Applikationen Sparbanken Identifiering kan ha störningar på Apple-enheter
Applikationen Sparbanken Identifiering har upplevt problem med användare av Apple-enheter sedan Apple släppte den nya iOS17-versionen den 20.9.2023.
Läs merApplikationen Sparbanken Identifiering har upplevt problem med användare av Apple-enheter sedan Apple släppte den nya iOS17-versionen den 20.9.2023.
Läs merHur tar jag i bruk appen Sparbanken Identifiering? Hur använder jag appen? Vi har sammanställt några svar som hjälp med identifieringsappen.
För att ta appen Sparbanken Identifiering i bruk på en ny telefon måste du ladda ner appen och identifiera dig med appen Sparbanken Identifiering på en annan smart enhet, med en annan banks identifieringslösning eller med Sparbankens kodkort av papper. Du måste också använda tjänsten för bekräftelse per sms.
Kom ihåg att du av säkerhetsskäl kan ha appen Sparbanken Identifiering nedladdad endast på tre smarta enheter i taget.
För tillfället kan appen Sparbanken Identifiering kopplas till tre olika mobila enheter. Därför är det en bra idé att ta bort onödiga och gamla enheter från identifieringsapplikationen.
Följ dessa steg för att radera onödiga enheter och tillhörande användarprofiler (inklusive gamla telefoner):
Du kan också hantera dina användarprofiler för appen Sparbanken Identifiering i mobilbanken under Profil > Inställningar > Identifieringsappen.
Du kan enkelt ta i bruk identifieringsappen med din smarttelefon.
För att börja använda appen behöver du en smarttelefon, Sparbankens bankkoder och ett kodkort av papper. Du kan också ta appen i bruk med hjälp av en annan banks bankkoder eller en annan Sparbanken Identifiering-app. Du måste också använda tjänsten för bekräftelse per sms.
Närmare anvisningar för hur du tar identifieringsappen i bruk finns här.
Ja, du kan fortfarande använda ditt nyckelkodskort för att logga in i Sparbankens nätbank. För inloggning i nätbanken behöver du utöver nyckelkodskortet även en tilläggsbekräftelse per sms.
Inloggning i Sparbankens mobilbank är möjligt endast med identifieringsappen. Kom ihåg att du bara kan använda en identifieringsmetod under samma session. Det betyder att om du loggar in i nätbanken med appen Sparbanken Identifiering, så kan du inte använda nyckelkodskortet för att bekräfta dina banktransaktioner under samma inloggning.
Det verkar som om det finns ett tillfälligt fel i appen. Stäng appen och även flikarna på smartenheten för att ta bort appen från enhetens cacheminne. Försök igen om en stund.
Du kan också ha en föråldrad version av appen. Säkerställ att du har tillgång till den senaste versionen av appen Identifiering.
Om du anger fel PIN-kod fem gånger visar identifieringsappen meddelandet ”Enheten har tagits ur bruk”. Efter detta får du meddelandet "Om du vill fortsätta använda appen, logga in igen med dina bankkoder."
Om du vill fortsätta använda appen Sparbanken Identifiering ska du göra följande:
Alternativt kan du också öppna appen Sparbanken Identifiering med en annan banks bankkoder:
I detta fall ska du ringa vår kundtjänst på numret 0100 5656 (mån–fre 8–20). Under samtalet får du ett formulär per e-post, som du ska underteckna elektroniskt med en annan banks bankkoder.
Om du har registrerat ditt mobiltelefonnummer i nätbanken i tjänsten för öppning av låsta nätbankskoder, kan du själv öppna nätbankskoderna om de har låsts för att du angett fel lösenord. I så fall ska du gå till nätbankens inloggningssida och klicka på länken ”Du kan låsa upp den här”. Följ sedan de anvisningar som ges på skärmen.
Om du inte har registrerat ditt telefonnummer i tjänsten för öppning av nätbankskoder ska du följa dessa steg:
Kontakta vår kundtjänst på numret 010 773 6777 (mån–fre 8–20). Under samtalet får du ett formulär per e-post, som du ska underteckna elektroniskt med en annan banks bankkoder. Du kan även beställa ett nytt nyckelkodskort i pappersform med hjälp av en elektronisk underskrift.
Du kan också öppna koderna via bankens kassatjänster eller genom att boka tid på närmaste kontor. Kontorens och kassatjänsternas öppettider finns här.
Nej, det kan du inte. Om du ger säkerhetstalet fel från nyckeltalskortet för många gånger låser sig hela nätbanksavtalet. För att öppna koderna ska du besöka banken och identifiera dig. Kom ihåg att ta med ett giltigt identitetsbevis.
Om användakoderna låst sig på grund av fel användarkod eller lösenord kan du själv låsa upp koderna, ifall du sedan tidigare tagit i bruk tjänsten för låsta nätbankskoder.
Om du har tappat ditt nyckelkodskort ska du kontakta banken för att få ett nytt nyckelkodskort.
Om du har tappat din telefon i vilken du laddat ner identifieringsappen ska du genast kontakta din bank eller ta identifieringsappen ur bruk i nätbanken. Du kan logga in till nätbanken med ditt nyckelkodskort.
Om du vet eller misstänker att dina nätbankskoder eller din telefon med identifieringsappen kan ha hamnat hos utomstående ska du genast spärra nätbankskoderna genom att ringa din bank eller spärrtjänsten för nätbankskoder och kort (020 333, från utlandet +358 20 333). Spärrtjänsten är öppen alla dagar under året och dygnet runt.
Sparbanken Identifiering är ett mobilt sätt att bekräfta betalningar i nätbanken och till exempel att identifiera sig i den offentliga sektorns e-tjänster, t.ex. Kela. Sparbankens identifieringsapp fungerar i samma situationer som det traditionella nyckelkodskortet.
Du kan ladda ner Sparbankens identifieringsapp från App Store eller Google Play. Nyckelkodskortet kommer att tas ur bruk vid något skede. Du kan förbereda dig för den kommande förändringen och börja använda Sparbankens applikation för identifiering.
Ja, det är säkert att identifiera sig och bekräfta betalningar med Sparbanken Identifiering. Självfallet ska du sköta om den vanliga säkerheten när det gäller användningen av telefonen också när du använder identifieringsappen.
Här några praktiska tips hur du använder telefonen på ett säkert sätt:
Sparbanken tar inte separat ut någon avgift för nedladdningen eller användningen av Sparbanken Identifiering.
Appen använder ändå telefonens och operatörens dataförbindelser för att fungera så det kan orsaka dig kostnader. Det lönar sig därför att kontrollera din telefonoperatörs debiteringsgrunder innan du tar appen i bruk.
Med mobilappen Sparbanken Identifiering kan du:
dentifieringsappen fungerar på Android- och iOS-smartmobiler.
Logga in i nätbanken:
Att logga in med identifieringsappen till Sparbankens mobilbank är enkelt. När du gett din användarkod öppnas identifieringsappen automatiskt och texten "Bekräfta inloggning i objektet Sparbankens mobilbank". Klicka på "Bekräkta inloggning", och ge den fyrsiffriga PIN-koden, sedan kan du forsätta i mobilbanken.
Identifieringsappen har en fleranvändaregenskap så olika användarprofiler kan använda samma identifierinsapp. När du tar appen i bruk ska du ge din egen användarprofil ett namn. Om flera personer använder samma identifieringsapp ska du se till att bara du känner till den personliga PIN-koden till appen.
Det finns begränsningar för användning av gemensamma apparater vad gäller biometrisk identifiering. Fingeravtryck eller ansiktsigenkänning får inte aktiveras i applikationen Sparbankens identifieringsapplikation på gemensamma apparater.
En uppsättning bankkoder kan vara kopplad till högst tre användarprofiler. Användarprofilerna kan användas på högst tre smarta enheter. Användaren installerar då identifieringsappen på olika enheter och aktiverar användarprofiler för dessa enheter.
Det är också möjligt att använda användarprofiler kopplade till olika bankkoder i samma identifieringsapp. Det här kan vara användbart om du är både privat- och företagskund hos Sparbanken.
Med biometrisk identifiering avses identifiering med hjälp av användarens fysiska egenskaper, såsom fingeravtryck eller ansiktsdrag.
Fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning bygger på den teknik för fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning som finns inbyggd i enheten. Vid användning av fingeravtrycks- och ansiktsigenkänning tillämpas de villkor och dataskyddsrutiner som gäller för Apples eller Androids fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning.
Ja, det är det. Det är säkert att identifiera sig med fingeravtryck eller ansiktsdrag när funktionen används på rätt sätt. Självfallet ska du sköta om den vanliga säkerheten vad gäller användningen av telefonen också när du använder identifieringsappen. Se närmare några praktiska tips för hur du använder telefonen på ett säkert sätt under punkten Är det säkert att använda identifieringsappen?
Fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning bygger på den teknik för fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning som finns inbyggd i enheten. Vid användning av fingeravtrycks- och ansiktsigenkänning tillämpas de villkor och dataskyddsrutiner som gäller för Apples eller Googles (Android) fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning. Följ mobiltillverkarens anvisningar och anvisningarna för användningen av Apples eller Googles biometriska identifiering.
Observera att säkerheten dock kan äventyras om andra personers fingeravtryck finns sparade i samma enhet. Fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning får därför inte tas i bruk för Sparbankens identifieringsapp på enheter som används gemensamt av flera personer. Om din enhet har en ansiktsigenkänningsfunktion och du har tagit i bruk ansiktsigenkänning för Sparbankens identifieringsapp får du dessutom inte överlåta din enhet till någon annan.
Funktionen för biometrisk identifiering kan tas i bruk i Sparbanken Identifiering-appen om enheten stöder fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning (Apple: Touch ID eller Face ID och Android: Fingerprint Authentication). Fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning bygger på den teknik för fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning som finns inbyggd i enheten. Vid användning av fingeravtrycks- och ansiktsigenkänning tillämpas de villkor och dataskyddsrutiner som gäller för Apples eller Androids fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning. Sparbanken får inte tillgång till, behandlar inte och sparar inte information om ditt fingeravtryck eller dina ansiktsdrag.
Om ett nytt fingeravtryck läggs till i funktionen för fingeravtrycksigenkänning efter att fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning tagits i bruk för Sparbanken Identifiering-appen, inaktiveras funktionen för fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning i identifieringsappen.
Om du vill få tillbaka fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänningsfunktionen för Sparbanken Identifiering-appen måste du ta den i bruk på nytt.
Nej, utom om du inaktiverar de andra användarprofilerna som finns sparade i Sparbanken Identifiering-appen. Funktionen för biometrisk identifiering kan inte aktiveras om identifieringsappen har fler än en användarprofil.
Du kan alltså använda antingen funktionen för biometrisk identifiering eller funktionen för flera användarprofiler. Av säkerhetsskäl kan du inte använda båda samtidigt.
När du tagit fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning i bruk för Sparbanken Identifiering-appen kan du använda fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning 1) i de elektroniska tjänster som Sparbanken erbjuder åt sina kunder och 2) i de tjänster för företag eller sammanslutningar där identifiering med Sparbankens bankkoder godkänns.
Med fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning kan du bekräfta din inloggning i Sparbankens elektroniska tjänster och identifiera dig i tjänster för företag och sammanslutningar. Det är också möjligt att bekräfta transaktioner med hjälp av fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänning. I vissa fall kan du bli ombedd att uppge din PIN-kod utöver eller i stället för fingeravtrycks- eller ansiktsigenkänningen.
Båda apparna har sina egna funktioner för biometrisk identifiering som måste tas i bruk var för sig. Om man vill sluta använda den biometriska identifieringen ska man på motsvarande sätt ta den ur bruk i båda apparna var för sig.
Tills vidare är Sparbanken Identifiering-appens funktion för biometrisk identifiering inte tillgänglig i samband med Sparbanken-mobilappen. Detta ska ändras inom den närmaste framtiden.
Nej, det är det inte.
Användningen av funktionen för biometrisk identifiering är helt frivillig för kunden, och identifieringsappen kan också användas med PIN-kod utan biometrisk identifiering.
Vi rekommenderar att du alltid använder den senaste versionen av identifieringsappen, även om du inte tar i bruk biometrisk identifiering.
Ja, det kan den. Identifieringsappens biometriska identifiering kan inaktiveras på följande sätt:
Du har inte aktiverat tjänsten tilläggsbekräftelse per sms. Appen Identifiering kan inte aktiveras utan tjänsten tilläggsbekräftelse per sms.
Ta i bruk tjänsten tilläggsbekräftelse per sms i nätbanken. Om du har appen Identifiering aktiverad på en annan enhet kan du använda den för att logga in i nätbanken och aktivera tjänsten tilläggsbekräftelse per sms. Den finns i nätbanken i menyn under ditt namn under Säker användning/Aktivera tilläggsbekräftelse per sms. Alternativt kan du logga in i nätbanken med användarnamn, lösenord och ett nyckelkodskort på papper. Då styrs du vidare till att ta i bruk tilläggsbekräftelse per sms.