Önskan om en egen lägenhet – så här lyckades proffsidrottaren Miko Kailiala köpa sin första lägenhet mitt i slutspelen

Innebandyproffset och Sparbankens kontraktidrottare Miko Kailiala började längta till en egen lägenhet för sig själv och sin hund lite utanför Åbo centrum. Kailiala berättar nu hur processen för låneansökan på Sparbanken gick till och hur bostadsköpet förverkligades.

Miko Kailiala besökte i våras Sparbanken för att uppdatera sin spar- och placeringsplan tillsammans med vår placeringsspecialist Samu Kujala. I samband med mötet nämnde Miko att ett lånelöfte om bostadslån snart skulle kunna bli aktuellt eftersom köpet av den första bostaden lockade. Utifrån detta fortsatte Miko diskussionen med finansieringsspecialisten Heli Koivunen, varefter han började söka efter en bostad.

– Min dåvarande lägenhet på Kristinegatan i Åbo stod i mina föräldrars namn och att bo i centrum med min fyrbenta vän och ”joggingterrängen” började bli lite tråkig. Jag ville flytta lite längre bort från centrum, säger Miko.

Utifrån detta började undersökningen och kartläggningen av den heta bostadsmarknaden. Naturligtvis fanns det några intressanta objekt, men Miko märkte snabbt att det var ”säljarens marknad” som rådde, eftersom alla lägenheter som var lite mer intressanta gick praktiskt taget omedelbart.

Nästa steg mot en ägarbostad var ett lånelöfte

– För lånelöftet uppgav jag naturligtvis min inkomstinformation till banken. I mitt fall består dock inkomsten av flera olika källor, vilket gör processen kanske lite mer komplicerad, säger Miko.

Men på basis av diskussionerna med Heli och lånelöftet fick Miko en bra bild av hur mycket han kunde få i lån. Efter detta kunde han precisera sina sökmål och sökandet efter den första egna lägenheten började på riktigt.

Låneräknaren hjälpte att få en bild av lånekostnaderna och ränteförändringarnas effekter

Enligt Miko gick låneansökan mycket smidigt, eftersom han var väl påläst vad gäller bostadslån och köp av lägenhet.

– Jag hade läst på lite i ämnet och pratat med en vän som befann sig i en liknande livssituation, vilket gav mig ett ramverk, för vilket till exempel en marginalränta skulle vara rimlig.

Miko konstaterar att det viktigaste som alla bör förstå när de ansöker om ett bostadslån är vad eventuella förändringar i räntorna kommer att göra med låneamorteringen.

– För att förstå detta rekommenderar jag att du bekantar dig med låneräknaren, så att det inte går så att du inte längre har råd att betala tillbaka lånet när räntorna stiger, tipsar Miko.

Handpenningen för den första bostaden fanns i BSP-kontot

Liksom många andra unga hade Miko också börjat spara för det första bostaden på ett BSP-konto i god tid före det första bostadsköpet.

– Enligt vad jag kommer ihåg hade jag sparat på mitt BSP-konto i nästan nio år, så summan som samlats där var tillräckligt stor för att få det maximala beloppet av BSP-lånet, säger Miko.

Efter några bostadsvisningar bestämde sig Miko för att lägga ett bud på en lägenhet i Luolavuori i Åbo. 36 timmar efter att budet lämnats in fick han ett meddelande från förmedlaren om att hans bud hade accepterats, varefter diskussionen om själva bostadsköpet inleddes. 

– Efter att den slutliga köpesumman var fastställd räknade vi tillsammans med Heli ut det nödvändiga lånebeloppet. Utöver BSP-lånet behövdes ett separat bostadslån för att täcka den slutliga mellanskillnaden till försäljningspriset, säger Miko.

Den största arbetet i slutet var att hitta nya möbler

– I slutändan gick hela processen riktigt smidigt och utan problem. Själva köpdagen fastställdes ett par veckor framåt efter att mitt erbjudande accepterades. Vid den tidpunkten pågick slutspelen så den faktiska flyttdagen var inte förrän säsongen hade avslutats. Under tiden fick några väggar en ny färg och köket ändrades något för att passa mig, annars var lägenheten helt redo för inflyttning. Det största arbetet var faktiskt att hitta nya möbler och vänta på dem, minns Miko.

– Sammantaget har jag varit mycket nöjd med mitt nya hem och grannskapet. Många av mina vänner undrade över mitt beslut att flytta bort från centrum, men min hund och jag har trivts mycket bra i Luolavuori, säger Miko.

Den första egna bostaden i sikte?

Beställ vår kostnadsfria guide för dig som tänker köpa din första bostad, där du hittar verktyg och tips för bland annat lån och bostadsköp samt mycket nyttig information. Om du vill ha hjälp i till exempel finansiering av ett hem, står vi gärna till tjänst. Börja med att ansöka om ett bolån, så är du flera steg närmare i själva bolåneförhandlingen.

Kategorier

Intressant just nu