Maa- tai metsätilan sukupolvenvaihdos

Uuden edessä? Maa- tai metsätilalla vaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Meiltä saat myös lakipalvelut tilasi omaisuudenhoitoon.

Mies farkkuhaalareissaan katsoo ylpeänä vahvaa ja viisasta tytärtään. Koko perhe on valinnut pankikseen asiakkaistaan välittävän ja henkilökohtaista palvelua tarjoavan Säästöpankin.

Aloita suunnittelu 2–5 vuotta ennen aiottua ajankohtaa

Sukupolvenvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Näin saavutetaan paras lopputulos sekä tilasta luopujan että toimintaa jatkavan osapuolen kannalta. Kun aloitat ajoissa, sinulla on useampia toteutusvaihtoehtoja vaihdokseen. 

Muista verosuunnittelu 

Esimerkiksi maatila voidaan luovuttaa toiselle osapuolelle kauppana, lahjana tai lahjaluonteisena kauppana. Maatilan sukupolvenvaihdoksessa osapuolet voivat saada verohuojennuksia joko lahjaverotuksessa tai tuloverotuksessa. Tutustu vaihtoehtoihin Verohallituksen sivuilla.

Säästöpankista saat asiantuntevaa apua kaikissa vaihdoksen vaiheissa

  • sukupolvenvaihdoksen suunnittelu
  • kauppakirjojen laatiminen
  • verotukseen liittyvät asiat
  • nuoren viljelijän aloitustuen ja maatalouden investointitukien järjestäminen.

Katso lakimiehen vinkit vaihdokseen

Haastattelimme lakimies ja varatuomari Piia Jeremejeffiä ja kysyimme vinkkejä siihen, miten sukupolvenvaihdoksen saa hoidettua mahdollisimman sujuvasti. Lue haastattelu.

Autamme sinua myös muissa maatilasi omaisuudenhoitoon liittyvissä asioissa, kuten testamenttien, perukirjojen, kauppakirjojen, lahjakirjojen ja avioehtosopimusten laatimisessa. Lue lisää lakipalveluistamme. 

Sukupolvenvaihdos edessä? Ota ensimmäinen askel kohti toteutusta ja varaa aika lähimpään pankkiisi.