Markkinakommentti: Geopoliittinen tilanne luo tavallista kovempaa heiluntaa sijoitusmarkkinoille

Venäjä on aloittanut hyökkäyksen Ukrainaan. Tilanne tulee elämään seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Seuraamme geopoliittisen tilanteen kehittymistä ja sen vaikutuksia rahoitusmarkkinoille, talouskasvuun ja inflaatiokehitykseen.

Säästöpankin punnukset

Toimintaympäristössä tapahtuvat merkittävät muutokset johtavat lyhyellä aikavälillä epävarmuuden lisääntymiseen ja tavallista kovempaan heiluntaan markkinoilla. Muutokset riskinottohalukkuudesta johtavat voimistuneisiin eroihin toimialojen ja yksittäisten osakkeiden kurssikehityksessä. Painotamme osakesijoituksissa arvo-osakkeita, kuten finanssi- ja energiasektorin yhtiöitä valikoidusti. Venäjään liittyvät luottovastuut eurooppalaisessa pankkijärjestelmässä ovat hyvin rajalliset ja sen vuoksi systeemiriskin rooli ei korostu samalla tavalla kuin esimerkiksi finanssikriisissä.

Ukrainan tapahtumat tulevat pahimmillaan nostamaan inflaatiota 1,5% ja tällä tulee olemaan merkittävä vaikutus myös rahapoliittisiin päätöksiin. Keskuspankki joutuu tasapainottelemaan talouskasvun kestävyyteen liittyvien uhkakuvien ja nousevien hintojen välillä. Reaalikorkojen lasku on todennäköistä lähiviikkoina sijoittajien hakeutuessa turvasatamiin kuten valtionlainasijoituksiin. Tämä tulee olemaan hetkellinen liike ja uskomme korkojen palaavan nousutrendille lähiviikkojen aikana. Yrityslainamarkkinoilla emme näe akuuttia riskiä maksuhäiriöiden nousulle, mutta yrityslainojen hinnoittelu tulee hetkellisesti reagoimaan riskinottohalukkuuden laskuun. Historiallisesti geopoliittiset kriisit eivät kuitenkaan ole aiheuttaneet pitkäkestoisia negatiivisia vaikutuksia markkinakehitykselle.

Emme usko että Ukrainan kriisi tulee määrittelemään loppuvuoden osakekurssien kehitystä, vaikka lyhyellä aikavälillä osakemarkkinat sopeutuvat uuteen tilanteeseen. Keskeisemmän roolin tulevat saamaan rahapolitiikka ja inflaatiokehitys. Osakkeiden ja yrityslainojen osalta odotamme tälle vuodelle positiivista tuottoa. Nykytilanne ei muuta meidän tuotto-odotuksia tälle vuodelle. Kokonaisuutena näemme, että Ukrainan kriisi lisää heiluntaa markkinoilla, mutta sen vaikutus tuottokehitykseen tulee olemaan maltillinen.

 

Säästöpankkien Varainhoito

Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi. Säästöpankin rahastojen hoidosta vastaavat kokeneet ja palkitut sijoittamisen ammattilaiset. Varaa aika tapaamiseen – puhelimessa, konttorilla tai verkossa tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.


Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista