Euribor-viitekorko uudistuu vuonna 2019

Lainojen, esimerkiksi asuntolainojen, ja talletusten viitekorkona yleisesti käytetty euribor on uudistumassa EMMIn (European Money Markets Institute) toimesta. Uusi korkojen määräytymismenetelmä otetaan käyttöön vuoden 2019 aikana.

Lainojen ja talletusten viitekorkona käytetty euribor on uudistumassa. Tavoitteena on ottaa uusi korkojen määräytymismenetelmä käyttöön vuoden 2019 aikana. Uudessa menetelmässä pankkien antamat noteeraukset perustuvat edelleen ensisijaisesti toteutuneisiin kauppoihin, mutta jos niitä ei ole riittävästi, apuna voidaan käyttää muuta markkinainformaatiota. Uudistuksen taustalla on euriborkorkoja hallinnoiva EMMI (European Money Markets Institute).

Euribor365 päättyminen 31.3.2019 liittyy laajempaan uudistukseen. Tällä yksittäisellä muutoksella ei ole käytännön vaikutuksia asiakkaillemme. Euribor 365 -noteeraus on johdettu muista euriboreista ja julkaistu aiemmin omana noteerauksenaan, mutta jatkossa euribor365 lasketaan EMMI:n laskukaavalla: euribor x 365 / 360.

Mikä ihmeen euribor? 

Euribor (Euro interbank offered rate) on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, jota käytetään yleisesti lainojen ja talletusten viitekorkona. Euribor ilmaisee, millä hinnalla pankit tarjoutuvat lainaamaan euromääräisiä varoja toisilleen. Euriborkorot noteerataan päivittäin eri pituisille ajanjaksoille (1 viikko, 1, 3, 6 tai 12 kuukautta). 

Esimerkiksi suomalaisten asuntolainoista suuri osa on sidottu 12 kuukauden euriboriin, jolloin lainan korko tarkistetaan kerran vuodessa ja korko on tiedossa aina vuodeksi kerrallaan. Lainan kokonaiskorko määräytyy tarkistuspäivän korkonoteerauksen mukaan ja siihen lisätään lainan marginaali.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista