Har företagaren råd att placera – eller råd att låta bli?

Den typiska finländaren är en försiktig placerare. Om det inte finns något bättre alternativ än ett lågräntekonto för företagets vinster kan också större vinster smulas sönder. ”Jag uppmuntrar företagare att tänka långsiktigt: kan jag underlätta min egen och företagets framtid genom att placera?” frågar försäljningschef Mika Widing från Sparbanken.

Sparbankens varumärkesbild.
I företagets kassa är det bra att ha en säkerhet och buffert för överraskningar – men vilka nackdelar finns det med att ha en lite större summa liggande på kontot?

”Med nuvarande räntenivå är det inte smart att låta pengar ligga på kontot om man inte har behov av pengarna på kort sikt. Det är också bra att komma ihåg att det finns placeringsobjekt, till exempel måttliga fonder, via vilka du snabbt får pengarna i bruk igen”, tipsar Mika Widing och fortsätter: ”Som företagare kan du investera på två sätt: via företaget eller som privatperson. De här två sätten behöver inte utesluta varandra.” Mika fungerar som stöd för Sparbankens företagskunder i frågor om sparande och placeringar.

Förbered dig på företagets kommande investeringar 

”När det går bra för företaget lönar det sig att fokusera blicken på framtiden. Har företaget till exempel om 3–4 år en större investering framför sig som kräver finansiering? Genom att placera via företaget kan du försäkra dig om finansieringsmöjligheter i framtiden”, berättar Widing.

När investeringen sedan blir aktuell kan placeringsobjektet användas direkt för finansieringen av investeringen eller så kan placeringen fungera som en borgen för företagsfinansiering och därmed förbättra företagets chanser att få ett lån.

”Om vi tänker på mer långsiktiga placeringslösningar är en gruppensionförsäkring ett alternativ. Det är en kombination av försäkringar och placeringar samt ett belöningssystem för företagets arbetstagare samt ägare. Det här kan också vara till hjälp när man planerar ett generationsskifte”, berättar Mika.

”Också kapitaliseringsavtal används vid planeringen av ett generationsskifte samt för att trygga företagarens pension. Ett kapitaliseringsavtal är tidsbundet men det går att ta ut avkastning också under avtalsperioden.”

Företagare, kom ihåg att förbereda dig på din egen framtid!

”Ett företag är ofta som ett eget barn och företagaren vill satsa all sin förmögenhet på det. Att placera vinsten tillbaka i företaget är ofta nödvändigt med tanke på utvecklingen av verksamheten, speciellt i starten. Men skulle det inte också vara lönsamt att fundera på dividender och på att lägga undan en del för sig själv?” säger Mika och fortsätter: ”Företagarens pension är i snitt kring 1000 euro, för lantbruksföretagare är den ännu lägre. Och den allmänna pensionsåldern stiger hela tiden. De här orsakerna visar att det lönar sig att investera i sin egen framtid.”

För privatpersoner rekommenderar Widing att man ska bekanta sig med fonder. ”Att placera i fonder är en lätt lösning. Fördelar med fondsparande är bland annat begränsade risker och spridning av placeringarna, möjligheten till skattefördelar samt så klart placeringsproffsens expertis vid val av placeringsobjekt.”

Sälja företag – lättare sagt än gjort?

Många företagare planerar att finansiera sina pensionsdagar genom att sälja företaget. Men försäljningen av ett företag innebär en del utmaningar. ”Företagets försäljningsvärde kan komma som en överraskning. Vilket värde har företaget för köparen om företagets kapital till stor del bygger på företagarens egen kunskap? Att värdera kundrelationer vid försäljningstillfället är inte heller lätt eftersom det inte finns någon garanti på att kunderna kommer att fortsätta med en ny ägare. Men om företaget också har fastigheter och kontrakt att sälja är situationen helt annan”, påminner Mika.

Är du företagare och ska placera? Kom ihåg åtminstone följande:

Du kan placera både via företaget eller som privatperson. Det finns inte en rätt lösning, utan rätt kombination beror alltid på företaget och företagaren. Om du placerar via en enskild firma tolkar skattemyndigheten det som placeringar gjorda av en privatperson. Du får hjälp med att hitta rätt lösningar för dig och ditt företag genom att boka en tid hos våra experter.

Decentralisera dina placeringar. Placeringar innebär alltid en risk – och risken växer ju större avkastning du vill ha. Därför lönar det sig att sprida ut placeringarna till exempel geografiskt, enligt produkt och risknivå. Kom också ihåg att definiera när du behöver pengarna i bruk igen.

Du kan börja med en liten summa. Många tänker att företaget måste ha mycket pengar för att kunna börja placera. Det här stämmer inte. Under perioder med låga räntor kan företaget till exempel minska på den månatliga avbetalningen på ett lån och spara summan som blir över. Sparande handlar inte om summor utan om vilja.

Placeringslösningar för företagare

Fonder
Sp-Fondbolag står bakom Sparbankens fonder. Bolaget belönades som Finlands bästa fondförvaltare i Morningstar Awards. 

Gruppensionförsäkring

Kapitaliseringsavtal

Företagare, vill du investera i din framtid? Ta kontakt så tänker vi tillsammans ut lämpliga lösningar.

Artikeln hör till helheten ”Intensivkurs för företagare”. Via helheten får du information om företagsfinansiering, kassahantering, juridiska frågor, att investera som företagare samt om hur företag brukar luras. Beställ intensivkursen till din e-post.
 
Kategorier

Intressant just nu