Markkinakommentti: Sotatoimet määrittelevät markkinoiden suunnan

Markkinoiden toive nopeasta sodan päättymisestä mureni päivä päivältä, kun Venäjän sotatoimien intensiteetti kasvoi. Perjantaina markkinan huoli oli suuri Venäjän vallattua Euroopan suurimman ydinvoimalan. Hinnoittelu markkinoilla heijastelee nyt erilaisia riskiskenaarioita.

Säästöpankin punnukset

Markkinoiden toive nopeasta sodan päättymisestä mureni päivä päivältä, kun Venäjän sotatoimien intensiteetti kasvoi. Perjantaina markkinan huoli oli suuri Venäjän vallattua Euroopan suurimman ydinvoimalan. Hinnoittelu markkinoilla heijastelee nyt erilaisia riskiskenaarioita.

Ekonomistien arviot sanktioiden vaikutuksista Venäjän taloudelle ennakoivat noin 5 -7 % BKT laskua. Euroopan osalta vaikutukset olisivat ennusteiden mukaan noin 1 -2 % BKT lasku. Eli näihin ennusteisiin suhteutettuna liikkeet Euroopan osakemarkkinoilla ovat olleet hyvin suuria. Kuluttajien sentimentti on tärkeässä asemassa talouskasvun ylläpitämiseksi ja pandemian myötä monella kuluttajalla on säästöjä, jotka voivat tuoda tukea palvelualoille ja muulle kulutukselle.

Viime viikon markkinaliikkeet heijastavat maantieteellistä sijaintia suhteessa Venäjään. Euroopan ja erityisesti Suomen osakemarkkinat olivat suuressa paineessa -luultavasti kansainvälisten sijoittajien myydessä osakkeita, joissa on pienintäkään Venäjä altistumista. Yhdysvalloissa markkina oli selkeästi rauhallisempi ja osa päiväliikkeistä peilasivat lähinnä odotuksia Yhdysvaltojen keskuspankin korkopolitiikassa.

Korot ja taala olivat viime viikolla sijoittajien suosimia turvasatamia. Yhdysvaltojen osakemarkkina nousi melkein 2% (euroissa) viikon aikana taalan tukemana, kun samaan aikaan Euroopan indeksi laski 7%. Perjantaina julkaistu USA:n työllisyysraportti osoitti sen, että työmarkkina on säilynyt vahvana. Palkkakehitys oli tosin odotuksia heikompi, mutta se ei tule muuttamaan keskuspankin inflaationäkymää. Kiina julkaisu uudet kasvutavoitteensa -ne ovat 5,5 % eli alle tavanomaisen 6 % .

Alkava viikko 07.3.2022 –11.3.2022
Sotatoimet ja niiden eteneminen tulee määrittelemään markkinoiden suunnan lyhyellä aikavälillä. Viikon tärkeimmät makroluvut ovat Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksit, jotka julkaistaan torstaina. Ekonomistit ennustavat kuluttajahintainflaation vuosimuutokset yltävän 7,9 %. Tämä lukema on korkein 40 vuoteen. Sotatoimien tuoma hintapaine raaka-aineissa ja uudet häiriöt tuotantoketjuissa eivät valitettavasti tuo Yhdysvaltojen keskuspankin toivomaa helpotusta inflaationäkymiin. Markkinoilla hinnoitellaan 25 pisteen nostoa maaliskuulle -mikä on linjassa keskuspankin viime viikkoiseen viestintään. Viikolla neljännen kvartaalin tuloskausi USA:n osalta saadaan päätökseen -muutama teknologiayhtiö (esim. Oracle, Docusign) ja sähköautovalmistaja Rivian julkaisevat tuloksensa.

 

Säästöpankkien Varainhoito

Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi. Säästöpankin rahastojen hoidosta vastaavat kokeneet ja palkitut sijoittamisen ammattilaiset. Varaa aika tapaamiseen – puhelimessa, konttorilla tai verkossa tai jätä meille yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista