Markkinakommentti: Tuntemamme Eurooppa muuttunut pysyvästi

Venäjän aloitettua täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan, oli mennyt viikko luonnollisesti hermostunut markkinoilla. Tässävaiheessa on mahdotonta sanoa kuinka pitkään kriisi tulee jatkumaan, mutta se tulee joka tapauksessa jättämään pitkäkestoiset jäljet.

Säästöpankin punnukset

Venäjän aloitettua täysimittaisen sodan Ukrainaa vastaan, oli mennyt viikko luonnollisesti hermostunut markkinoilla. Tässävaiheessa on mahdotonta sanoa kuinka pitkään kriisi tulee jatkumaan, mutta se tulee joka tapauksessa jättämään pitkäkestoiset jäljet. Hyökkäämällä itsenäiseen naapurimaahansa, Venäjä sulki itsensä kansainvälisen yhteisön ulkopuolelle ja on vaikea nähdä minkälaisilla toimilla se sinne takaisin hyväksyttäisiin. Eurooppa sellaisena, kuin sen olemme tunteneet on muuttunut pysyvästi.

Eurooppalainen talousmallion pitkälti perustunut helposti ja edullisesti saatavilla olevaan venäläiseen öljyyn ja kaasuun. Nämä hanat menevät nyt kiinni ja eurooppalaisten tulee rakentaa energiamallinsa uudelleen. Todennäköisesti tämä tulee tarkoittamaan lisää uusiutuvaa energiaa, ydinvoiman renensanssia, sekä LNG:n tuomista kauempaa. Myös puolustusmenot tulevat kasvamaan. Nämä molemmat vaativat suuria panostuksia julkiselta sektorilta, mikä kasvattaa alijäämiä.

EKP on hankalassa raossa. Inflaatio on jo ennestään koholla ja sota ei ainakaan auta sitä laskemaan. Samaan aikaan EKP on huolissaan valtioiden velkakestävyydestä alijäämien kasvaessa väistämättä. Hidastuva kasvu ja koholla oleva inflaatio ei kuulosta mukavalta yhdistelmältä.

Venäjän sotatoimetovat yhdistäneet Euroopan ja pinnan alla kuplinut disintegraatio kehitys tulee pysähtymään. EU on ennenkaikkea rauhan ylläpitämiseen luotu elin ja siinä tehtävässään se näyttää jälleen onnistuvan. Toivotaan, että tämä kehitys jatkuu ja saamme nauttia jatkossa enemmän yhteistä hyvää tukevasta eurooppalaisesta politiikasta.

Alkava viikko 28.2.2022 –6.3.2022

Sotatoimet ja niiden eteneminen tulee määrittelemään markkinoiden suunnan lyhyellä aikavälillä. Uskomme, ettäepävarmuus tulee jatkumaan pidempään, koska nopeaa ratkaisua kriisiin ei ole näköpiirissä. Tämä vaatisi Venäjän perääntymistä, mutta se vaikuttaa epätodennäköiseltä.

 

Säästöpankkien Varainhoito

Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi. Säästöpankin rahastojen hoidosta vastaavat kokeneet ja palkitut sijoittamisen ammattilaiset. Varaa aika tapaamiseen – puhelimessa, konttorilla tai verkossa tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista