Planerar du att bygga hus? Kom ihåg det här

Noggrann planering och en realistisk kostnadskalkyl garanterar ett lyckat husbyggnadsprojekt. Läs vad varje husbyggare borde veta om finansieringen.

Att bygga ett eget hus är en av de största investeringarna man gör i livet. Därför lönar det sig att börja planera byggprojektet genom att diskutera med ett finansieringsproffs.

– Det är bäst för alla att man innan man gör noggrannare planer går till banken för att kartlägga hur dyrt projekt man själv har råd med. Då slösar man inte extra tid på planeringsskedet när ramarna från första början är klara, säger Anna-Riitta Haatainen, finansieringschef på Säästöpankki Optia.

Under diskussionen i banken kartlägger vi byggarens önskemål och går igenom betalningsförmågan och säkerheterna för lånet. I allmänhet täcker det hus som ska byggas en del av säkerheterna men utöver det behöver man i början också andra säkerheter.

Det är vanligt att man finansierar byggprojektet genom att sälja sin nuvarande ägarbostad.

– Vi rekommenderar att man säljer den tidigare bostaden och bor på hyra under byggnadstiden, eftersom bostädernas försäljningstider har blivit längre. På det sättet slipper man lättast fällan med två bostäder, säger Haatainen.

För att levnadskostnaderna inte ska bli orimliga medan huset byggs beviljas ofta amorteringsfrihet för bygglånet under byggnadstiden.

Satsa på en kostnadskalkyl

När finansieringen är ordnad är det dags för närmare byggplaner. Viktigast är att göra en noggrann kostnadskalkyl.

– Det lönar sig alltid att göra kostnadskalkylen tillsammans med ett proffs. Ju mera realistisk kostnadskalkylen är desto lättare är det att hålla budgeten, säger Haatainen.

Det är mera regel än undantag att man på vägen ställs inför överraskande utgifter och budgeten sväller. Haatainen rekommenderar också att man inte alls räknar med den egna arbetsinsatsen.

– Endast om byggaren själv är i byggbranschen kan det egna arbetet ges en större tyngd. Annars ska man tänka att allt man själv kan göra är bara plus.

Att budgeten överskrids förhindras för sin del av det att man lyfter bygglån lite åt gången när byggandet framskrider. Lån beviljas för projektet enligt den ansvariga mästarens intyg över färdigställandegraden.

Varje byggare ansvarar ändå själv för att budgeten håller.

– Kostnadskalkylen överskrids ofta när man börjar göra materialändringar. Det lönar sig inte att börja tänka på ett dyrare kök om man inte är beredd att pruta på något annat. Om man har sparat på något ställe ska man förbereda sig också för kommande överraskningar.

 

Läs mera om vårt bolån som också kan omvandlas så att det passar ditt byggprojekt.

...