Sijoittaja – vaihda näkökulmaa!

Mitä yhteistä on kylpyammeen vesipyörteellä ja sijoittamisella? Tätä pohtii kirjoituksessaan Säästöpankkien varainhoidon salkunhoitaja Lassi Kallio.

Sp-Rahastoyhtiö - Lassi Kallio

Varmasti jokainen meistä on joskus seurannut kylpyammeen tai pesualtaan tyhjentymistä ja huomannut vesipyörteen pyörivän aina myötäpäivään. Maapallon pyörimisestä seuraava coriolis-voima on tämän ilmiön takana. Näin on niin kauan, kun pysymme pohjoisella pallonpuoliskolla. Siirryttäessä eteläiselle puoliskolle, kääntyy vesipyörre vastapäivään. Näkökulman muutos saa ilmiön kääntymään päälaelleen. Tämä kaikki on totta teoriassa. Käytännössä vesipyörteeseen vaikuttavat monet häiriöt, jotka saavat vesipyörteen käyttäytymään toisin kuin teoria antaa olettaa. Miten tämä liittyy sijoittamiseen? Keskustellaan siitä seuraavaksi.

Osa laumaa vai yksilö?

Sijoitusmarkkinoilla laumakäyttäytyminen on usein hyvin voimakasta. Iso osa pääomista virtaa samoihin omaisuusluokkiin, samoille toimialoille tai samoihin suosikkiosakkeisiin. Kaikki on hyvin, kun sijoittajat katsovat altaan tyhjentyvän myötäpäivään. Näin on niin kauan, kunnes joku ymmärtää tarkistaa koordinaatit ja toteaa kaikkien olevankin eteläisellä pallonpuoliskolla, missä pyörteen pitäisi käydä vastapäivään. Paniikki saa vallan ja kaikki pyrkivät poistumaan samasta raosta, koska pyörre kiertää eri suuntaan kuin teoria osoittaa. Tässä on hetki, jolloin etevä sijoittaja voi näyttää kyntensä.

Oletetaan, että sijoittaja on osannut tarkastella asiaa monelta eri kulmalta. Hän on todennut vesipyörteen pyörivän teorian vastaisesti, koska siihen vaikuttaa vaikeasti havaittava häiriö. Hän on kuitenkin pitänyt sijoituskohdetta liian kalliina, kaikkien muiden sijoittajien arvostaessa sitä väärästä syystä. Kun muut sijoittavat etsiytyvät ulospääsyä kohti, kärsivällisen sijoittaja menee takaovesta sisään ja odottaa. Kun muut ymmärtävät häiriön olemassaolon, sijoituskohteen arvostus palautuu.

Menestyjä kyseenalaistaa ja pohtii näkökulmaa

Menestyäkseen sijoittajan on kyettävä tarkastelemaan sijoituskohteita monelta eri kulmalta. Mikä voi yhdestä näkökulmasta tuntua typerältä, voi toisesta suunnasta katsomalla näyttää nerokkaalta. Yhtä tärkeää on kyseenalaistaa itsensä jatkuvasti. Ihmiset kärsivät ylivertaisuusvinoumasta, joka saa arvioimaan omat kyvyt keskimääräistä paremmiksi. Tähän on helppo langeta ja pitää itseään taitavana sijoittajana muutaman onnistuneen sijoituksen jälkeen. Vaikka oikeasti kyseessä olisikin ollut vain hyvä onni.

Jokaisessa onnistuneessa sijoituspäätöksessä on mukana jonkin verran hyvää onnea, mutta paljon enemmän kovaa työtä. Hyvä ohjenuora jokaiselle sijoittajalle on kyseenalaistaa, tutkia asiat monelta kulmalta ja olla kärsivällinen. Osaksi sijoitussalkun vuosihuoltoa on hyvä ottaa tarkastelukulman vaihdos. Nosta salkkusi pöydälle ja matkusta eteläiselle pallonpuoliskolle katsomaan näyttääkö se hyvältä myös toisesta näkövinkkelistä.

Salkunhoitajan vinkit sijoittajille

  1. Etsi kohteet, joita markkinassa ei ole vielä yleisesti huomattu. Kiinnitä erityistä huomiota omistusluokkaan, toimialaan ja sijoituskohteen suosioon.
  2. Kyseenalaista myös omat näkemykset. Ylivertaisuusvinouma voi heikentää omaa arvostelukykyä.
  3. Kyseenalaista, tutki sijoituskohteita monelta eri kulmalta ja ole kärsivällinen.
  4. Hyödynnä ammattilaisen apu. Hyödynnä sijoitussuunnitelman laatimisessa ammattilaista. Näin sijoitussalkkusi kestää markkinoiden turbulenssin.

 

Lue myös:

Ajaako ahneus sijoituspäätöksiäsi
Salkunhoitajan viisi vinkkiä osakesalkun rakentamiseen
Sijoittajat juhlivat – kuinka kauan?

 

Lassi Kallio on Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitaja, joka vastaa yhdistelmärahastoista ja ulkoisista rahastovalinnoista. Kun hän ei ole salkunhoitotyössä, on hän usein kentän laidalla valmentamassa juniorijalkapalloilijoita.

 

Meillä on tarjota sinulle välineitä vaurastumiseen, olet sitten aloittelija tai omaa yksityispankkiiria kaipaava sijoittaja. Kun tahdot aloittaa säästämisen, palvelumme on aina ihmisen kokoista, juuri sinulle.

Tutustu myös menestyneisiin rahastoihimme. Säästöpankki Lyhytkorko on Pohjoismaiden paras korkorahasto – Lipper Fund Awards 2021. Tutkimusyhtiö Morningstar rankkasi maaliskuussa 2021 Suomen parhaat Suomi-osakkeet. Säästöpankki Pienyhtiöt -rahasto sijoittui kärkikolmikkoon Suomi-osakkeet Awards-nimityksissä. Vuonna 2019 Citywire Nordic Awards valitsi Säästöpankkien Varainhoidon parhaaksi suomalaiseksi rahastotaloksi Suomiosake-sarjassa.

Kun tahdot aloittaa säästämisen jätä yhteydenottopyyntö tai varaa aika Säästöpankkiin.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista