HP Parviainen från stuntgruppen Duudsons: ”Tro alltid på dig själv och arbeta för att nå dina mål”

HP Parviainen bytte sin lärarkarriär till stunts och gav sig tillsammans med the Duudsons iväg för att erövra världen med kameror under armen. Under karriären har allt möjligt hänt och ibland har ett misslyckande visat sig vara det första steget mot en större framgång.

HP från Duudsons

– HP Parviainen, var det någonsin meningen att Duudsons skulle bli en så stor grej som det blev? 

Mål är på det sättet konstiga att när man når dem så fortsätter de att leva sitt eget liv. Vi var ett gäng kompisar som ville få ett eget tv-program. Vi bestämde att iver kompenserar för bristande kunskap. Vi fick också göra ett eget program, vilket var stort – men i något skede började vi få kommentarer som att har vi inte sett det här redan. Vi tänkte att det här är ju det vi vill. Inte kan väl någon utomstående säga vad man får sträva efter? Till slut bestämde vi oss för att ge oss ut i världen och så fortsatte målen att växa. 

– Vad har framgången krävt av er? 

Det att vi har gett allt vi har. Absolut allt. I vårt fall kräver det stunts så det har tagit hårt på fysiken. Vi har också lagt ner otroligt mycket tid och jobbat sjukt mycket. All den tiden har gått ut över familjen, vänner, hobbyer – men vi har från första början njutit så av att filma att det här var enda sättet att få reda på hur långt vi kan nå. 

Det är bra att minnas att saker inte sker över en natt. Att vara målmedvetna och uthålliga har haft en nyckelställning också hos oss. Bland annat använde vi mycket tid i USA till att bara söka kontakter. 

– Hur stora ekonomiska risker har ni varit tvungna att ta?

Risktagningen har också varit ekonomisk. I ett skede använde vid vårt produktionsbolag Rabbit Films alla pengar till att filma en internationell säsong. Vi hade ännu inte fått finansiering men vi bestämde oss ändå för att filma. Finansiering sökte vid till slut från många bäckar små.

Motgångarna tog naturligtvis inte slut där: vi hade fått grönt ljus av MTV i USA att filma ett pilotavsnitt och i juli var det meningen att inspelningen skulle börja. Pojkarna åkte i förväg och jag skulle följa efter, tills kanalen plötsligt meddelade att den byter profil och börjar koncentrera sig program som är riktade till en kvinnlig publik. Nå, till slut kom vi ändå in på kanalen, med USA brännmärkt på skinkan, eftersom vi ville visa att vi menar allvar. 

– Vilken roll har nätverk och partner haft i det hela?  

I allt företagande behöver man människor som stöder och uppmuntrar och som får fram de resurser som man inte själv en ser. Vi har haft många som har hjälpt oss under färden. Det största stödet är förstås de människor som följer oss. Inget är omöjligt om du tror på dig själv, är beredd att jobba för att nå målen, vågar be om hjälp – och är närvarande här och nu. 

– Vilka råd vill du ge för att inspirera andra företagare?   

Själv tror jag på att om någonting ser ut att gå åt skogen så finns det längre fram alltid något gott, fastän man nu inte ser det.. I USA förverkligade vi det som vi ville mest men efter våren var vi fysiskt i dåligt skick, Jarno fick burnout, arbetsmängden och pressen var för stor och det blev ingen andra säsong på MTV. Vi återvände till Finland för att fundera på vad vi ska göra till näst. Vi lade alla scenarier på bordet och godkände också det alternativet att vi lägger ner. Av alla programidéer var ”Duudsonit tuli taloon” enligt mig till slut vårt bästa program. Det största misslyckandet ledde till slut till den största framgången. 

Vill du ha en sparringpartner på din väg som företagare? Lämna en kontaktbegäran så kontaktar Sparbankens företagsexpert dig så fort som möjligt. 
 
Kategorier

Intressant just nu