Sijoittaja – käännä katseesi pieniin yhtiöihin

Sijoitusmarkkinat keskittyvät yhä suurempiin yhtiöihin. Vuonna 2020 viisi suurinta yritystä muodostivat neljänneksen S&P500-osakeindeksistä. Suuret pörssiyhtiöt saavat kyllä huomiota, mutta sijoittajalle pienyhtiöissä piilee mahdollisuus.

Petteri Vaarnanen.

– Pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin sijoittaminen vaatii markkinoiden syvällistä seurantaa. Pitkän aikavälin arvoa voi syntyä riskejä hajauttamalla, kertoo Säästöpankkiryhmän varainhoidon johtaja Petteri Vaarnanen.

Osakemarkkinoiden rakenne on muuttunut merkittävästi 2000-luvun aikana, aivan kuten se on tehnyt viimeisen sadan vuoden aikana. Muutosta on vauhdittanut digitalisaatio, mikä on nostanut globaalit teknologiayhtiöt, kuten Applen, Googlen ja Amazonin pörssin kärkiajureiksi. Pelkästään Yhdysvalloissa muutos on ollut nopea: vuonna 1954 bruttokansantuotteesta 20 prosenttia tuli 60 suurimmasta pörssiyrityksestä. Vuonna 2018 vastaavaan osuuteen riitti enää 20 suurinta pörssiyritystä.

– Kierre ruokkii itse itseään. Suuret yritykset liikuttavat indeksejä ja indeksisijoittamisen myötä sijoittajien huomio myös keskittyy aikaisempaa voimakkaammin juuri näihin suuriin yrityksiin, kuvailee Vaarnanen.

Trendi on osaltaan vahvistanut teknologiayritysten roolia pörssissä. Finanssikriisin jälkeen vuonna 2009 koko teknologiasektorin paino Yhdysvaltalaisessa S&P500-osakeindeksissä oli noin 18 prosenttia. Loppuvuodesta 2020 pelkästään viiden suurimman teknologia-alan yrityksen osuus oli jo noin 25 prosenttia vastaavasta indeksistä. Matala korkotaso on suosinut kasvuosakkeita, ja myös keskuspankit ovat osaltaan edesauttaneet teknologiasektorin painoarvon kasvua viime vuosina.

Markkinoiden aktiivinen seuraaminen on tärkeä osa osakesijoittamista

Miksi sijoittajan sitten kannattaa kääntää katse pieniin listattuihin yhtiöihin?

– Pienet pörssilistatut yritykset eivät saa vastaavaa huomiota mediassa kuin suuryhtiöt, eikä yhtä moni analyytikko seuraa pienempien yritysten tulosennusteita, kertoo Vaarnanen.

Sijoittamisessa pieniin yrityksiin sisältyy riskejä, jotka eivät välttämättä korostu suurten yritysten kohdalla. Moni pienempi yritys on vasta liiketoimintansa osalta kasvuvaiheessa ja kasvuun liittyy luonnollisesti epäonnistumisen riski. Pienempien yritysten osakkeilla käydään vähemmän kauppaa ja siksi osakkeen hinnan vaihtelut voivat olla voimakkaita.

– Nämä riskitekijät taklataan osakkeen hinnoittelussa, joka puolestaan tarjoaa sijoittajalle houkuttelevan kompensaation, muistuttaa Vaarnanen.

Pienten yhtiöiden osakkeisiin sijoittaminen vaatii riskien sietokykyä, mutta ennen kaikkea aikaa seurata kasvuennusteita ja markkinaa. Tietojen saaminen pienistä yhtiöistä kattavan kuvan muodostamiseksi sijoituspäätöstä varten voi myös olla vaikeaa. Sijoitusrahasto on erinomainen vaihtoehto, kun haluaa sijoittaa hajautetusti pieniin yhtiöihin pitkällä aikavälillä. Vaakakupissa ovat toisaalta korkeat tuotot, toisaalta kasvuyhtiöiden riskit. Yritysanalyysi ja yritysten kasvumahdollisuuksien seuraaminen on jatkuvaa työtä, johon kaikilla ei ole halua tai mahdollisuutta. Kun annat asiantuntijan hoitaa sijoituspäätökset ja markkinoiden tulkinnan, vapautat aikaasi muuhun.

 

Millaisen tulevaisuuden tahdot? Kun säästät pitkäjänteisesti, markkinoiden heilahtelut voivat kääntyä mahdollisuuksiksi. Säästöpankin rahastojen hoidosta vastaavat kokeneet ja palkitut sijoittamisen ammattilaiset. Varaa aika tapaamiseen – puhelimessa, konttorilla tai verkossa tai ole meihin yhteydessä.

Säästöpankkien Varainhoito tarjoaa aktiivista ja yksilöllistä tarpeet huomioivaa varainhoitoa yksityishenkilöille, yrityksille ja instituutioille. Olemme vastuullinen ja täysin kotimainen toimija. Toimintaperiaatteemme on pitkäjänteinen ja läheinen kumppanuus asiakkaidemme kanssa.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista