Sp-Rahastoyhtiö on Suomen paras osakevarainhoitaja - Petteri Vaarnanen paljastaa menestyksen salaisuuden

Sp-Rahastoyhtiö sai merkittävän tunnustuksen, kun arvostettu rahastotutkimusyhtiö Morningstar palkitsi sen Suomen parhaana osakevarainhoitajana 13.3.2018.

Säästöpankin brändikuva
Rahastoyhtiötä johtava Petteri Vaarnanen kokee, että paras osakevarainhoitaja -kategorian voitto oli napakymppi.

”Olemme erittäin iloisia palkinnosta. Tässä ei palkittu vain yhtä rahastoa, vaan koko salkunhoitajatiimimme pitkäjänteinen työ ja näkemyksellisyys”, Vaarnanen sanoo.

Paras osakevarainhoitaja -kategoriassa voittajan ratkaisee rahastojen viiden vuoden riskikorjattu tuotto. Mutta mikä on Säästöpankin rahastojen menestyksen salaisuus?

1. Oma analyysityö vs. vertailuindeksien hyödyntäminen 

“Yksi meidän keskeinen vahvuutemme on kärsivällinen analyysityö, joka ei perustu liiaksi vertailuindeksien hyödyntämiseen. Me teemme omat analyysimme niin hyvin, että uskallamme jättää hajauttamisen minimiin. Näin saamme tuottavampia rahastoja”, Vaarnanen summaa.

2. Kohdeyritysten syvällinen ymmärrys

Menestyksekäs rahasto syntyy sijoitusten kohteena olevien yritysten syvällisestä ymmärtämisestä eikä indeksien seuraamisesta. Pitää tunnistaa yrityksiä, jotka selviävät myös huonoista ajoista. Helpommin sanottu kuin tehty. Vaarnasen mukaan hyvin tehty analyysi vaatii paljon kärsivällisyyttä ja aktiivisuutta, johon kaikki rahoitustalot eivät taivu:

“On oltava tiiviissä vuorovaikutuksessa yrityksen johdon kanssa, jotta pääsee sisälle yrityksen sielunelämään. Sp-Rahastoyhtiössä emme hae jatkuvaa treidaamista ja kiertonopeuden maksimointia, vaan panostamme siihen, että opimme tuntemaan kohdeyrityksen joka suunnalta.”

Läheinen yhteistyö yritysten kanssa sopii Sp-Rahastoyhtiön tapaan toimia, sillä osana Säästöpankkiryhmää sen ytimessä on ihmisläheinen ja reilu pankkitoiminta. Samaa näkemystä on tahdottu tuoda myös sijoitustoimintaan sitoutumalla sijoituskohteiden mahdollisimman laajaan tuntemiseen. 

3. Salkunhoitaja suojaa riskiltä ja edesauttaa eettisiä päätöksiä


Erilaiset passiiviset eli ilman aktiivista salkunhoitoa tapahtuvat sijoittamisen muodot ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan, mutta niistä ei Vaarnasen mukaan aina kerrota koko totuutta. Moni kuluttaja ei esimerkiksi tiedä, että indeksisijoittamisessa ei ole juuri varaa tehdä eettisiä päätöksiä. Sen sijaan salkunhoitajan hallinnoiman rahaston kautta asiakas voi säästämispäätöksellään tukea esimerkiksi uusiutuvaa energiaa ja vältellä epäeettisiä yrityksiä.

Viime vuosina lisääntynyt globaali epävarmuus on näkynyt rahoitusalalla. Myös tulevien vuosien odotetaan tuovan lisää haasteita myös sijoitusmarkkinoiden tielle. Tällä matkalla riskejä hallitseva salkunhoitaja on hyvä kumppani, joka minimoi asiakkaansa riskejä arvioimalla tilannetta aktiivisesti ja tekemällä tarvittaessa korjausliikkeitä.

”Vahvasti indeksejä seuraavien rahastojen riskinä on se, että niissä on mukana suhteellisen paljon velkaantuneita yrityksiä. Olemme pyrkineet kokoamaan rahastoja, jossa velkaisten yritysten osuus ei ole niin suuri. Tämä tuo vakautta epävarmoinakin aikoina”, Vaarnanen toteaa.

4. Pienissä yrityksissä on suuri potentiaali


Säästöpankin halu palvella pieniä, nousevia yrityksiä näkyy myös Sp-Rahastoyhtiön tavassa valita sijoituskohteitaan.

“Rahastotalona olemme suhteellisen pieni toimija, ja sellaisena meille on kehittynyt hyvää näkemystä etenkin pienemmistä yrityksistä ja niiden mahdollisuuksista menestyä,” Vaarnanen sanoo.

“Meitä inspiroi se, että sijoittajat tahtovat enemmän rahoiltaan ja elämältään. Jos me jossain voimme auttaa näkemyksellämme, niin juuri tässä,” Vaarnanen summaa.

Vaarnasen kolme vinkkiä hyvän rahaston tunnistamiseen:

  1. Katso sijoituspolitiikkaa: onko tavoitteet kuvattu selkeästi? Rahastolla täytyy olla selkeä fokus. Se ei voi olla kaikkea samanaikaisesti.
  2. Tarkista, miten rahasto on pärjännyt pitkällä aikavälillä. Onnistumisen mittarina kannattaa pitää vähintään viiden vuoden tuottoa suhteessa vertailuindeksiin sekä vertailuryhmän keskimääräiseen tuottoon.
  3. Varmista, että sinua palvelee tunnettu ja kokenut varainhoitotalo. Näin tiedät, että kumppanisi on luotettava toimija ja pitkäaikaissäästäjän asialla.

Kiinnostaako rahastoihin sijoittaminen? Ota yhteyttä, niin sovitaan sinulle tapaaminen sijoittamisen asiantuntijan kanssa.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista