääomaa”, muistelee nyt kaksi sijoitusasuntoa omistava Tanja Mäkelä.

Ennakkoluulo kuitenkin kumoutui, kun Mäkelä päätti muuttaa työn perässä uudelle paikkakunnalle.

Parisuhteen loppu oli asuntosijoittamisen alku

Palkanlaskijana toimiva Mäkelä oli kulkenut kahden kaupungin väliä jo lähes kymmenen vuotta. Työpaikka oli Raumalla, mutta koti avopuolison kanssa sijaitsi Uudessakaupungissa. 

Kun parisuhde päättyi, Mäkelä päätti, että oli aika vaihtaa maisemaa. Matkakulut pienenisivät, ja oman ajan määrä lisääntyisi.

Pariskunta oli asunut Mäkelän omistamassa asunnossa. Mäkelä herätteli mielessään uudelleen ajatusta sijoitusasunnosta. Mitä jos myymisen sijasta laittaisikin asunnon vuokralle? Innostus kasvoi, ja Mäkelä alkoi tiedustella pankeilta rahoitusratkaisuja.

“Aluksi minulla oli vähän haasteita rahoituksen kanssa, mutta tahtotila oli kova. Kyllä minä sen asunnon pidän, ajattelin.” 

Lopulta sopiva pankki löytyi, ja Mäkelälle selvisi, että pienemmälläkin alkupääomalla oli mahdollista saada laina. Asuntosijoittaminen ei ollutkaan vain suurituloisten juttu.

Asuntosijoittamisen helppous yllätti

Aluksi Mäkelää jännitti. Mistä löytyisi hyvä vuokralainen ja mitä kävisi, jos vuokralaisen kanssa tulisikin ongelmia? Entä veisikö asunnon ylläpitäminen paljon aikaa? 

Helppous, se yllätti Mäkelän. 

Vuokralaisen Mäkelä päätti hankkia ilman kiinteistönvälittäjän apua. Hän laittoi Facebookin vuokra-asuntoryhmään ilmoituksen ja sai yhteydenoton parissa minuutissa. Mikä parasta, kiinnostunut vuokralainen oli Mäkelän vanha työkaveri.

“Pystyin vuokraamaan asunnon turvallisin mielin. Toki jos en olisi tuntenut vuokralaista aiemmin, olisin ottanut useamman ehdokkaan katsomaan asuntoa.”

Luottotietojen tarkistuksen ja vuokravakuuden maksun jälkeen uusi asukas pääsi asettumaan taloksi ja Mäkelän kotikaupungiksi vaihtui Rauma.

Pysyäkseen perillä taloyhtiön asioista Mäkelä osallistuu talon yhtiökokouksiin. Välillä hän laittaa vuokralaiselle viestiä kysyäkseen, onko asunnossa kaikki hyvin. Muutaman kerran asunnolla on tarvittu putkimiestä, mutta muutoin hommat sujuvat omalla painollaan.

“Odotin, että sijoitusasunnon ylläpitäminen olisi vaikeampaa. Kaikki on kuitenkin mennyt todella kivuttomasti, ja minulla on ollut hyvä onni vuokralaisen kanssa.”

Asuntosijoittamisessa viehättää konkreettisuus

Ensimmäisestä omasta asunnosta lähteminen tuntui Mäkelästä haikealta. 

“Tuntui hassulta, kun menin ensimmäistä kertaa käymään ensiasunnossani, ja siellä olikin toisen ihmisen tavarat ja kaikki vähän eri järjestyksessä”, Mäkelä muistelee.

Haikeus ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Palkitsevinta asuntosijoittamisessa on Mäkelän mielestä se, kun on löytänyt hyvän vuokralaisen, joka viihtyy uudessa kodissa. Siitä hyötyvät molemmat osapuolet.

Ensimmäisestä asuntosijoituksesta inspiroituneena Mäkelä laittoi hiljattain Rauman asuntonsa vuokralle ja muutti poikaystävänsä kanssa saman katon alle tilavampaan asuntoon.

Kynnys toisen asunnon vuokraamiseen oli ensimmäistä pienempi, eikä Mäkelälle tullut mieleenkään laittaa sitä myyntiin. Kiinnostuneita oli monia, ja vuokralaisen löytäminen sujui jälleen mutkattomasti.

“Uskon, että asunnot ovat menneet helposti vuokralle, koska olen ostanut ne omaksi kodiksi. Ne ovat olleet minulle mieluisia ja viihtyisiä”, Mäkelä miettii.

Mäkelä on tuntenut naapurustot hyvin, mistä on ollut hyötyä vuokralaista etsiessä. Kiinnostuneille on voinut kertoa lähikaupan sijainnin ja vinkata parhaat lenkkipolut.

Asuntosijoittamisessa Mäkelää viehättää myös sen konkreettisuus verrattuna osakkeisiin ja indeksirahastoihin, joihin hän myös sijoittaa

Asuntosijoittajan pitää sietää epävarmuutta

Mäkelä painottaa taustatiedon tärkeyttä. Ennen asuntosijoittamisen aloittamista kannattaa kerätä tietoa ja vinkkejä oppineemmilta. Hän luki artikkeleita ja blogeja ja kuunteli sijoitusaiheisia podcasteja.

“Kiinnostuneelle tietoa on paljon. Netistä löytyy monenlaisia vinkkejä niiltä, jotka ovat tehneet tätä pidempään”, Mäkelä kertoo.

Mäkelä etsi netistä myös vuokrasopimuksen mallipohjia. Hän vertaili niitä ja tarkisti, että sopimukseen tuli kirjattua kaikki tarvittava. 

Jälkiviisaana Mäkelä miettii, että olisi voinut kasvattaa hiukan suuremman puskurin ennen lainan ottamista. Puskuri tuo turvaa, jos esimerkiksi vuokranmaksun kanssa tulee syystä tai toisesta pulmia tai asunto jää tyhjilleen.

Elämää ei kuitenkaan koskaan voi ennakoida sataprosenttisesti. Epävarmuuden sietokyky onkin Mäkelän mielestä tärkeä asuntosijoittajan piirre. Toinen on kärsivällisyys. Asuntosijoittaminen ei tarjoa Mäkelälle pikavoittoja, mutta hän tietää, että pitkällä aikavälillä sijoitusasunnot ovat todennäköisesti tuottoisia.

“Vaikka asunnoista ei tällä hetkellä tule suuria plussatuloja, olen tyytyväinen, että ne makselevat lainojani pois ja kerryttävät varallisuutta tulevaisuuttani varten.”

Säästöpankkiiri Laura Niemisen vinkit asuntosijoittamiseen

Sijainti edellä

Asunnon sijainnin merkitystä ei koskaan voi painottaa liikaa. Sijainti voi vaikuttaa vuokralaisen löytämiseen ja mahdolliseen asunnon arvon nousuun. Hyvät liikenneyhteydet tuovat lisäetua.

Huomioi niin asunnon kuin taloyhtiön kunto

Jo pienellä pintaremontilla voi saada asunnosta parempaa vuokraa ja löytää enemmän kiinnostuneita vuokralaisia. Asuntosijoittajan kannattaa myös ottaa huomioon tulevat remontit. Jokaiseen vanhaan taloon tulee jossakin välissä putkiremontti, jonka kulut voivat olla suuret. Myös esimerkiksi julkisivuremontti tuo asunnon omistajille lisää kuluja. 

Määritä asiantuntijan kanssa sopiva lainan kuukausierä

Lainan kuukausierä on hyvä miettiä niin, että asunnosta saatava vuokra kattaa lainanhoitokulut ja yhtiövastikkeen. Silloin asunto pyörii niin sanotusti omillaan.     

Hanki puskuria hajauttamalla

Yllättävien menojen varalta on tärkeää, ettei kaikki omaisuus ole kiinni kiinteistöissä. Sitä on hankala realisoida nopeasti tilanteen vaatiessa. Vuokratulosta voi esimerkiksi ohjata pienen osan rahastoon, jossa ne kerryttävät varapuskuria. Hajauttamisella voi ennakoida myös asuntosijoittamisen riskejä, kuten asunnon arvon alentumista. 

Muista verovähennykset

Vuokratulojen verotus tapahtuu pääomaverotuksena. Vuokratuloista verotuksessa saa vähentää lainan korot, yhtiövastikkeet, vuokra-asuntoon tehtävät hankinnat ja muut vuokraukseen liittyvät kulut, kuten matkakulut asunnolle. Kalustetusta vuokra-asunnosta voi verotuksessa vähentää tietyn osuuden vuokratuloista.

Vakuuta kunnolla

Loppupeleissä vastuu asunnosta on sen omistajalla. Siksi on tärkeää, että asunnon vakuutukset ovat kunnossa. Vuokralaisen ottaman kotivakuutuksen lisäksi asunnon omistajan on hyvä ottaa oma vakuutus. Sijoitusasunnon lainaan voi ottaa lainaturvan, joka turvaa takaisinmaksua, mikäli jotakin ikävää sattuu.


Lue seuraavaksi: Korkosuojaus lainalle – kannattaako asuntolaina suojata korkojen nousun varalta?

Tahdotko aloittaa asuntosijoittamisen? Lue lisää asuntosijoittamisesta ja tilaa asuntosijoittajan opas.

 
Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista